Et Yıkanır mı? (1 Görüntüleyen)

  • Kullanıcı Yaren
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Yemek Tarifleri
Çiğ tavuk için akla gelebilecek en kötü senaryo salmonella virüsünun bulaşması ve yayılmasıdır. Bu bulaşmayı önlemek için tavukların iyice pişirilmesi, bakterilerin ölmesi gerekiyor. Bakterilerin ölmesi için ise tavuğun iç sıcaklığının en az 70 derece olması gerekiyor.
Tavuklu bir yemek yapılacaksa insanlar çoğunlukla tavukları bir kesme tahtasında keser. Ancak bu hususta dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu kesme tahtası sadece tavuk kesmek amaçlı kullanılmalıdır. Tavuk kestiğiniz tahtada ayrıca sebze, meyve gibi besinler kesmemelisiniz. Tavuktan bulaşması muhtemel bakteriler sebze ve meyvelere bulaşarak zehirlenmelere sebebiyet verebilir.


resized_6d65c-4dfbd3fdbeyazet.jpg




Tavuk eti yıkanır mı?


Yapılan araştırmalara göre tavuğu pişirmeden önce yıkamak ile yıkamamak arasında pek bir farkın olmadığı gözlemlenmiştir. Tavuk üzerinde bulunan bakterilerin, mikroorganizmaların ve virüslerin yıkamakla gitmesi ne yazık ki mümkün değildir. Eğer, sağlıklı bir tavuk yemeği yapma amacındaysanız yapmanız gereken en önemli şey tavuğu iyi pişirmektir. Çünkü bakteriler ancak böyle yok olacaktır. Tavuklar zaten paketlenmeden önce yıkanmakta ve öyle raflarda yerini almaktadır.

Pişirmeden Önce Et Yıkanır Mı?
Genellikle kurban bayramlarında sıkça sorulan sorulardan biri olan pişirmeden önce et yıkanır mı sorusunu ele alacağız. Bu konuyla ilgili birçok kişi veri ortaya koymuştur.


Eti yıkamayın diyenler
Bir kesime göre pişirmeden önce et yıkanmaz çünkü yıkamakla etin mikrobu gitmez. Ayrıca mikroplar etrafa, tezgaha, elinize ve mutfağınıza bulaşır. Su ile etin üzerindeki bakterilerin ölmeyeceği bir gerçek. Etin mikrobunun gitmesi için etin tuzlanması ve iyi pişirilmesi gerekmektedir.

Kesildikten sonra yıkayın diyenler

Bazı kesimlere göre ise etin yıkanması ancak kesildikten sonra olmalıdır. Yani hayvan kesildikten sonra etin yıkanması gerekmektedir. Bunun dışındaki durumlarda etin yıkanmasına gerek duyulmamaktadır.

Et mutlaka yıkanır diyenler

Pişirmeden önce et yıkanır mı sorusuna bir diğer verilen yanıt ise bunların tam tersidir. Bazı uzmanlara göre et her ne şekilde olursa olsun; ister yeni kesilmiş, ister marketten yeni alınmış olsun, etin üzerindeki kanın, mikrobun gitmesi için mutlaka yıkanması gerekmektedir.
resized_34099-30e2ce89shutterstock_300661556.jpg
 
Bizde de kimi eti yıkamak gerekir der kimi yikaninca tadi gider der.

Ben tavugu ve kıymayı sabunla yıkayanı duydugumdaki şaşkınlığımı ifade edemem. Tadi nasıl oluyor diye sordum. Biri sabun kokulu dedi, biri sünem sünem oluyor dedi:)
 
Etin tipine göre yıkarım ..

Tipine göre derken... :)
Tipini beğenmedin diyelim çöpemi atıyon :)

Ben etin yıkanmasına takılmadım. Ki asla yıkama, tavuğu yıkarım ama...
Kullandığım tahtaya takıldım.
Aynı tahtada ben sebzede doğuyorum bazen, üşengeçlik işte...

Bundan sonra dikkat ederim...
 
Tipine göre derken... :)
Tipini beğenmedin diyelim çöpemi atıyon :)

Ben etin yıkanmasına takılmadım. Ki asla yıkama, tavuğu yıkarım ama...
Kullandığım tahtaya takıldım.
Aynı tahtada ben sebzede doğuyorum bazen, üşengeçlik işte...

Bundan sonra dikkat ederim...
Şöyle üstadım @Qasem :sr

Et eğer pirzola ise yıkamam yağda mühürlenen et yıkanmaz kanı içinde olursa lokum gibi olur

Et kuşbaşı ise ve sulu yemekle kullanacaksam yıkarım hele hele ben kuşbaşı yaptıysam çıkan kanı sevmiyorum ..

Et döş halinde ise yıkamam direk terbiyelerim Fırında pişireceğim için yine kanı içinde kalması gerekiyor ..
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema editörü

Ayarlar Renkler

  • Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

    Alternatif header

    Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

    Görünüm Modu Seçimi

    Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

    Izgara Görünümü

    Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

    Resimli Izgara Modu

    Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

    Yan Paneli Kapat

    Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

    Sabit Yan Panel

    Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

    Box görünüm

    Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

    Köşe Yuvarlama Kontrolü

    Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

  • Renginizi seçin

    Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri