Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

İslam Bardağın hangi tarafına bakıyoruz?

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,657
Çözümler
1
Tepkime puanı
39,182
Puanları
113
BARDAĞIN HANGİ TARAFINA BAKIYORUZ?

Hepimizin hayatı “yarısı dolu bardak” misaline benzer. Çünkü bu yeryüzü imtihanında hiç kimsenin bardağı tam dolu olmadığı gibi yine hiç kimsenin bardağı da tam boş değildir. Herkesin sahip oldukları ve olamadıkları farklı farklıdır. Kiminin parası vardır ama sağlığında problemler vardır. Kiminin parası ve sağlığı yerindedir ama çocuğu ile problemleri vardır. Kiminin eşi vardır, işi yoktur. Kiminin işi vardır, eşi yoktur.

Mutluluk ve mutsuzluğumuz bardaktaki su miktarından çok, bizim bunu nasıl değerlendirdiğimize bağlıdır. Kimilerimiz bardağın dolu olan kısmına odaklanır. “Bu da olmayabilirdi, buna da şükür” diye düşünür. Elindekinin kıymetini bilir, elinde olmayan konusunda tamahkârlık göstermez, başkalarını kıskanmaz. Kimilerimiz ise bardağın boş tarafına odaklanır, dolu olan kısmını görmez “niçin şu kısım boş, orası da dolu olsaydı ya!” diye hayıflanır. Sürekli kendi bardağındaki su miktarı ile başkalarının bardaklarını kıyaslar, daha dolu bardağı olanları gördükçe onları kıskanır.

İnsan bardağın boş tarafına odaklandığında o boşluk dolmadıkça mutluluk hissini doya doya yaşayamaz. Bardaklarımız hiçbir zaman ağzına kadar dolmayacağına göre bu zihniyette olan bir kimse de mutluluğu hiçbir zaman doya doya yaşamayacaktır.

Allah Resûlü (s.a.v.), çoğu insanın bardağın boş tarafına odaklanmaya meyilli olduğunu şu şekilde belirtir:

“Ademoğlunun iki vadi dolusu malı olsa üçüncüsünü de ister. Ademoğlunun gözünü ancak toprak doyurur.” (Buharî, “Rikak”, 10; Müslim, “Zekât”, 116)

Bu duygu hangimizde yok ki? Hangimiz sahip olduklarımızı yeterli sayıyoruz, hangimiz sahip olmadıklarımıza dair listeler yapmıyoruz ki?

Bu gerçek karşısında Allah Resûlü (s.a.v.) bizlere hayata ve olaylara bakışımızı kökten değiştirecek bir ilke, prensip, öğüt veriyor. Eğer bizler bu ilkeyi hayatımızın en önemli ilkelerinden biri haline getirebilseydik bütün hayatımız baştan sona değişirdi. Kutlu elçi şöyle buyuruyor:

“[Dünyevî imkânlar konusunda] sizden daha aşağı imkânlara sahip olanlara bakın, daha üst durumda olanlara bakmayın. Böyle yapmanız, Allah’ın size verdiği nimetleri küçümsememenize daha uygundur.” (Müslim, “ez-Zühd ve’r-reqaiq”, 9)

Rabbimiz, bardaklarımızın dolu tarafına odaklanmayı nasip eylesin. Bardaklarımızın boş tarafına bakarak kendi kendimizi “öğrenilmiş mutsuzluk” durumuna sokmaktan ve böylece hayatı kendimize çekilmez hale getirmekten bizleri muhafaza eylesin.

(Soner Duman/6.Muharrem.1444/04.Ağustos.2022/Perşembe)
 

EfuL!m

FK Admine
𝓗𝓾̈𝔃𝓾̈𝓷 𝓟𝓻𝓮𝓷𝓼𝓮𝓼𝓲™️
Katılım
2 May 2020
Mesajlar
10,385
Çözümler
5
Tepkime puanı
29,590
Puanları
113
Konum
⊰❂ 𝑰𝒔𝒕𝒂𝒏𝒃𝒖𝒍 ❂⊱
Cinsiyet
“[Dünyevî imkânlar konusunda] sizden daha aşağı imkânlara sahip olanlara bakın, daha üst durumda olanlara bakmayın. Böyle yapmanız, Allah’ın size verdiği nimetleri küçümsememenize daha uygundur.” (Müslim, “ez-Zühd ve’r-reqaiq”, 9)
Uyguladıgım ve asla üst kademe hayatı olanlara gıpta etmediğimi belirtmek isterim.
Her zaman akletmeye meylediniz. Unutmayın mutlaka sizin vasfınıza imrenecek kesim vardır. Buda sizin şükür nimetinden bol bol faidelenmenizi tetikler.
Allahım senin vereceğin ve verdiğin her nimete sonsuz ve hadsiz şükürler olsun.
 

Placidus

FK Yorumcu
FK Yarışmacı
Katılım
26 Haz 2022
Mesajlar
1,568
Tepkime puanı
5,595
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Medeni Hal
JkcUDD
Takım
jXd4NV
Aslında hepimiz aklı kemale erince dolu bardakla başlarız hayata öncesinde muhafız bazı şeylerden..

Yudum yudum içeriz o suyu gerek sevap gerek günah olarak boğazımızdan geçer..

Önemli olan niyet bence bardağın tarafı yada suyun seviyesi bizim ve nefsimizi yönetmemizin sebepleridir. Sonucu şifa olur inşallah 🤲

Afiyet olsun ☺️
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar