Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Yorum/Analiz Harf devrimi neyi devirmişti?

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
15,187
Çözümler
12
Tepkime puanı
40,323
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Harf devrimi neyi devirmişti?

İnkılapların hiçbiri Osmanlıya yeni bir şey getirmedi. Hepsi vardı. Devrim ya da inkılap dedikleri şey aslında İslami olanın yasaklanması idi.


Abdurrahman Dilipak’ın YeniAkit’te yayımlanan, “Ve kasım ayı da geldi” başlıklı yazısını okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.


Biz bugün, yani 1 Kasım 1928’de bir “Minor reset” yaşadık. Bakın İsmet Paşa (‘Paşa’ demek yasak, biliyorum efendim. Biliyorum ‘Efendi’ demek de yasak). Biliyorsunuz “Şapka” giymek de mecburi. Ama üniformalılar dışında giyen kaç kişi.
Bugün Harf Devrimi’nin yıl dönümü, 3 Kasım’da ABD seçimleri var. 4 Kasım AİHS’nin 70.yılı.
Biliyor musunuz, bizim sınır komşularımızın hiçbiri harflerini değiştiremedi. İşgale uğradılar yine değiştirmediler. İşgal yıllarında zayıflayan harflerine geri döndüler, Azerbaycan hariç. Güney Azerbaycan Farisi alfabesi kullanır. Azerbaycan da bizi takip etti, ama yine de harflerinde bazı farklılıklar mevcut. Mesela Yunanlar, Bulgarlar, Gürcüler, Ermeniler, Farisiler, Araplar, Yahudiler kendi alfabelerini kullanırlar.
Harf Devrimi ile gelen “Türk alfabesi” değil, Latin Alfabesidir. Fatih Bizansı / Doğu Roma’yı Latin işgalinden kurtardı, ama Harf devrimi ile Latin askerleri topraklarımızı değil ama alfabesi kafamızı işgal etti. 1 Kasım 1928 tarihinde 1353 sayılı “Yeni Türk harflerinin kabul ve tatbiki hakkında Kanun”un kabul edilmesi ile yeni bir süreç başladı. Hem de aniden ve hiçbir hazırlık, altyapı olmadan. Bir toplum bir gecede okur-yazar olmaktan çıkartıldı. Latin alfabesinin kabul edilmesi ile Osmanlıca, Arapça, Farsça bütün yayınlar toplatılmaya başladı, kütüphaneye girişler yasaklandı.
İnkılapların hiçbiri Osmanlıya yeni bir şey getirmedi. Hepsi vardı. Devrim ya da inkılap dedikleri şey aslında İslami olanın yasaklanması idi.
İsmet İnönü bu konuyu şöyle açıklar hatıratında: “...Harf inkılâbı bir okuma yazma kolaylığına bağlanamaz. (...) Harf inkılâbının bizde tesiri ve büyük faydası, kültür değişmesini kolaylaştırmasıdır. İster istemez Arap kültüründen koptuk. Arap kültürünün ve Arap dilinin tesiri hakkında yeni nesiller bizim kadar fikir edinemezler.”
Aslında Arapça harfler, Osmanlı’da bir “Hat sanatı”nın doğmasına da vesile olmuştu. Hatta deniyordu ki, Kur’an Mekke’de nazil oldu, Kahire’de okundu, İstanbul’da yazıldı. Hat sanatı beraberinde tezhibi getirdi. Kâğıdın ve mürekkebin kalitesini artırdı. Ve bütün bunların üzerine bir gecede yok edildi. “Eskiyi unutacaktık”. Okullarda “on yılda on beş milyon genç yaratılacaktı”.
Harf inkılabı ile din, tarih ve gelenek arasına bir duvar örüldü. Hâlâ bu duvar yıkılmış değil. Berlin duvarından daha müstahkem bir duvar oldu. Hâlâ arşivlerimizden yararlanamıyoruz. Zaten bu darbenin ardından dil devrimi geldi. Genç cumhuriyetin İstiklal Marşı’nı bile genç nesiller okuyamaz oldu. Kemalistler Nutuk’u okuyup anlayacak durumda değil artık. Çünkü “az zamanda çok işler başarmışlardı”. İlk dönem alfabelerini bulup bir baksanız, o ilk birkaç yıl öyle komik şeyler olmuş ki Mesela “Kâr” diye yazmıyorsunuz “Khar” yazıyorsunuz. Bugün “Mekteb diye yazdığımız kelimeyi o gün “Mekhteb” diye yazıyorlardı.
Necmeddin Sadık’ın “Türk Alfabesi” isimli kitabının kapağında Mustafa Kemal’e atfen şöyle denir: “Büyük taarruza karar verdiğim zaman İsmet paşaya: Göreceksin neler olacak demiştim. Şimdi size söylüyorum: Göreceksiniz neler olacak”.
O dönem yayınlanan karikatürlerde, İslam, Müslüman, cami, hoca, Arapça harflerin horlandığını, aşağılandığını, tekmelendiğini görürsünüz.
Neyse “Minor Reset” dönemi geçmişte kaldı. Artık gençler emojilerle haberleşiyor. Nesnelerin iletişiminden sonra düşünce nakli söz konusu olacak. Ses nakli zaten şimdiden uygulamada. “Yeni normal” dönemde, bırakın harfi, dil de kalmayacak sanki. Great Reset, insanların cinsiyetlerini bile “Gender” ile resetlemeye kalkışıyor şimdiden.
Covid’le başlayıp, korku pandemisine dönüşen ve aşı ile devam edecek sürecin ilk etabı tamamlanıp, derin uykudan uyandığımızda, insanlık tarihi için gerçi dönüşü çok zor olacak bir sürecin içinde bulabiliriz kendimizi.
Dil değişirse, her şey değişir. Her şey değişmişse dil de değişir.
Dil bizde 3 anlama gelir, ağızdaki bir organımız, kalp ve lisan. Ciğerden gelen hava ses tellerinde sese dönüşür, harf o seslerin resmidir. Onu şiir yapar duygu yükleriz, ona derinlik, anlam, ahenk, renk katarız aklımızla. Notaya dönüştürürüz, makamla bir ahenk veririz ona. Sahi siz, Dede Efendi o notaları nasıl yazıyordu biliyor musunuz? Do, re, mi, fa, sol biliyorsunuz da, 24 çift ses var Osmanlı musikisinde, kaçını biliyoruz bunların. Aruz vezninde hiç şiir yazmayı denedik mi? Tamam Stenoyu duymuş olabilirsiniz ama, Siyakatı duydunuz mu? Sahi, rakamları niye Romen rakamına çevirmediler acaba. Sanırım batılılar da İslami olanı kullandıkları için, ama biz ilkokuldayken Romen rakamlarını öğretirlerdi. İtalik, Bold, Gotik, Times harf karakterini biliyorsunuz da, Celi, Sülüs, Kufi, Nesih, Rika, Tevki, Talik, Divani, Müsenna, Reyhani, Talik, Muhakkak duydunuz mu? Cami cemaati olarak bizler, tarihi bir camideki hattı sanat olarak tanıyıp, metin olarak okuyup, mana olarak anlayabilir miyiz? Politikacınızın, Prof’umuzun, sanatçımızın, STK temsilcimizin böyle bir derdi var mı? Hicri ayları bile sayamaz hale geldik ya hu. Bilmediğimizi de bilmiyoruz. Bilmek için de bir çabamız yok.
Minor Reset bile aklımızı başımızdan aldı. Great Reset sonrası ne olacak.
Selam ve dua ile.
 

Charismax

FK Üyesi
Ne demek Hiç mi yok ?
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
6,522
Tepkime puanı
5,653
Puanları
113
Konum
istanbul
Web sitesi
forummeskeni.com
Burç
Balık
Hobim
Rap-Hiphop
İsim
Fatih
Meslek
Özel
Cinsiyet
Medeni Hal
DisPVx
Takım
O8yPI5
bu harf devrimi . islamiyete yönetilik bir harekat bana göre :D yani okumasınlar cahil kalsınlar kurandan.. nasıl olsa halkın okuma oranı normaldede düşük sefiler fakirler .. yemişim dinlerini islamiyetini diyip avrupasal bir yağ çekme olayı ..
bunun atatürkle alası yok benim tarafımca kim yaprsa yapsın yanlış yapmış.. böyle devrimmi olur la :D
 

Yeşil sarık

FK Yazar
Mütefekkir
Duha
Katılım
4 Tem 2020
Mesajlar
679
Çözümler
7
Tepkime puanı
2,857
Puanları
93
Hobim
Okumak
İsim
Murat
Meslek
Talebe
Memleket
Konya
Cinsiyet
Yüreklerin devrimi ile başlayan lisanların yokoluşu ile biten bu süreç açık ve net gosterdiki bir milletin geçmiş bellegine reset yeni bir format atmaktı Ve bunu başardılar ,Alimlerimiz karşı çıksa bile ya idam sehpalarında yada cezaevlerinde şehit etdiler..
Bu devrimin üreticisi Aşikardır ki Yahudi taseronuda yerli görünen usaklaridir..

Orta doğu fransız ingilizler tarafında somurulmesine ragmen bu kadar geçmişleri talumar edilmedi orta afrika bu kadar sömürüldü geçmişleri dilleri bu kadar talumar edilmedi ,Lakin bu millet büyük bir imtihandan geçti,bir gecede 700 yıllık geçmiş silindi..

Murat
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
15,187
Çözümler
12
Tepkime puanı
40,323
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
En kötüsü ne biliyormusun Abdurrahman abi. Sözde ilerici modernist, batılı aydınlanmacı kuşağın efendim Arap harfleri bize ait değildi onlarla ilerleme sağlanamazdı bahanelerin sıralamaları... :)
Hani en iyisini efendileri iz bilir ya...
Sonra yahu Osmanlı'da okuma yazmamı vardı ki, kitaplar İbrahim muteferika döneminde basılankardan inçbaretti söylemleri... Oysa unuttukları bişey vardı, ülke nufusu 11 milyonu ve hepsi ya savaş Nizamın da yada savaşanlar için aş nizamındaydılar. Şöyle dönüp geriye baktıklarında Osmanlı beldelerinşn çoğunun nasıl birer kütüphane şehri olduğunu görürlerdi... Osmanlıyı anadoludan ibaret gören bu zihniyetin Osmanlı ülkesinden haberi yok...
Batılı paradigma ya daha iyi nasıl uşaklık için yaraştıklarından haberleri yok. Madem samşmşydiler neden Osmanlı alfabesi ile yazılan herşeyi toplayıp yaptılar neden insanların inançlarını dar ağaçlarına astılar, neden bu uğurda kendi halklarını öldürdüler. Geçiş süreci yaşayacak tahammülleri bile olmayanlar bana ilericilik taslayamazlar. Bugün onların davasını güdenlerde onlar kadar herkese tahammülsüzler.... Her fikre düşmanlar....
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar