Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Meteoroloji Zirai Meteorolojik Uyarı!

5 Günlük Zirai Don Risk Tahmin Haritaları / 2 m.
Zirai Don Tahmini - 2 m. Yükseklikte / YARIN


Zirai Don Tahmini - 2 m. Yükseklikte / İKİ GÜN SONRA


Zirai Don Tahmini - 2 m. Yükseklikte / 3 GÜN SONRA


Zirai Don Tahmini - 2 m. Yükseklikte / 4 GÜN SONRA


Zirai Don Tahmini - 2 m. Yükseklikte / 5 GÜN SONRA
 

Zirai Tahmin Raporu 31.03.2021 - 04.04.2021

1. BÖLGE​

Ankara, Çankırı, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Bolu, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Kırıkkale, Uşak.​

Çarşamba, Perşembe ve Pazar günleri bölge geneli, günü kuzeybatısı hariç tamamı, Cuma günü doğusu, Cumartesi günü kuzeybatısı yağmurlu ve karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer altında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden orta kuvvette, zaman zaman kuvvetlice eseceği tahmin edilmektedir. Üreticilerin ilaçlamada rüzgarı dikkate almaları önerilir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta tarla faresi ile mücadeleye devam edilir. Hava şartları iyi gittiği takdirde nadas yapılır. Güzlük hububatta üst gübrelemeye devam edilir. Hastalık ve zararlılarla mücadele edilir. Baklagillerde toprak hazırlığı yapılır. Ekime başlanır. Bütün endüstri bitkilerinde toprak, tohum yatağı ve gübreleme hazırlığı yapılır. Patates, aspir, kanola ve yazlık haşhaş ekimi yapılır.

Çayır mera ve yem bitkilerinde meralara fosfat gübresi atılır. Mera padokslara ayrılır. Yem bitkileri ekimi için toprak hazırlığı yapılır. Korunga ve hayvan pancarı ekimi yapılır.

Meyvecilikte fidan dikilir. Yaşlı meyve ağaçlarında budama yapılır. Yabani ağaçların standart çeşitlerle aşılanmasına başlanır. Şubat ayında kış ilaçlaması yapılmamışsa bu ayda yapılır. Yabani Antep fıstığı aşılaması için aşı hazırlığı yapılır.

Bağcılıkta toprak işlemesi yapılır. Sonbaharda azotlu ve fosforlu gübre verilmemişse bu ay verilir. Dikim için toprak hazırlığı yapılmış sahalara köklü Amerikan asma çubuklarının dikimine başlanır. Don ihtimali olmayan yörelerde bağların budanmasına başlanır. Aşı yapılacak duruma gelmiş Amerikan asma fidanlarına aşı yapılır

Sebzecilikte şubat ayında ekimi yapılmayan sebzelerin ekimi yapılır. Bakım ve gübreleme yapılır. Fideler hastalık ve zararlılara karşı ilaçlanır.

Süs bitkilerinde çiçek parselleri hazırlanır. Güller budanır, çelikler tavalara dikilir.
 

2. BÖLGE​

Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta.​

Çarşamba ve Pazar günleri bölge geneli, Perşembe günü kuzeyi hariç tamamı, Cumartesi günü kuzeydoğusu yağmurlu ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer altında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden orta kuvvette, zaman zaman kuvvetlice eseceği tahmin edilmektedir. Üreticilerin ilaçlamada rüzgarı dikkate almaları önerilir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta üst gübrelemeye devam edilir. İlk toprak işlemesine başlanır. Mısır ve ayçiçeği ekilecek yerlerde kazayağı ile ikileme yapılır. Fare ve ekin piresi mücadelesine devam edilir. Ekin güvesi ve yabancı ot mücadelesine başlanır. Çeltik tarlalarında tava ve kanal açma hazırlığı yapılır. Baklagil ekilecek yerlere ayın ilk yarısında kazayağı ile ikileme yapılır. Fosforlu gübre atılır. Ayın ikinci yarısında ekime başlanır, ekimle birlikte bir miktar da azotlu gübre verilir. Sanayi bitkisi ekilecek tarlalarda sürüm, ikileme ve gübreleme yapılır. Pamukta toprak hazırlığı yapılır. Kanolanın ekimi yapılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde baklagil ve buğdaygil yem bitkileri ekimi için toprak hazırlığı yapılır. Uygun havalarda ekim yapılır. Kelleşen meralarda ıslah çalışmaları ve tohum aşılaması yapılır. Daha önce tesis edilmiş olan yoncalık ve yem bitkilerine gübre verilir.

Meyvecilikte budama tamamlanır. Dikim yapılır. Gübreleme bitirilir. Yüzeysel sürüm yapılır. Ahlatlara aşıya başlanır. Teras ve yollar onarılır. Su yolları temizlenir. Elmada kara leke ve ağ kurdu, şeftalide klok ile mücadele edilir. Kış ilaçlamasının yapılmadığı yörelerde San-Jose ve diğer zararlılara karşı geciktirilmeden ilaçlama yapılır. Zeytincilikte fidan dikimine ve budamaya edilir. Ağır topraklarda yüzlek (10-12 cm), hafif topraklarda (15-18 cm) ilkbahar toprak işlemesi yapılır. Filizkıran zararlısına karşı fiziki mücadeleye başlanır. Kurumaya yüz tutmuş zeytin dalları ağacın muhtelif yerlerine asılır veya altına serilir. Bu dallarda talaş çıkmaya başladığı zaman toplanarak yakılır veya olduğu yerde ilaçlanır. Turunçgillerde hasadı müteakip ağaç üzerinde kalan meyve atıkları toplanıp atılır, budamaya devam edilir. Sulama çanakları yapılır. Yeni bahçe tesis işlerine devam edilir.

Bağcılıkta budama, çırpı toplama, yüksek sistemde direk dikimi, tel çekme ve germe işleri yapılır. Sürgün bağlama, dikim, sürüm ve gübreleme yapılır. Bağlarda göz kurdu, maymuncuk, thrips ve ölü kol ile mücadelesi edilir. Uyanmaya başlayan bağlarda sürgünler bir karış olunca bordo bulamacı atılır. Hemen arkasından kükürt atılır, yağışlı havalarda kükürt atımı tekrarlanır. İlaçlamalar 15-20 gün ara ile tekrarlanır.

Sebzecilikte kışlık sebzelerin hasadı yapılır. Toprak hazırlığı ve gübreleme yapılır. Açığa sebze tohumu ekimi yapılır. Fidelerin şaşırtılmasına devam edilir. Yabancı ot mücadelesi yapılır. Çökerten hastalığına karşı, tohum, fide ve toprak ilaçlaması yapılır.

Süs bitkilerinde çim alanları gübrelenir. Seralarda kasalara çiçek tohumu ekilir. Salon çiçeklerinde saksı değiştirme, gübreleme, yonca tekleme gibi bakış işlerine devam edilir. Soğanlı çiçeklerin soğanları sera dışındaki üretim yerlerine dikilir. Seralarda yetiştirilen karanfiller de tomurcuk, koltuk alma, sulama, havalandırma ve mücadele yapılır. Güllerde ise bu tür işlemlerin yanında yabani sürgün temizliği yapılır.
 

3. BÖLGE​

Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Düzce.​

Çarşamba günü kuzeybatısı hariç tamamı, Perşembe günü ortası ile doğusu, Cumartesi ve Pazar günleri bölge geneli yağmurlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer altında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden orta kuvvette, zaman zaman kuvvetlice eseceği tahmin edilmektedir. Üreticilerin ilaçlamada rüzgarı dikkate almaları önerilir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta azotlu gübreleme yapılır. Ay sonunda yabancı ot mücadelesine başlanır. Tarla faresi mücadelesine devam edilir. Ekinlerde sararma ve kellikler görülüyorsa ekin kambur böceğine karşı mücadeleye başlanır. Baklagillerde tohum yatağı hazırlıkları tamamlanır. Ayın ilk iki haftasında gübreleme yapılır. Ayın ikinci yarısında ekime başlanır. Tütünde fideliklere ekim yapılır ve fidelik bakımına başlanır. Hava şartları elverirse ekim 5-10 Mart arasında yapılır. Hava şartları uygun değilse ekimin gecikmemesi için çimlendirme yerine naylon altında yerleştirme yapılarak zaman kazanmalıdır. Nemin fazla olduğu yerlerde sümüklü böceklerle mutlaka mücadele edilir. Ekimin ikinci haftasında maviküf hastalığına karşı fidelikte mücadeleye başlanır. Yağışlı şartlarda her dört günde bir, normal şartlarda haftada bir defa sistemli olarak ilaçlama yapılır. Tütün tarlalarında birinci sürüm yapılır. Ayçiçeğinde tohum yatağı hazırlıkları ayın ilk iki haftasında tamamlanır. Ayın ikinci yarısında ekimlere başlanır. Ekimle birlikte gübreleme yapılır. Erken ekimin söz konusu olduğu yörelerde yabancı ot mücadelesin başlanır. Patateste tarla hazırlıkları tamamlanır, ekim ve gübreleme yapılır. Şeker pancarı ekimi ve gübrelemesi yapılır. Kanolada tohum yatağı hazırlıkları tamamlanır, ekim yapılır.

Çayır mera ve yem bitkilerinde toprak hazırlığı yapılan yerlere, yonca, korunga, hayvan pancarı ve sudan otu ekilir. Ekimle birlikte gübreleme yapılır. Daha önce tesis edilmiş yoncalıklar gübrelenir. Meralarda mekanik mücadele ve fare mücadelesine devam edilir. Zayıflamış meralarda buğdaygil ve baklagil tohumlarıyla üstten tohumlama yapılır.

Meyvecilikte fidan dikimi yapılır. Toprak işleme bitirilir. Gübrelemeye devam edilir. Budama yapılır ve çelik alınır. Hemen kullanılmayacak çelikler kum içinde saklanır. Elmada tomurcuklar patlamak üzereyken, kara lekeye karşı ilaçlama yapılır. San-Jose kabuklu biti başta olmak üzere, çeşitli zararlılara karşı kış ayları içinde gerekli ilaçlamalar yapılmamışsa, erken ilkbahar mücadelesi şeklinde bir ilaçlama yapılabilir. Geç kalınan yerlerde şeftali ağaçlarından çiçek taç yapraklarının dörtte üçü döküldüğü zaman organik mantar öldürücü ilaçlarla klok mücadelesi yapılır. Zeytincilikte fidan dikimine devam edilir. Azotlu gübrenin tamamı ağaç iz düşümüne verilir. Ağaç aralıkları pullukla sürülür. Halkalı leke, kanser ve diğer hastalık ve zararlılara karşı gerekli önlemler alınır.

Bağcılıkta budama ve toprak işlemesi yapılır. Bağ tesisi için fidan dikilir. Anaçlıklardan alınan asma çelikleri köklendirilmek üzere hazırlanan yerlere dikilir. Gübreleme yapılmamışsa bu ayda yapılır. Dilcikli İngiliz aşısı yapılır. Geçen ayda yapılmayan birinci kış ilaçlaması bu ay yapılır.

Sebzecilikte tarla sebzeciliğinde tarlaların toprak işlemesi yapılır, son toprak işlemesiyle gübreleme de bitirilir. Tohum ekimi, şaşırtma ve fide dikimi işlerine devam edilir. Ilık yastıklar hazırlanır. Fasulye, bezelye ve kavun-karpuz ekimi yapılır. Tohuma bırakılan kışlık sebzelerin bakımına devam edilir. Çökerten hastalığına karşı tohum, fide ve toprak ilaçlamasına devam edilir. Sebzelerin fide ve tohum satışına başlanır.
 

4. BÖLGE​

Antalya, İçel, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis.​

Çarşamba ve Pazar günleri kuzeydoğusu hariç tamamı, Perşembe günü güneydoğusu hariç tamamı, Cuma günü orta iç kesimleri ile doğusu sağanak yağışlı ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta geç ekilen buğdaylara azotlu gübre geciktirilmeden atılır. Yabancı ot ve ekin güvesi ile mücadele yapılır. Çelik ekimi için toprak hazırlığına başlanır. Tava ve kanal açma yapılır. Yanıklık için tohum ilaçlaması yapılır. Birinci ürün mısır ekimi için toprak hazırlığı ve tohum yatağı hazırlık faaliyetleri yapılır. Baklagillerde yabancı ot temizliği yapılır. Yazlık mercimek ekimi yapılır. Ekimle birlikte fosforlu gübre verilir. Nohut ve fasulye ekimi için tohum yatağı hazırlanır. Ay sonunda ekime başlanır. Ekimle birlikte fosforlu gübrelerle gübreleme yapılır. Ana ürün soya ekimi için tohum yatağı hazırlanır, tohum temin edilir. Turfanda patateslerde çapalama, hastalık ve zararlılara karşı ilaçlama yapılır. Normal patates ekimi için toprak işlemesi ve tohum yatağı hazırlama tamamlanır. Ay sonlarında ekime başlanırlar. Ekim ile birlikte azot, fosforlu ve potaslı gübrelerle gübreleme yapılır. Susam ve yerfıstığı ekimi için toprak işlemesi yapılır. Pamukta toprak altı zararlılarına karşı tohum ilaçlaması yapılır.

Meyvecilikte toprak işlemesi yapılır. Su yalakları ve arkları hazırlanır. Gübreleme yapılır. Erkenci çeşitlerde gerekiyorsa meyve seyreltme yapılır. Hastalık ve zararlılarla sistemli mücadeleye devam edilir. Turunçgillerde ay sonuna doğru rüzgâr kıran dikimine başlanır. Ayın ilk yarısında, hesap edilen yıllık azot ihtiyacının 3/4'ü verilir. Fare ve salyangozlarla mücadele edilir. Sulama hazırlıkları yapılır. Motopompun bakımı yapılır. Hava yalakları açılır. Tohum tavalarının hazırlanmasına, tohum ekimine ve çöğürlerin şaşırtma parsellerine şaşırtılmasına devam edilir. Zeytincilikte toprak işlemesine devam edilir. Azotlu ve potaslı gübrelerle gübreleme yapılır. Fidanların dikimi ve budama devam edilir. Ürün veren zeytinliklerde teras yapımı ve onarımı sürdürülür. Hastalık ve zararlılara karşı ilaçlama ve fiziki mücadele yapılır.

Bağcılıkta toprak işleme ve azotlu gübreleme yapılır. Sahil şeridinde boğaz açma, filiz alma, kükürtleme yapılır, bordo bulamacı atılır. Boynu eğri zararlısına karşı ilaçlama yapılır.

Sebzecilikte açıktaki kışlık sebzelerin hasadı sona erdirilir. Fideler tarladaki yerlerine dikilir, bakımı yapılır. Seralarda bakım işleri ve mücadele devam edilir, hasat yapılır. Azotlu gübrelerle gübreleme yapılır. Sulama yapılır. Hıyarda budama, domateste alttan yaprak kopartma ve tepe alma yapılır. Havalandırılmaya gerekli özen gösterilir. Mildiyö, külleme hastalıklarına ve yaprak bitine karşı ilaçlamaya devam edilir. Genç fidelerde toprakaltı zararlılarına karşı mücadele yapılır.

Süs bitkilerinde sera çiçekliğinde sulama, gübreleme, ilaçlama ve bakım işleri sürdürülür. Geçen ay seralarda ekimi yapılan yazlık çiçekler dışarıdaki yerlerine dikilir. Yeşil çim alanları gübrelenir. Çitler budanır. Süs ağaç ve ağaççıklarına ve güllere zarar veren haşerelere karşı ilaçlama yapılır.
 

5. BÖLGE​

Artvin, Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Erzincan.​

Perşembe günü güneydoğusu hariç tamamı, Cuma günü bölge geneli, Cumartesi günü güneydoğusu karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta tarla faresi mücadelesi yapılır. Buğday tohumları ekilmeden önce sürme hastalığına karşı ilaçlanır. Gübre ve tohum tedariki yapılır. Yazlık ekilişlere devam edilir. Tarlalarda birinci sürüm yapılır. Tarlaya çiftlik gübresi verilir. Baklagillerde ekim için toprak hazırlığı yapılır.

Çayır mera ve yem bitkilerinde yonca hortumlu böceğine karşı mücadele yapılır. Yeni ekimlerde tohum yatağı hazırlanır. Eski ekilişlerde gübreleme yapılır.

Meyvecilikte hava şartları müsait olursa ay sonunda doğru elma ve armutlarda kara leke hastalığına karşı birinci ilaçlama yapılır. Sonbaharda temizlik yapılmayan meyve bahçelerinde kuru dal, mumya, meyve ve yapraklar toplanarak yakılır. Turunçgillerde hastalık ve zararlılarla mücadele yapılır. Zeytincilikte budamaya devam edilir. Bilezik alma yapılır. Zeytinler çapalanır, azotlu, fosforlu ve çiftlik gübresi verilir. Çayda budama, çırpma ve temizleme işleri yapılır.

Sebzecilikte toprak işleme, gübreleme ve tohum ekimi yapılır. Sebze tohumları sıcak yastıklara ekilir. Sebzelerin soğuktan zarar görmemesi için gerekli önlemler alınır.
 

6. BÖLGE​

Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Bitlis, Van, Hakkari, Muş, Bingöl.​

Perşembe günü kuzeybatısı, Cuma günü güneydoğusu hariç tamamı, Cumartesi günü doğusu yağmurlu ve karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta yabancı ot mücadelesi yapılır. Tarla faresi mücadelesine son verilir. Azotlu gübre atılır. Baklagillerde toprak işlemesi tamamlanır ve ekime başlanır. Ekimle birlikte gübreleme yapılır. Hangarlarda muhafaza edilen tütünlerin rutubet kontrolleri yapılır.

Meyvecilikte fidanlarda kök tuvaleti ve dikim yapılır. Meyve ağaçlarında ilaçlama yapılır. Kuruyan dallar budanır. Toprak işlemesi yapılır. Antepfıstığı çöğürleri dikilir.

Sebzecilikte yastıklar hazırlanır. Kabak ve salatalık ekimi yapılır. Yazlık sebze ekim alanlarının sürümü yapılır.
 

7. BÖLGE​

Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Karabük.​

Çarşamba günü ortası, Perşembe günü bölge geneli, Cuma günü kuzeybatısı hariç tamamı, Cumartesi günü batısı, Pazar günü ortası ile batısı yağmurlu ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta yazlık hububat ekimlerine devam edilir. Kışlık ekilen hububatta azotlu gübre atılır. Nadas için derin sürümlere başlanır. Tarla faresi mücadelesine devam edilir. Arpada çiftlik gübresi uygulaması ile 2 ve 3 toprak işlemesi yapılarak tarla hazırlığı tamamlanır ve ekim yapılır. Mısırda toprak işlemesi yapılır. Bitki artıkları ve taşlar temizlenir. Baklagillerde toprak hazırlıklarına devam edilir.

Çayır mera yem bitkilerinde yonca ve korunga ekimleri için son toprak işlemesi yapılır. Gübre verilir. Ekim yatağında yabancı ot mücadelesi yapılır. Fosforlu gübreler toprak işlemesi sırasında veya ekimle, azotlu gübreler ise bir kaç parti halinde verilir.

Meyvecilikte yeni fidanlık tesisine devam edilir. Azotlu gübreleme yapılır. Meyve bahçelerinde toprak işlenir. Ayın ikinci yarısından itibaren kozalak akarı, elma pamuklu biti, göz kurdu ve şeftalideki klok mücadelesi yapılır. Kesilmiş çaylıklarda çapalama işleri yapılır. Turunçgillerde fosforlu ve çiftlik gübresi atılır. Fidan dikilir. Toprak işlemesi, çapalama, budama, aralama ve temizlik işleri yapılır. Zeytinlerde leke ve kara koşnil mücadelesi yapılır.

Bağcılıkta budama, boğaz kök kesme ve toprak işlemesi yapılır. Bağ maymuncuğu mücadelesine başlanır.

Sebzecilikte fide yastıklarına bakım yapılır. Tohum ekilir. Çökerten hastalığına karşı tohum, fide ve toprak ilaçlaması yapılır.

Süs bitkilerinde toprak ve saksı değiştirmesi yapılır.
 

8. BÖLGE​

Amasya, Tokat, Sivas, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Tunceli.​

Çarşamba ve Pazar günleri kuzeyi, Perşembe ve Cuma günleri bölge geneli yağmurlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta azotlu gübre atılmasına devam edilir. Fare mücadele ile edilir. Yabancı ot mücadelesine başlanır. Anız nadası yapılmayan yerlerde tam nadas (kara nadas) işlemine başlanır. Yazlık ekimler yapılır. Nohut ekimi için kültüvatörlerle nadas yerinin sürümü ve tohum yerinin hazırlığı yapılır, ekimine başlanır. Bakla ekilecek yerlere taban gübresi verilir, ikileme ile toprağa karıştırılır. Ay sonuna doğru bakla ekimine başlanır.

Çayır mera ve yem bitkilerinde yem bitkisi ekilecek yerlerin ve tohum tavalarının hazırlıkları yapılır. Yem bitkileri (fiğ-korunga) ekimine devam edilir.

Meyvecilikte kış ilaçlamasına devam edilir. Yeni meyve bahçesi tesisi için fidan dikimine başlanır. Meyveye yatmamış olan, yeni meyve bahçesindeki fidanlara azotlu gübre verilir. Kurulmuş meyve bahçelerinin toprak işlemesi yapılır. Bahçelerde budama ve aşı işleri yapılır. Depolanan ürünler pazara sevk edilir. Zeytincilikte yeni kurulacak bahçelerde açılan çukurlara çöğür fidan ve yumru dikimleri yapılır. Meyveye yatmamış bahçelere azotlu gübre, meyveye yatmış bahçelere kompoze gübre verilir. Kurulmuş bahçelerin toprak işlemesi yapılır. Aşılamaya başlamak için budama yapılır. Antepfıstığında kurulmuş bahçelerin toprak işlemesi yapılır. Yeni kurulacak bahçelerde çöğür fidan ve yumru dikimleri yapılır. Meyveye yatmamış bahçelere azotlu, meyveye yatmış bahçelere kompoze gübre tatbik edilir.

Bağcılıkta bağ maymuncuğuna karşı mücadeleye ayın son haftasından itibaren başlanır. Budama ve aşı yapılır. Bağ çubuklarının dikimi yapılır. Aşılı köklü Amerikan asma çubukları flokseralı bölgelerde dikilir. Hastalıklı bağlarda yaprak artıkları ve hastalıklı çubuklar toplanarak yakılır.

Sebzecilikte soğan ve sarımsak ekimine devam edilir. Ekimi yapılmış sebze fideliklerinin bakımı ile yeni fidelik yerlerinin tanzimi ve tohum ekimi yapılır. Sebze ekilecek yerlerin hazırlıkları yapılır. Geç ilkbahar don tehlikesinin geçtiği yerlerde sebze fideleri tarlaya şaşırtılır.

Süs bitkilerinde toprak hazırlığı yapılır. Güllerin budaması yapılır Gül çelikleri hazırlanan yerlere dikilir.
 

9. BÖLGE​

Afyonkarahisar, Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri.​

Çarşamba, Perşembe ve Pazar günleri bölge geneli, Cuma günü kuzeybatısı hariç tamamı karla karışık yağmurlu ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında sıcaklıklar beklenmektedir. Rüzgârın güney ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta toprak tava gelir gelmez 15-20 cm derinliğinde soklu pullukla birinci sürüm yapılır. Toprak hazırlığı tamamlanan tarlalarda yazlık ekim yapılır, ekimle birlikte gübre atılır. Kardeşlenme öncesi azotlu gübreleme yapılır. Fare mücadelesine devam edilir. Baklagillerde ekim için tarla hazırlığı tamamlanır. Havaların elverişli gittiği günlerde nohut, mercimek ve fasulye ekimi yapılır. Sanayi Bitkilerinde toprak hazırlığı yapılır. Patates, ayçiçeği, kanola, aspir ekimi yapılır.

Çayır mera ve yem bitkilerinde toprak hazırlığı yapılarak, yonca, fiğ ve korunga ekimi yapılır. Daha önce tesis edilmiş yoncalıklar gübrelenir. Fare mücadelesine devam edilir. Zayıflamış meralarda buğdaygil ve baklagil tohumlarıyla üsten tohumlama yapılır.

Meyvecilikte budama ve fidan dikimi yapılır. Çelik alınır. Hemen kullanılmayacak çelikler kum içinde hendeklenir. Toprak işlemesi yapılır. Gübrelemeye devam edilir. Kara lekeye karşı bordo bulamacı veya sabit bakırlı ilaçla yeşil tomurcuk devresinde ilaçlama yapılır. İlaçlama on beş gün sonra tekrar edilir. Diğer hastalık ve zararlılarla mekanik ve kimyasal mücadeleye devam edilir.

Bağcılıkta toprak işlemesi yapılır. Yeni bağ tesis edilecek yerlerde çukurlar açılır. Fidanlar dikilir. Gübreleme yapılır. Budamaya başlanır.

Sebzecilikte sıcak yastıklar hazırlanır, tohum ekimi yapılır. Daha önce ekimi yapılan ve yeterli büyüklüğe erişen fideler şaşırtılır. Tarla sebzeciliğinde toprak hazırlıkları tamamlanır. Ekim yapılacak yerler çiftlik gübresi ile gübrelenir. Üretimi yapılan sebzelerin hasat ve pazarlamana devam edilir. Tohum ve toprak ilaçlaması yapılır.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri