Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Özgün Konu Uslanmış Gönlūn

Herkes vefa istiyor ama vefalı olan çok az. İnsan, dostluk ve sadakat gördüğü kimseleri iyilikle anıyor ve hatırlıyorsa vefa gösterdikleri kendisini hatırlamasa bile vefa ile vasıflanmıştır. Vefanın bizatihi öznesi olmak, vefa-şiar olmak yani, yâd edilmekten çok daha güzel.
 
İnsan dostluk ettiği kimsenin kendine iyi gelip gelmediğini kendi hâline bakarak anlar. Zafiyetleri artmışsa kendisinin karakterinde de gedikler vardır. Hâli eskisinden daha iyi olmuşsa ruhu benzerini bulmuştur. Kiminle ünsiyet kuruyorsak onun ahlakından bir pay alıyoruz mutlaka.
 
Kendi öz değerini kavrayan muhatabına kıymet vermeyi bilir. Kendi öz değerini bilmeyen, kendine sevgisi/saygısı olmayan kimse de saygıyı başkasından bekler ama başkasına değer vermeyi bilmez. Kendini bilmek erdemlerin en büyüğüdür. İnsan kendine nasılsa başkasına da öyledir.
 
“Başkasının hâlini bilmek” deyince hep olumlu manada algılıyoruz bunu. Başkasının hâlini bilmek, sevincinde ve üzüntüsünde yanında olmak değil yalnızca, gözden düşürücü bir şey yaptığında da onu kınamaktan imtina etmektir. İnsan, yarın başına ne geleceği bilinmeyen bir meçhul.
 
Dostlukta denklik, sosyal ve ekonomik statülerle sağlanmaz. İki insan, birbirinin hâl dilini okuyabildiği ölçüde aralarındaki muhabbet derinleşir. Biri bir adım öne geçtiğinde diğerinin nasıl davrandığında; biri kederliyken diğerinin nerede durduğunda görünür dostluk.
 
İnsanı nasibine kavuşturan koşulların elverişliliği değil, gayeleri konusunda sağlam ve halis bir niyet içinde olmasıdır. Niyet fesada uğrayınca imkân ve kaynaklar hiçbir işe yaramıyor. Kalbini sağlam tutan umduğundan daha güzel bir nasibe kavuşur.
 
Dünyayı değiştirme fikri, henüz yeterli hayat tecrübesi yokken ilahi bir duygu gibi gelir insana. Toyluğu üzerinden atmadıkça da bu fikirden kurtulamaz. Esas gaye kendini değiştirmektir, kendindeki dünyayı. Su, toprağın derinliğine nasıl inerse öyle inmeli kendinin derinliğine.
 
Birlikteyken kendimizin aynası olarak baktığımız insan, ayrıldıktan sonra dışarıdan baktığımız bir yabancı olur. İlkinde ne kadar içtenlik varsa ikincisinde de bir o kadar gerçeklik vardır. Bir sevgiden ne kaldığını, ne biriktiğini garip ama bazen en iyi ayrılıklar öğretiyor.
 
Bazen insan, yaptığı iyiliğin ardında durma liyakatini gösteremez. Birtakım fiilleriyle yaptığı iyiliği incitir, onun ruhunu zedeler. İyiliği yaptıktan sonra ona yaraşır yükseklikte durmak gerekir. İyilik, ihtimam gördüğü kalpleri onarır, o kalplerin şifası olur.
 
Tanışma, görüşme, buluşma, karşılaşma gibi eylemlere “tesadüf” diyebiliriz. Fakat dostluk tesadüfi değildir, alın yazısıdır. Ezelden takdir olunmuştur. Varlığıyla sükunete erdiren dostluklar ne kadar lütufsa eza verenleri de bir o kadar imtihandır, insan daha metîn olsun diye.
 
Sanki tek sorun, iki insanın omuz omuza, sırt sırta vermesindeki büyüklüğü/hakikati kavrayamayışımızdanmış gibi. “Büyük ırmaklardan bile heyecanlı” olan o dostluğu sahiden kavramış olsaydık dağarcığımız bu kadar kurumaz, birbirimizin sözünde dinlenip ferahlayabilirdik.
 
İçten içe acı çekenlerin dışarıya mutlu görünmeleri her zaman iç hâllerini saklama isteğiyle ilgili olmayabilir. Bu hâl ruhun erginliğiyle, bencillikten arınmasıyla ilgilidir. Acısını yaşayamayansa istemeden başkasına hoyrat davranabilir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri