Çözüldü Bizi İkna Et ( 32 ) (1 Görüntüleyen)

" Bir musibet bin nasihatten evlâdır. "

Bu söylemden hareketle bizlere aktarılan, bilgilendirildiğimiz, uyarıldığımız ama dinlemeyip o hususta olumsuz bir tecrübe elde etmeden de söylenen sözün ehemniyetini kavrayamadığımız durumlar elbet olmuştur.

Es-Suâl : Nefis, kibir, arzu ve isteklerimiz elde edilen bu olumsuzluklardan sonra üzerimizdeki etkisini yitiriyor mu?

✅ Katılım süresi 08.09.2023 günü saat 23.59'a kadardır.

Bu hususta kendi tecrübelerimi aktarırsam şayet tam da musibetin kibir olgusunu nasıl da plansız başıboş bıraktıgını kestirebiliyoruz.
Şahsımdan örnekleyecek olursam yaşadığım ve hakikat olduguna inandığım bazı durumlarda illaki nasihatları değil kendi doğrularımla ilerlediğimde bir musibetin doğruma set olduğunu görmekteyim.
Rahmetli babaannem derdi ki; evladım senden büyük olanın nasihatını dinle ondan mutlaka atacağın adımların pusulasını bulacaksın. Ve nitekim bu sözü de nasihat varsayarsak ben yine kafamın dikine gidip hayatımda yediğim haksızlıkların ve keza musibetlerin inadımın sonucu cereyan ettiğine kani gelsem de halen huyumu değiştiremiyorum.
Siz siz olun bilgisine ve usturuplu oluşuna şahit olduğunuz bilge insanların nasihatlarını henüz başınız ağırmadan şiar edininiz inanın bir ben olmazsınız.

Bu hususta kendi tecrübelerimi aktarırsam şayet tam da musibetin kibir olgusunu nasıl da plansız başıboş bıraktıgını kestirebiliyoruz.
Şahsımdan örnekleyecek olursam yaşadığım ve hakikat olduguna inandığım bazı durumlarda illaki nasihatları değil kendi doğrularımla ilerlediğimde bir musibetin doğruma set olduğunu görmekteyim.
Rahmetli babaannem derdi ki; evladım senden büyük olanın nasihatını dinle ondan mutlaka atacağın adımların pusulasını bulacaksın. Ve nitekim bu sözü de nasihat varsayarsak ben yine kafamın dikine gidip hayatımda yediğim haksızlıkların ve keza musibetlerin inadımın sonucu cereyan ettiğine kani gelsem de halen huyumu değiştiremiyorum.
Siz siz olun bilgisine ve usturuplu oluşuna şahit olduğunuz bilge insanların nasihatlarını henüz başınız ağırmadan şiar edininiz inanın bir ben olmazsınız.
" Hoca verir talkımı kendi yutar salkımı " diye bir tabir var ülkemizde :) sizin mesaj onu anımsattı biraz.

Huyunuz değişmez bu tabiatın kurallarına aykırıdır. Sonucu biliyorsunuz faydalarınıda biliyorsunuz ama kendiniz hayata geçiremiyorsunuz yada geçirmiyorsunuz.

Tavsiyenizi neden dinleyeyim?

@Hanedân, Tavsiyemi nasihat olarak kabul etmiyorsanız sizinde nasihat dinlememe huyu fıtratınız da olabilir mi? fksirin8
Aksine kendiniz uygulamıyorsunuz tatbik etmediğiniz durumu tavsiye etmeniz?

İnce bir detay var sonucunu bilerek tatbik etmiyorsunuz hemde ve bunun adını değişmez huy olarak nitelendirdiniz.

O halde ya tavsiyenizin kuvveti değiştirmeye muktedir değil yada nasihatten öte bilgi değil?

Fıtratımda var mıdır bilmem ama huyum değildir söz dinlemek diyebilirim :)

Tavsiye ediyorum evet fakat bir ben olmayın uygulayın diye de nasihat ediyorum efendim.

Sizin içinde uygunsa somut bir örnekle bunu netleştirelim ve sorudaki belirtildiği gibi eylemden sonra etkide azalma var mı? Bunu tahlil edelim..

Örnek vermek istemezseniz münasip bir benzetme ile devam edelim..

Ve ayrıca :) başlığı detaylandırma amacıyla cevaben yazıyorum amacım aksi görüş belirtmek asla değildir herhangi bir yanlış anlaşılma olmasın okuyan diğer üyelerinde bilgisine sunarım :)

Yaşanan olayların ögütlerden çok etgili olduğu Aşikardır,

Ne yazık ki !
Toplum olarak Nasihatlara kulaklarimiz tikalidir,
Ümmet olarak istişare yolunu fazla kullanmayiz,
Her kul kendi çapında kendini tam olarak görüyor,
Herşeyi ben bilirim ,en iyisini ben yaparım ,kendini eksiksiz görür,
Burda kibrin etgisinin ne kadar insan üzerinde egemen olduğu aşikardır .

Ne zaman ki nasihat a tikadigi kulakları , kibri den perdelenen kalbi ,nefsinin gözlerine indirdigi karanlık ,musibetle karşısına gelirse o zaman onun için herhalde anlamsız kibrin ona ne kadar zararlı olduğunu kavrar diye düşünüyorum,

Olumsuz yorumlar herkesi etkiler. Bizi aldatan, "onun başına gelen benim başıma gelmeyebilir. " düşüncesi.
Bir ablamın sözünü hiç unutmam. "Sen benim kaderimi gördün, seninki böyle olmayabilir."
Nasihatler çok işe yaramıyor. Sonrasında haklıymış diyoruz, yinede yapacağımızdan geri durmuyoruz.

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri