Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Et Yıkanır mı? (1 Görüntüleyen)

YarenYaren is verified member.

Gölgesine Razı Bir Fesleğen
Emektar Üye
Puan 113
Çözümler 0
YarenYaren is verified member.
Çiğ tavuk için akla gelebilecek en kötü senaryo salmonella virüsünun bulaşması ve yayılmasıdır. Bu bulaşmayı önlemek için tavukların iyice pişirilmesi, bakterilerin ölmesi gerekiyor. Bakterilerin ölmesi için ise tavuğun iç sıcaklığının en az 70 derece olması gerekiyor.
Tavuklu bir yemek yapılacaksa insanlar çoğunlukla tavukları bir kesme tahtasında keser. Ancak bu hususta dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu kesme tahtası sadece tavuk kesmek amaçlı kullanılmalıdır. Tavuk kestiğiniz tahtada ayrıca sebze, meyve gibi besinler kesmemelisiniz. Tavuktan bulaşması muhtemel bakteriler sebze ve meyvelere bulaşarak zehirlenmelere sebebiyet verebilir.

resized_6d65c-4dfbd3fdbeyazet.jpg

Tavuk eti yıkanır mı?

Yapılan araştırmalara göre tavuğu pişirmeden önce yıkamak ile yıkamamak arasında pek bir farkın olmadığı gözlemlenmiştir. Tavuk üzerinde bulunan bakterilerin, mikroorganizmaların ve virüslerin yıkamakla gitmesi ne yazık ki mümkün değildir. Eğer, sağlıklı bir tavuk yemeği yapma amacındaysanız yapmanız gereken en önemli şey tavuğu iyi pişirmektir. Çünkü bakteriler ancak böyle yok olacaktır. Tavuklar zaten paketlenmeden önce yıkanmakta ve öyle raflarda yerini almaktadır.

Pişirmeden Önce Et Yıkanır Mı?
Genellikle kurban bayramlarında sıkça sorulan sorulardan biri olan pişirmeden önce et yıkanır mı sorusunu ele alacağız. Bu konuyla ilgili birçok kişi veri ortaya koymuştur.

Eti yıkamayın diyenler
Bir kesime göre pişirmeden önce et yıkanmaz çünkü yıkamakla etin mikrobu gitmez. Ayrıca mikroplar etrafa, tezgaha, elinize ve mutfağınıza bulaşır. Su ile etin üzerindeki bakterilerin ölmeyeceği bir gerçek. Etin mikrobunun gitmesi için etin tuzlanması ve iyi pişirilmesi gerekmektedir.

Kesildikten sonra yıkayın diyenler

Bazı kesimlere göre ise etin yıkanması ancak kesildikten sonra olmalıdır. Yani hayvan kesildikten sonra etin yıkanması gerekmektedir. Bunun dışındaki durumlarda etin yıkanmasına gerek duyulmamaktadır.

Et mutlaka yıkanır diyenler

Pişirmeden önce et yıkanır mı sorusuna bir diğer verilen yanıt ise bunların tam tersidir. Bazı uzmanlara göre et her ne şekilde olursa olsun; ister yeni kesilmiş, ister marketten yeni alınmış olsun, etin üzerindeki kanın, mikrobun gitmesi için mutlaka yıkanması gerekmektedir.
resized_34099-30e2ce89shutterstock_300661556.jpg

Bizde de kimi eti yıkamak gerekir der kimi yikaninca tadi gider der.

Ben tavugu ve kıymayı sabunla yıkayanı duydugumdaki şaşkınlığımı ifade edemem. Tadi nasıl oluyor diye sordum. Biri sabun kokulu dedi, biri sünem sünem oluyor dedi:)

Ben mantarı bile yıkayanlara kızıyorum et mi yıkanır ya ?

Et yıkanmaz ağa kim ne derse desin. :)

Etin tipine göre yıkarım ..

Aslinda soguk su ile durulamakta fayda var. Birde sicak su ile yikayanlar var.onlarin aklina sasarim. Ama bana kalsa yikamam

Etin tipine göre yıkarım ..

Tipine göre derken... :)
Tipini beğenmedin diyelim çöpemi atıyon :)

Ben etin yıkanmasına takılmadım. Ki asla yıkama, tavuğu yıkarım ama...
Kullandığım tahtaya takıldım.
Aynı tahtada ben sebzede doğuyorum bazen, üşengeçlik işte...

Bundan sonra dikkat ederim...

durmuş et yıkanır ..
bunu kurban eti için diyemiycem .. yağ ile pişen herşeyde bakteri ölür
onu içi pembe sevenler düşünsün. Gut hastalığı kötüdür allah nuhafaza

Tipine göre derken... :)
Tipini beğenmedin diyelim çöpemi atıyon :)

Ben etin yıkanmasına takılmadım. Ki asla yıkama, tavuğu yıkarım ama...
Kullandığım tahtaya takıldım.
Aynı tahtada ben sebzede doğuyorum bazen, üşengeçlik işte...

Bundan sonra dikkat ederim...
Şöyle üstadım @QasemQasem is verified member. :sr

Et eğer pirzola ise yıkamam yağda mühürlenen et yıkanmaz kanı içinde olursa lokum gibi olur

Et kuşbaşı ise ve sulu yemekle kullanacaksam yıkarım hele hele ben kuşbaşı yaptıysam çıkan kanı sevmiyorum ..

Et döş halinde ise yıkamam direk terbiyelerim Fırında pişireceğim için yine kanı içinde kalması gerekiyor ..

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri