Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Meteoroloji Zirai Meteorolojik Uyarı!

ZARiP

FK Meteorolog
Katılım
5 May 2020
Mesajlar
8,401
Çözümler
1
Tepkime puanı
20,319
Puanları
113
1. BÖLGE
Ankara, Çankırı, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Bolu, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Kırıkkale, Uşak.
Periyot boyunca bölge geneli parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer altında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta normal zamanda yapılamayan buğday ve arpa ekimleri tamamlanır. Müsait havalarda tarla faresi mücadelesi yapılır. Ambar zararlılarına karşı kültürel ve ilaçlı mücadele edilir. Sanayi bitkilerinde sıcak günlerde yaz gübresinin yarısı atılır.

Meyvecilikte katlama, fidan sökümü, tasnifi ve hendeklemesi yapılır. Bahçelere çiftlik gübresi atılır. Meyve bahçesinde bitki artıkları imha edilir.

Sebzecilikte lahana, karnabahar, pırasa, ıspanak, havuç gibi sebzelerin bakım ve hasadı yapılır. Bahçelerdeki sebze artıkları ve sapları toplanarak yakılır. Hava şartları elverdiğinde toprak hazırlığı yapılır.

Süs bitkilerinde müsait havalarda toprak hazırlığı yapılır. Süs ağaçlarından odun çeliği kesilerek kum havuzlarında muhafaza edilir. Bir kısım çiçek tohumlarının ekimi yapılır (Ateş çiçeği, lobelya vs.). Saksılarda solmuş çiçek kancaları toplanır. Uygun havalarda çit bitkilerinin budaması yapılır.
 

ZARiP

FK Meteorolog
Katılım
5 May 2020
Mesajlar
8,401
Çözümler
1
Tepkime puanı
20,319
Puanları
113
2. BÖLGE
Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta.
Cuma ve Cumartesi günleri kıyı kesimleri sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer altında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububat ekimi en geç ayın ilk haftasında bitirilir, ekimin erken yapıldığı yerlerde azotlu üst gübre atılır. Uygun hava şartlarında yazlık ekim yapılacak tarlalarda sürüm yapılır. Tarla faresi ile mücadele edilir.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde havaların yağışlı geçtiği günlerde meralara hayvan sokulmaz. Çalı ve yabancı otlar temizlenir. Merada meydana gelen boşluklara uygun yem bitkileri ekilir. Yem bitkileri ekilecek yerlerde toprak hazırlığı yapılır.

Meyvecilikte bahçelerde uygun hava şartlarında toprak işlemesi yapılır. Yeşil gübreleme için tohum ekimi yapılır. Fidan sökülür, ilaçlanır, hendekleme ve pazarlama yapılır. Fidan çukurları açılır, fidan dikilir. Meyve bahçelerine çiftlik gübresi ve fosforlu gübre atılır. Kış budaması havaların elverdiği ölçüde yapılır. Kışı meyve ağaçları üzerinde geçiren kırmızı örümcek, San-Jose kabuklu biti, iç kurdu ve bazı kabuklu bitkilerin ergin, larva ve yumurtalarına karşı kış ilaçlaması yapılır. Turunçgillerde hasadı bitirilmiş bahçelerde ağaçların obur sürgünlerinin uçları alınır. Yeni kurulacak bahçeler için yer seçilir, toprak işlemesi yapılır. Fidan çukurları açılır. Kabuklu bitlere ve sürgün dal yanıklığına karşı mücadele edilir. Pazarlama yapılır. Zeytincilikte tohumluk zeytin çekirdekleri temizlenir, fidanlar dikilir ve budama yapılır, hasattan sonra halkalı leke ve fumajin hastalığına karşı bordo bulamacı ve bakırlı ilaçlarla mücadele edilir.

Bağcılıkta toprak tavda ise iyi havalarda toprak işlemesi yapılır. Yeni tesis edilecek bağ yerleri işaretlenir, çukur açılır, fidan dikilir. Ova bağlarında aralama ve budamaya devam edilir. Don ve kırağı düşen yerlerde yalnız aralama yapılır. Taban arazilerdeki bağlarda çelik marazı mantari hastalığına karşı bordo bulamacı (%2 lik) ile mücadele edilir.

Sebzecilikte hazırlanan sıcak yastıklara yazlık sebze tohumlarının ekimine başlanır. Ekimi yapılan yastıklar süzgeçli kovalarla sulanır. Uygun havalarda havalandırılır, çok soğuk günlerde yastıkların üzeri örtülür. Yabancı otlar ayıklanır. İlkbahar ekimi için toprak hazırlığı yapılır. Kavun, karpuz ekimi için kuruda gübreleme yapılır. Çökerten hastalığına karşı tohum ve fidelikler ilaçlanır. Kışlık sebzelerin hasat ve pazarlaması yapılır.

Süs bitkilerinde çeşitli ağaç, ağaççık ve çalılar dikilir. Süs ağaçlarında budama, çelik alma ve katlama işlerine devam edilir. Çim alanlarında gübreleme yapılır. Kesme çiçekçilikte; karanfilde tomurcuk ve koltuk alınır. Boylanmış olan karanfillerde bir sonraki netleme (destekleme) işlemi yapılır. Damızlık parsellerden çelik alınır, köklendirme yerlerine dikilir. Serada gül yetiştiriciliğinde zirai mücadele, gübreleme, sulama işleri yapılır, yabani ot ve sürgünler temizlenir. Glâyöl soğanları serada hazırlanan yerlere dikilir.
 

ZARiP

FK Meteorolog
Katılım
5 May 2020
Mesajlar
8,401
Çözümler
1
Tepkime puanı
20,319
Puanları
113
3. BÖLGE
Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Düzce.
Salı günü kuzeydoğu kıyı kesimleri, Cuma ve Cumartesi günleri kuzeybatısı kar yağışlı ve yağmurlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer üzerinde hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta tarla faresi ve zabrus mücadelesine devam edilir. Ambar zararlılarına karşı gerekirse ilaçlama yapılır. Baklagil ekilecek yerlerde toprak işlemesi yapılır. Bakla ekimi yapılır ve gübrelenir. Tütünlerin pastal ve denkleme işlerine başlanır. Denklenen tütünlerin bakımları yapılır. Ayçiçeğinde sap artıkları toplanır, yakılarak imha edilmelidir. Kanolada çıkışlar kontrol edilir.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde havaların yağışlı geçmesi nedeniyle meralara hayvan sokulmaz. Mekanik metotlarla meradaki çalı ve yabancı otlar temizlenir. Merada meydana gelen boşlulara uygun yem bitkileri tohumları serpilerek ekilir. Bozulmuş çitler tamir edilir. Tarla faresi ve köstebekle mücadele yapılır.

Meyvecilikte fidan dikimi için çukurlar açılır, doğal gübre ve herek temin edilir. Fidan sökümü ve hendeklemesi yapılır. Havaların müsait olduğu günlerde meyve bahçelerinde kış budaması yapılır. Sonbaharda çiftlik gübresi ile gübrelenmeyen meyve bahçelerinde gübreleme işlerine devam edilir. Meyve ağaçlarında fosforlu gübre atılır. Kışı meyve ağaçları üzerinde geçiren kırmızı örümcek, San-Jose kabuklu biti, diğer bazı kabuklu bitlerin ve iç kurdu ergin larva, yumurta gibi formlarına karşı kış ilaçlaması yapılır. Şeftali bahçelerinde büyük ürün kaybına neden olan klok hastalığına karşı mücadele edilir. Dallarda görülen fındık gülleri (kozalak) kış aylarında toplanıp yakılır. Zeytincilikte fidan çukurları açılır. Zeytin ağaçları ahır gübresi ile gübrelenir. Yeni tesis edilecek araziler meyilli ise teras yapılır, eski tesislerde bozulmuş teraslar onarılır. Kar yağışı varsa, dalların kırılmasını önlemek kar silkimi yapılır.

Bağcılıkta yeni bağ tesis edilecek yerlerde krizma yapılır, çukurlar açılır. Amerikan asma anaçlıklarında budama ve çelik hazırlama işleri yapılır. Köklü asma fidanı sökümü tamamlanır. Havaların uygun olduğu günlerde açılan çukurlara dikim yapılır. Kış budamalarına devam edilir. Sonbaharda çiftlik gübresi verilmeyen bağlara çiftlik gübresi verilir. Bağlarda önemli zararlar yapan bağ antraknozuna karşı tercihen bağlar budandıktan sonra mücadele edilir.

Sebzecilikte hasadı tamamlanan yazlık sebze yerleri temizlenir, yeni ekilecek sebzeler için toprak hazırlığı yapılır. Bahçenin kuytu bir yerine yeşil salata, kırmızı turp tohumları ekilir. Enginarların soğuktan korunmaları için çapa ile boğaz doldurma yapılır. Soğuktan zarar görmüş fidelerin yerine yenileri dikilir. Biber, patlıcan ekimi için sıcak yastık hazırlanır. Seralarda daha önce ekim ve dikimi yapılan sebzelerin sulama, gübreleme gibi bakım işleri yapılır. Seralarda sıcaklık kontrolüne dikkat edilir. Kışlık sebzelerden lahana, karnabahar, pırasa, ıspanak, marul, havuç, turp ve kerevizin hasadına devam edilir. Çökerten hastalığına karşı tohum ve fidelikler ilaçlanır.

Süs bitkilerinde güllerde kış budamasına devam edilir. Çit bitkilerinde budama yapılır. Ağaççıklarda budama, çelik alma ve katlama işlerine devam edilir. Çeşitli ağaç, ağaççık ve çalıların dikimi yapılır. Çim alanlarında doğal gübreleme yapılır. Salon çiçeklerinin bakımına devam edilir.
 

ZARiP

FK Meteorolog
Katılım
5 May 2020
Mesajlar
8,401
Çözümler
1
Tepkime puanı
20,319
Puanları
113
4. BÖLGE
Antalya, İçel, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis.
Salı günü kuvvetli olmak üzere güneydoğusu, Cumartesi günü batısı sağanak yağışlı ve kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta azotlu gübreleme yapılır. Geç kalan buğday-arpa ekimi tamamlanır. Ambardaki ürünler kontrol edilir, ambar zararlarına karşı mücadele yapılır. Tarla faresi mücadelesi edilir. Bakla ve kışlık ekilen mercimek tarlalarında bakıma devam edilir. Yabancı ot temizliği yapılır. Yazlık mercimek ekimi için ay sonunda toprak hazırlığına başlanır. Pamuk sapları toplanarak yakılır. Turfanda patates ekimine devam edilir. Ekimle birlikte azot, fosfor ve potaslı gübrelerle gübreleme yapılır. Erken ekilen patateslerde çapalama ve yabancı ot temizliği yapılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde toprak tavının müsait olduğu yerlerde ekim hazırlıkları (toprak işleme-gübreleme) yapılır. Meraların ağırlığı ve bitkilerin kendilerini yenileme durumları göz önünde tutularak otlamalar hafif olarak yapılır. Tarla faresi mücadelesi yapılır.

Meyvecilikte havaların uygun olduğu günlerde fidan çukurları açılır, fidan dikimleri yapılır. Ay sonuna doğru şeftali ve badem budamasına başlanır, yayla kesimlerde elma armutlarda budama yapılır. Budamayı takiben kış ilaçlaması yapılır. Su tutan bahçelerde drenaj kanalları temizlenir, yenileri açılır. Turunçgillerde çiftlik gübresi ve fosforlu gübre atılır. Bahçede biriken yağmur sularının tahliyesi yapılır. Aşırı meyve yükünden kırılabilecek dallara verilen çatallar kontrol edilir. Eksikler tamamlanır. Meyve hasadına devam edilir. Dona hassas çeşitlerin hasadı bitirilir. Dondan korunmak için tedbireler alınır. Uçkurutan, turunçgil dal yanıklığı, antraknoz ve kahverengi meyve çürüğüne karşı mücadele edilir. Bahçede zararlı (unlubit, kırmızı kabuklu koşnil, yıldız koşnil, pas böceği, uyuz, tomurcuk akarı) tespit çalışmaları yapılır. Gerekirse hasadın bitiminden sonra ilaçlanır. Zeytincilikte salamura yapılır. Sıcak kesimlerde ay sonuna doğru budama yapılır. Fosforlu ve potaslı gübreler ay sonuna doğru verilir. Yeni tesis edilecek bahçelerde fidan çukurları açılır. Gerektiği zaman mahsulden sonra kış mücadelesi yapılır. Antep fıstığında kış sürümü yapılır. Kuru dallar ayıklanır. Yeni tesis edilecek bahçelerde fidan çukurları açılır. Gübreleme yapılır. Ay sonunda kış ilaçlamasına başlanır.

Bağcılıkta uygun havalarda sürüm yapılır. Kış gübrelemesi yapılır. Sahil şeridinde bağlar budanır. Budamayı takiben yüksek terbiye şekli verilecekse direkler dikilir. Tel çekilir. Kollar telle bağlanır.

Sebzecilikte seralarda hasat işlemlerine devam edilir. Sera görülen hastalıklarla mücadele yapılır. Çift ürün yetiştiriciliği için kasım ayında ekilmiş olan tohumlardan elde edilen fideler toprak hazırlığı yapılan seralara nakledilir. Seralarda toprak hazırlığı ile birlikte taban gübresi verilir. Örtü altı tek ürün turfanda üretiminde sulama ile birlikte üst gübreleme yapılır. Koltuk alma, tepe alma, budama gibi işlemlere devam edilir. Tarla sebzeciliği için aralık ayında sıcak yastıklara ekilen tohumların şaşırtma işlemleri yapılır. Tarlaya doğrudan ekilecek sebze tohumları mantari hastalıklara karşı ilaçlanır. Tarlalardaki sebze, sap ve artıkları toplanarak yakılır.

Süs bitkilerinde çeşitli ağaç ve ağaççıkların dikimi yapılır. Süs ağaçlarından çelik alınır. Güllerde budama yapılır. Seralarda çiçek kesimine devam edilir. Seralarda, sulama, gübreleme ve mücadele gibi işlemlere devam edilir.
 

ZARiP

FK Meteorolog
Katılım
5 May 2020
Mesajlar
8,401
Çözümler
1
Tepkime puanı
20,319
Puanları
113
5. BÖLGE
Artvin, Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Erzincan.
Salı ve Çarşamba günleri güneybatısı hariç tamamı, Perşembe günü kuzeyi kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer altında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

6. BÖLGE
Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Bitlis, Van, Hakkari, Muş, Bingöl.
Salı günü kuzeybatısı hariç tamamı kuvvetli olmak üzere bölge geneli, Çarşamba günü doğusu, Perşembe günü güneydoğusu kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer altında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve doğu yönlerden orta kuvvette, zaman zaman kuvvetlice eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta hava durumunun uygun olduğu günlerde yazlık hububat ekimi için tarla hazırlıkları yapılır. Arazi karla kaplı olmadığı günlerde fare mücadelesi yapılır. Sanayi bitkilerinin pazarlaması yapılır. Kanolada yazlık gübrenin yarısı atılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde yonca, korunga, fiğ tohumlarının temizliği yapılır.

Meyvecilikte fidan sökümüne devam edilir. Sökülen fidanlar hendeklenir. Ağaçların ve fidanların soğuktan korunması için çiftlik gübresi ile boğaz doldurma yapılır. Zeytincilikte ve Antep fıstığında dikim öncesi hazırlıklar yapılır ve fidan temin edilir.

Sebzecilikte tohum temin edilir.
 

ZARiP

FK Meteorolog
Katılım
5 May 2020
Mesajlar
8,401
Çözümler
1
Tepkime puanı
20,319
Puanları
113
7. BÖLGE
Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Karabük.
Salı günü batısı ile doğusu, Çarşamba günü kuzeybatısı ile doğu kıyı kesimleri, Perşembe günü kuzeydoğusu kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer altında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta tohum ilaçlamasına devam edilir. Fare mücadelesi yapılır. Hava şartları müsait olunca toprak işlenir. Ambar kontrol edilir, gerekirse ambar hastalık ve zararlılarıyla mücadele edilir. Turfanda patates dikimi için toprak tesviyesi yapılır ve fosforlu gübre atılır. Turfanda patatesin ocak usulü dikimi yapılır. Dikimde azotlu gübrenin yarısı ocaklara konulur.

Çayır-mera yem bitkilerinde aralık ayında gübrelenmesi yapılmayan yonca ve korunga bitkilerinin (süper-fosfat) gübrelenmesi yapılır.

Meyvecilikte hava şartları iyi olursa fidan çukurları açılır. Eski tesis bahçelere fosforlu gübre verilir. Sahil şeridinde aralama, ayıklama budaması yapılır. Çöğürlerin sökümü ve dikimi yapılır. Kış mücadelesi yapılır. Meyve bahçelerinde erken donlardan son budamalar yapılır. Şeftalilerde Klok hastalığı ile tomurcuklar patlamadan önce ilaçlı mücadele edilir. Koşnillerin mücadelesi yapılır. Fındık kozalağı mihaniki mücadelesi yapılır. Zeytincilikte çukur açma, fidan temini ve uygun havalarda fidan dikimi yapılır. Teknik budamalar yapılır. Fosforlu gübre ve çiftlik gübreleri verilir.

Sebzecilikte fideliklerde kök çürüklüğü ve diğer solgunluk hastalıklarına karşı ilaçlama yapılır. Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir. Yazlık sebzeler için ilk sürüm yapılır. Sıcak yastıklara tohum ekimi için hazırlanır. Fosforlu gübre ve çiftlik gübreleri atılır.

Süs Bitkilerinde çiçek çelikleri hazırlanır. Çiçek soğanlarının dikimi yapılır. Kültüre alınan soğanlara çiftlik gübresi verilir.
 

ZARiP

FK Meteorolog
Katılım
5 May 2020
Mesajlar
8,401
Çözümler
1
Tepkime puanı
20,319
Puanları
113
8. BÖLGE
Amasya, Tokat, Sivas, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Tunceli.
Salı günü güneydoğusu kar yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında, yer yer altında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta yağışsız ve kuru havalarda tarla faresi mücadelesine devam edilir. Güzlük ekilişler için üst gübre tedariki yapılır. Yazlık ekilişler için pullukla ilk sürüm yapılır. Yazlık ekilişler için tohumluk ve gübre sağlanır. Tohum ilaçlamasına devam edilir. Baklagil ekilecek yerlerde ilk sürümler yapılır. Tohumluk, gübre ve bakteri kültürü sağlanır. Kanolada yazlık gübrenin yarısı atılır. Aspir tarlası sürülür. Kenevirde havuzlama bitirilir, lifler ayrılır ve pazarlama işleri yapılır.

Çayır-mera yem bitkilerinde tohumluk ve gübre tedariki yapılır. Hava şartları iyi gittiği takdirde kısmen ilk toprak işlemesi yapılır.

Meyvecilikte toprak işlemesine devam edilir. Çöğür ve fidan söküm işlerine devam edilir. Hendekleme yapılır. Şeftalilerde kış budamasına devam edilir. Elma, armut, incir ve duta gençleştirme budaması yapılır. Hendeklemeye alınan fidanlara son ilaçlama yapılır. Sonbahar fidan dikimi yapılır.

Bağcılıkta yeni tesis edilecek bağlar için arazilerde parselasyon işlemleri yapılır. Bağ kurulacak arazinin krizma ve tesviyesi yapılır. Çukurlar işaretlenir. Omca çukurları açılır ve gübrelenme yapılır. Bağ mildiyösü görülen yerlerde yapraklar toplanarak yakılır.

Sebzecilikte tohumlar ilaçlanır. Sıcak ve ılık yastıklar hazırlanır. Çiftlik gübresi toprağa kapatılır. Marul, ıspanak, yeşil soğan ve lahana hasadına devam edilir. Havuç, maydanoz, ıspanak, bezelye ve domates ekimi yapılır. Geç turfanda çeşitlerin hasadı yapılır. Topraklı fide için naylon torbalara tohum ekilir. Fide ilaçlamaları yapılır. Yastıkların havalandırılır.
 

ZARiP

FK Meteorolog
Katılım
5 May 2020
Mesajlar
8,401
Çözümler
1
Tepkime puanı
20,319
Puanları
113
9. BÖLGE
Afyonkarahisar, Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri.
Periyot boyunca bölge geneli parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta fare mücadelesi yapılır. Tarlaların çukur kısımlarında toplanan sular akıtılır. Kanolada yaz gübresinin yarısı atılır. Aspir için tarla hazırlanır.

Çayır-mera yem bitkilerinde tohumluk temin edilir. İyi hava şartlarında yoncalıklarda gübreleme yapılır.

Meyvecilikte müsait günlerde bahçeye çiftlik gübresi atılır. İlkbahar dikimleri için fidan çukurlarının açılmasına başlanır. Yaşlı ağaçların çatlayan kabukları fırça ile temizlenir. Depodaki meyveler kontrol edilir.

Sebzecilikte sıcak yastık yapımı için malzemeler hazırlanır. Sertifikalı tohumluk temin edilir.

Süs bitkilerinde güllerden çelik alınır ve alınan çeliklerin sıcak yerlerde kum havuzuna dikilir. Serada sıcaklık ve nem kontrolleri yapılarak, uygun durum getirilir.
 

ZARiP

FK Meteorolog
Katılım
5 May 2020
Mesajlar
8,401
Çözümler
1
Tepkime puanı
20,319
Puanları
113
Zirai Don Tahmini - 2 m. Yükseklikte / YARIN

Zirai Don Tahmini - 2 m. Yükseklikte / İKİ GÜN SONRA

Zirai Don Tahmini - 2 m. Yükseklikte / 3 GÜN SONRA

Zirai Don Tahmini - 2 m. Yükseklikte / 4 GÜN SONRA

Zirai Don Tahmini - 2 m. Yükseklikte / 5 GÜN SONRA
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar