Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Et Yıkanır mı?

Yaren

Emektar Üye
Gölgesine Razı Bir Fesleğen
Katılım
4 May 2020
Mesajlar
2,567
Tepkime puanı
8,103
Puanları
113
Burç
Yay
Memleket
Antalya
Cinsiyet
Medeni Hal
DisPVx
Çiğ tavuk için akla gelebilecek en kötü senaryo salmonella virüsünun bulaşması ve yayılmasıdır. Bu bulaşmayı önlemek için tavukların iyice pişirilmesi, bakterilerin ölmesi gerekiyor. Bakterilerin ölmesi için ise tavuğun iç sıcaklığının en az 70 derece olması gerekiyor.
Tavuklu bir yemek yapılacaksa insanlar çoğunlukla tavukları bir kesme tahtasında keser. Ancak bu hususta dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu kesme tahtası sadece tavuk kesmek amaçlı kullanılmalıdır. Tavuk kestiğiniz tahtada ayrıca sebze, meyve gibi besinler kesmemelisiniz. Tavuktan bulaşması muhtemel bakteriler sebze ve meyvelere bulaşarak zehirlenmelere sebebiyet verebilir.


resized_6d65c-4dfbd3fdbeyazet.jpg




Tavuk eti yıkanır mı?


Yapılan araştırmalara göre tavuğu pişirmeden önce yıkamak ile yıkamamak arasında pek bir farkın olmadığı gözlemlenmiştir. Tavuk üzerinde bulunan bakterilerin, mikroorganizmaların ve virüslerin yıkamakla gitmesi ne yazık ki mümkün değildir. Eğer, sağlıklı bir tavuk yemeği yapma amacındaysanız yapmanız gereken en önemli şey tavuğu iyi pişirmektir. Çünkü bakteriler ancak böyle yok olacaktır. Tavuklar zaten paketlenmeden önce yıkanmakta ve öyle raflarda yerini almaktadır.

Pişirmeden Önce Et Yıkanır Mı?
Genellikle kurban bayramlarında sıkça sorulan sorulardan biri olan pişirmeden önce et yıkanır mı sorusunu ele alacağız. Bu konuyla ilgili birçok kişi veri ortaya koymuştur.


Eti yıkamayın diyenler
Bir kesime göre pişirmeden önce et yıkanmaz çünkü yıkamakla etin mikrobu gitmez. Ayrıca mikroplar etrafa, tezgaha, elinize ve mutfağınıza bulaşır. Su ile etin üzerindeki bakterilerin ölmeyeceği bir gerçek. Etin mikrobunun gitmesi için etin tuzlanması ve iyi pişirilmesi gerekmektedir.

Kesildikten sonra yıkayın diyenler

Bazı kesimlere göre ise etin yıkanması ancak kesildikten sonra olmalıdır. Yani hayvan kesildikten sonra etin yıkanması gerekmektedir. Bunun dışındaki durumlarda etin yıkanmasına gerek duyulmamaktadır.

Et mutlaka yıkanır diyenler

Pişirmeden önce et yıkanır mı sorusuna bir diğer verilen yanıt ise bunların tam tersidir. Bazı uzmanlara göre et her ne şekilde olursa olsun; ister yeni kesilmiş, ister marketten yeni alınmış olsun, etin üzerindeki kanın, mikrobun gitmesi için mutlaka yıkanması gerekmektedir.
resized_34099-30e2ce89shutterstock_300661556.jpg
 

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,492
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,691
Puanları
113
Bizde de kimi eti yıkamak gerekir der kimi yikaninca tadi gider der.

Ben tavugu ve kıymayı sabunla yıkayanı duydugumdaki şaşkınlığımı ifade edemem. Tadi nasıl oluyor diye sordum. Biri sabun kokulu dedi, biri sünem sünem oluyor dedi:)
 

Araf

FK Üyesi
istemeden kirleniyor insan
Katılım
18 Tem 2020
Mesajlar
241
Tepkime puanı
432
Puanları
63
Konum
Kendi Dunyasinda
Hobim
XenForo
Memleket
Kendi Dünyasında
Cinsiyet
Medeni Hal
JkcUDD
Aslinda soguk su ile durulamakta fayda var. Birde sicak su ile yikayanlar var.onlarin aklina sasarim. Ama bana kalsa yikamam
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
15,123
Çözümler
12
Tepkime puanı
40,088
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Etin tipine göre yıkarım ..

Tipine göre derken... :)
Tipini beğenmedin diyelim çöpemi atıyon :)

Ben etin yıkanmasına takılmadım. Ki asla yıkama, tavuğu yıkarım ama...
Kullandığım tahtaya takıldım.
Aynı tahtada ben sebzede doğuyorum bazen, üşengeçlik işte...

Bundan sonra dikkat ederim...
 

Charismax

FK Üyesi
Ne demek Hiç mi yok ?
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
6,525
Tepkime puanı
5,652
Puanları
113
Konum
istanbul
Web sitesi
forummeskeni.com
Burç
Balık
Hobim
Rap-Hiphop
İsim
Fatih
Meslek
Özel
Cinsiyet
Medeni Hal
DisPVx
Takım
O8yPI5
durmuş et yıkanır ..
bunu kurban eti için diyemiycem .. yağ ile pişen herşeyde bakteri ölür
onu içi pembe sevenler düşünsün. Gut hastalığı kötüdür allah nuhafaza
 

EfuL!m

FK Admine
𝓗𝓾̈𝔃𝓾̈𝓷 𝓟𝓻𝓮𝓷𝓼𝓮𝓼𝓲™️
Katılım
2 May 2020
Mesajlar
10,302
Çözümler
5
Tepkime puanı
29,361
Puanları
113
Konum
⊰❂ 𝑰𝒔𝒕𝒂𝒏𝒃𝒖𝒍 ❂⊱
Cinsiyet
Tipine göre derken... :)
Tipini beğenmedin diyelim çöpemi atıyon :)

Ben etin yıkanmasına takılmadım. Ki asla yıkama, tavuğu yıkarım ama...
Kullandığım tahtaya takıldım.
Aynı tahtada ben sebzede doğuyorum bazen, üşengeçlik işte...

Bundan sonra dikkat ederim...
Şöyle üstadım @Qasem :sr

Et eğer pirzola ise yıkamam yağda mühürlenen et yıkanmaz kanı içinde olursa lokum gibi olur

Et kuşbaşı ise ve sulu yemekle kullanacaksam yıkarım hele hele ben kuşbaşı yaptıysam çıkan kanı sevmiyorum ..

Et döş halinde ise yıkamam direk terbiyelerim Fırında pişireceğim için yine kanı içinde kalması gerekiyor ..
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar