Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Köşe yazısı İnfertilitede Danışmanlık Adımları

Zoe

FK Oyuncu
💬
Katılım
9 May 2020
Mesajlar
5,402
Çözümler
4
Tepkime puanı
12,489
Puanları
113
Burç
Boğa
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
İnfertilitede Danışmanlık Adımları

1.Tanışma ve güven kurma:
Çift, infertilite ekibi ile tanıştırılır, kendilerini ifade edecekleri uygun ortam sağlanır. Çift ile birlikte ve ayrı ayrı yeterli süre (30-60 dakika) görüşme yapılır. İnfertilite tıbbi, sosyal, psikolojik boyutları ile ele alınır. Çiftle cinsellikle ilgili konuları tartışılır, cinsellikle ilgili herhangi bir problemin çift için önemi ve ciddiyeti değerlendirilir. Bireyin/çiftin infertiliteye bağlı deneyimlediği sorunlar netleştirilir. Çiftlerin birbirleri ve infertilite ekibiyle ortak öncelik ve hedeflerde olmaları sağlanır. Çiftlere, normal üreme süreci hakkında temel bilgilendirmeler ve eğitimler verilir.

2.İnfertilite için öngörülen nedenlerin paylaşılması, tanı işlemlerine karar verme, sürdürme ve sonuçlar hakkında bilgilendirme: Çiftlere olası infertilite nedenleri hakkında bilgi verilir. Kendileri ve eşleri için ön görülen infertilite nedeni ve bireysel başarı şanslarını açıklanıp tanılamada izlenecek prosedürler hakkında bilgi verilir. Çiftlere tanılama aşamasında yapılacak testler, testlerin ne kadar süreceği, çiftin/bireyin tanılamaya katkısı ve ne gibi sonuçlar elde edileceği açıklanır. Çiftler tanılama sürecinin sonuçları hakkında bilgilendirilir.

3.İnfertilite sorununun çözmek için şecenekleri ayrıntılama ve tedavi seçeneğine karar verme ve sürdürme: Çift için uygun olan tedavi seçeneklerini çiftle paylaşır, kendileri için en uygun olan seçeneğe (çocuksuz yaşama, evlat edinme, tedaviye başlama gibi) karar vermelerine yardımcı olunur. Çiftlere tedavi seçeneklerine ilişkin soru sormaları için fırsat verilir, alacakları kararın olumlu ve olumsuz yönleri çiftle tartışılır Tedavi sürdürme aşamasında olan çiftler, eve sağlam bebek götürmeyi hedeflemiştir. Bu aşamada çiftler, duygularını ifade edecek ve bireysel baş etme yöntemi geliştirmelerine katkı sağlayacak başka çiftlerden oluşturulan destek gruplara dahil edilebilirler.

4.Tedavi sonuçlarını değerlendirme: İnfertilite tedavisi sonucunda gebelik sağlanabilir, başarısız olunabilir ya da çiftler tedaviyi bırakmak isteyebilir. Bu adımda ekibin her üyesi bireyselleşmiş bakım vermekten sorumludur. Her adımın sonunda yeme bozukluğu, uyku sorunları, cinsel disfonksiyon, artmış sosyal izolasyon, umutsuzluk, intihara eğilim, obsesif kompulsif davranışlar, artmış anksiyete ve depresyon bulguları gibi psikososyal risk faktörleri saptanırsa mutlaka psikolojik ya da psikiyatrik yardım için sevk edilmelidir. Sevk edilecek yer klinikte ise çiftlerin bu ekiple tanıştırılması değilse yardım alınacak kişinin belirlenmesi ve iletişimin sağlanması gerekir.

Çiftin karşılanması ve danışmanlığı nasıl yapılmalıdır;

  • Çift nazik ve güzel bir yüzle karşılanır.
  • Mahremiyet sağlanarak sessiz sakin bir ortam hazırlanır.
  • Çifte uygun zaman aralığı seçilir.
  • Kendimi tanıtırım.
  • Durum ve konu yönetimi sağlanır.
  • Çiftin adını soyadını biliyorsam isimleriyle hitap ederim eğer bilmiyorsam isimlerini öğrenirim.
  • Göz teması kurmaya özen gösterilir.
  • Çiftin günlük yaşamı ve iş hayatı hakkında bilgiler edinilir.
  • İletişim sırasında etkili iletişim yöntemleri kullanılır, tıbbi terimlerden uzak yalın ve sade anlatım kullanılır.
  • Çiftin bilgi eksikliğini ölçmek için kapalı uçlu sorulardan başlayarak sorular yöneltilir.
  • Çiftin çekindiği konular üzerinde diretmeler yapılmaz.
  • Verilecek olan eğitim ve danışmanlık hakkında çifte ön bilgiler verilir.
  • Çiftin endişe duyduğu konular hakkında kısa öz ve anlaşılır şekilde bilgilendirmeler yapılır.
  • Verilen bilgiler görsel materyallerle desteklenir.
  • Verilen eğitimlerin anlaşılıp anlaşılmadığını anlamak için geri dönütler gözlemlenir.
  • Çiftin soru sormasına teşvik edilir.
  • Çiftin duygu ve düşüncelerini ifade etmesi için fırsat verilir.
  • Eğitim ve danışmanlık sonunda çifte broşür gibi görsel materyaller verilir.
  • Çifte bir sonra ki kontrolleri hakkında bilgilendirme yapılır. (Zaman, neden geleceği,tedavi süreci…)
· Çifte psikolojik danışmanlık önerir misiniz? Neden?

İnfertilite psikolojik danışmanlığı, birey ve/veya çifte infertilite tanı, tedavi sürecinde ve tedavi sonrasında; ruh sağlığı alanında uzman bir kişi tarafından bilgi ve beceri kazandırarak bilinçlendirmek, tedavi ile ilgili karar vermelerine ve infertilitenin yarattığı yıkıcı duygularla başa çıkmalarına yardımcı olmak olarak tanımlanmaktadır. Hemşireler ve ebeler, sağlık bakım kararları için hastayı savunan, hastaya eğitimle güç veren mükemmel bir pozisyondadırlar ve gerektiğinde çifti psikiyatriste yönlendirebilirler. Bu yüzden çiftimize psikolojik danışmanlık öneririm.

Çünkü; infertilite bireyin yaşamını çok yönlü etkileyen bir yaşam krizidir. Bu krizin yarattığı emosyonel, psikolojik ve sosyal etkiler tedavinin her aşamasında danışmanlık hizmetleri ile azaltılabilir. Bununla birlikte IUI tedavisi sonrası başarısız olan ve yaşadığı psikolojik travma sonucunda tedaviyi yarıda bırakmaları da psikolojik destek alma gereksinimlerinin bir kanıtıdır.



Eğitim:

1.Beslenme


Vücudun gereksinimi kadar besin ve besin ögelerinin alınmaması durumunda organizma normal büyüme ve gelişme gösteremez. Hatta kötü sonuçlara bile neden olabilir. Üç ana üç ara öğün önerilir. Günde 2-2.5 litre su içmesi söylenir. Sıvı alımını sık sık ve yavaş yavaş alınması söylenir. Tarım ürünlerindeki zararlı olabilecek kalıntıları uzaklaştırmak için, besinler, özellikle sebze ve meyveler tüketilmeden önce çok iyi yıkanmalıdır. Bu besinleri en iyi yıkama şekli; yiyecekleri su dolu bir kapta 5-10 dakika bekletmek, bu işlemi birkaç kez tekrarlamak ve sonra çeşme altında bol suda yıkaması gerektiğini söylenir.

Yemeklerde sıvı yağlar tercih edilmelidir. Gün içinde zeytinyağı tüketmeye özen gösterilmelidir. Fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerin yanında, Yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. Böylelikle bebek, guatr hastalığı ve zeka geriliğinden korunmuş olur. İyotlu tuz, koyu renkli cam kavanozda saklanılmalı, ışıktan, güneşten ve nemli ortamlardan korunmalıdır. Böylelikle iyodun kayba uğraması engellenmiş olur.

Ambalajlı besinlerin son kullanma tarihi ve içeriğine dikkat edilmelidir. İçeriği bilinmeyen besinler gebelik süresince tüketilmemelidir. D vitamini yetersizliği, anne karnındaki bebeklerin beyin ve kemik gelişimini olumsuz etkilemekte, doğumsal katarakt hastalığı ve enfeksiyon risklerini de beraberinde getirmektedir. Bu yüzden yazın öğle saatleri dışında günde 10-15 dakika süreyle güneşe çıkılmalıdır.

2.Aile planlaması danışmanlığı

Aile planlaması, bütün çiftlerin ve bireylerin istedikleri sayıda, istedikleri zamanda ve sağlıklı aralıklarla, bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olma, sorumluca karar vermeleri ve bu amaçla bilgi, eğitim ve araçlara sahip olmalarıdır.

Bizim görevimiz sizin sorularınıza uygun programlar planlamak, uygulamak, uygulatmak, izlemek ve değerlendirmek, sektör içi ve sektörler arası işbirliği ve koordinasyonu sağlamaktır.

Sağlık evlerinde ve sağlık ocaklarında, üreme sağlığı /AP danışmanlığı, RİA, hap, kondom ve enjekte edilen kontraseptif (KS) yöntemlerle ilgili de klinik hizmet sunulmaktadır. Hastanelerdeki aile planlaması kliniklerinde RİA, hap, kondom ve enjekte edilen KS yöntemler dışında cerrahi sterilizasyon (tüp ligasyonu, vazektomi) ve gebeliğin sonlandırılması hizmetleri de verilmektedir.

Aile planlaması danışmanlığın amacı bireylere ya da çiftlere

1. Kontraseptif yönteme gereksinim olup olmadığına karar vermelerinde

2. Kontraseptif yöntemi bilinçli olarak kabul etmelerinde

3. Seçtikleri yöntemi öğrenmelerinde

4. Seçtikleri yöntemi doğru kullanmalarında

5. Kaygıları gidermede ve sorun oluşturmada uygun karar vermelerinde yardımcı olmaktır.


Danışman bu hizmeti başvuran kişiyle birlikte mümkünse eşi ile karşılıklı konuşarak verir. Karşılıklı bilgi ve fikir alışverişi, tartışma ve görüşme danışmanlığın vazgeçilmez bir parçasıdır.

3.Egzersiz

Bilinçsizce yapılan egzersizlerin gebenin sağlığına ve gebeliğin normal seyrine olumsuz etkileri olabilir. Gebelikte yapılan egzersizin hem anne adayı hem de fetüste yaratabileceği potansiyel tehlikelerin önlenmesi için yapılan aktivitenin fizyoterapist ve sağlık personeline danışılarak düzenlenmesi gereklidir. Gebelikte egzersizin yararları şunlardır.

  • Dolaşım ve sindirim fonksiyonlarını düzenler.
  • Bireyin kilo kontrolünü sağlar.
  • Hipotiroidi riskini azaltır.
  • Doğum için gereken kas aktivitesini destekler.
  • Sosyal etkileşimin sağlanması, sosyal ve psikolojik açıdan iyilik hissinin artırılmasına katkıda bulunur.
  • Doğum sırasındaki olası sorunların azaltılmasını sağlar.
  • Gestasyonel diyabet riskini azaltır.
  • Doğum sonrası iyileşmeyi hızlandırır.
Hafif tempolu yürüyüşler ve omurgayı güçlendirecek stretching(esneme) tarzı sırt egzersizleri yaptırılır. İlave olarak hamilelerin pilates ve yoga gibi egzersizler yapması da gereklidir. Ağır egzersizlerden kaçınmalısınız.

Örneğin; Kedi-deve sırt egzersizleri, quadroped(düz masa pozisyonunda iken ters kol ters bacak ileri doğru yerden kaldırmadan uzatma egzersizi) yapabilirsiniz.

Bunun yanı sıra yürüyüş egzersizleri ve pilates seanslarına katılmanz daha kolay ve rahat hayat sürmenizi sağlayacaktır.

4.Sigara

Sigara hem kadın için hem de eşi ve yaşayacağı gebelikler için zararlıdır. Eşinin ve kendisinin aktif olarak sigara içmemesi hatta sigara içilen ortamda bulunmaması gerektiği söylenmelidir. Nikotinin sprem yapısını bozduğu söylenir. Daha fazla risk altına girdiğini söylemeli. Bu söylemleri iletirken broşür ile desteklenmelidir. Kadına eşine gerekli motivasyon sağlanmalıdır. Sigara bırakmak istemesi doğrultusunda gerekli yerlere yönlendirilmelidir.

5.Uyku

Vücudun düzeni için uyku vazgeçilmezdir. Bu yüzden önce kadının kaç saat uyuduğu ve hangi vakitlerde uyuduğu saptanmalıdır. Eğer uyku sorunu yaşıyor ise gerekli birimlere yönlendirilmelidir.

Gebe kadın fizyolojik nedenlerden dolayı uykuya daha fazla ihtiyaç duyar bunun hakkında gebe bilgilendirilmeli.

Uykusuzluk nedenleri varsa saptanıp ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Uyku planı gebe ile oluşturulur.

6.Bağışıklama

Sağlıklı bir gebelik geçirmek istiyor ise öncelikle kendi sağlığının önemli olduğunu dile getirilir. Gerekli aşılamalarının yapılmasına teşvik ettim. Yeterli öykü alınarak bağışıklık testleri yapılması gerektiğini vurgulanır.


Ebe H...
 

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,583
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,949
Puanları
113
Ebe @Zoe fkpapatya5
Zoe ebeler hastalarla birebir görüşme yapıyor mu. Süreç hakkında bilgilendirme var yazıda. Sadece derste işlenen konulardan biri olarak mı değerlendirme yapalım :)
 

Zoe

FK Oyuncu
💬
Katılım
9 May 2020
Mesajlar
5,402
Çözümler
4
Tepkime puanı
12,489
Puanları
113
Burç
Boğa
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
@AsyA, Birebir konusma yapılıyor, ve infertilite klinikleri diğer klinikler gibi değil.
Gerçekten ilgi ve eğitim birebir yapılıyor.. Fazla titizlik isteyen bir alan
Ve her çiftin eğitimi farklı şekilde düzenlendiği için hepsini yazmam pek mümkün değil.. o yüzden geneli yazdım gülüm:)
 

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,583
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,949
Puanları
113
@Zoe, bence bu görüşme danışanları rahatlatır. Keşke herkes senin gibi özenli olsa. Bilgilendirme için Teşekkür ederim gülüm 🥰
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
15,129
Çözümler
12
Tepkime puanı
40,125
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Kalemine yüreğine sağlık. Infertilite tedavisi hem merkez için hem eşler için cidiyet, sabır ve disiplin ister.
Bu bağlamda güzel bir çalışma olmuş. Hassasiyetin için teşekkürler
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar