Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Şeriatla birlikte yaşamak nedir bilir misin?

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,289
Çözümler
1
Tepkime puanı
37,976
Puanları
113
Şeriatla birlikte yaşamak nedir bilir misin?

Mesela bir gömlek, pantolon, elbise alacaksın. Önce şeriatın standartlarına uygun olacak, sonra senin zevklerine uygun olacak. Eğer önce zevkim dersen, şeriatı ikinci plana atmış olursun. Mesela dar elbise, gayri meşru işler yapanların elbisesini (şöhret elbisesi), gayri müslimlerin din kıyafetini alamazsın. Hoşuna gitse bile.

Mesela pardesü, manto, eşarp, etek, gömlek mi alacaksın? Önce şeriatın zevki gelmeli, sonra senin zevkin gelmelidir. Dar ama pardesü senin zevkine uygun olabilir ama şeriatın zevkine ve emrine uygun değildir. Vücut hatlarını belli eden ama kapalı elbise de senin zevkine uygun ama şeriatın kurallarına uygun değildir.

Mesela bir ev mi alacaksın? Önce şeriatın alım satım kurallarına uygun olacak. Sonra senin standartlarına uygun olacak. Ama gidip zevkine uygun ama şeriatın alım satım kurallarına uygun olmayan bir ev alırsan, şeriatı ikinci sıraya almış olursun.

Hatta şeriatın standartlarına göre sevebilir ve aşık olabilirsin. Mesela müşrik bir adam ya da kadına aşık olamazsın. Aksi halde günaha girmiş olursun. Şeriat senin aşkına da müdahale eder. Önce şeriatın zevkine uygun olacak, sonra aşık mı olursun evlenir misin sana kalmış!

Giyim, kuşam, yeme, içme, gezi, ticaret, eğitim, sağlık, siyaset ve diğer tüm alanlarda öncelik şeriatın standartlarına uygunluktur. Onun için zevklerini oluşturmadan önce İslam'ı iyi tanı ki, ona göre düşünesin, ona göre giyinesin, ona göre yürüyesin, ona göre sevesin ve ona göre nefret edesin...

Benim buradaki şeriattan kastım, tüm mezheplerin ittifak ettikleri hususlardır. Bunlara riayet eden, dünyasını da ahiretini de kurtarır.

Murat Padak
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
14,963
Çözümler
12
Tepkime puanı
39,686
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Bütün mezheplerin ittifak ettiği bir yaşam stili (şeriat) maalesef yok, var demek çok ütopiktir. Mesela bu anlamda ebuzeri nereye koyacaksınız?
Fıkıh kitaplarında geçen cumhurun kararı icma vs kavramlar aynı mezhebin kendi içinde aldıkları ortak kararlardır.
Bu yüzden genel hükümleri özele doğru evirirken şeriat kavramından ziyade islam kültürünü kullanırsak daha sağlıklı kararlar alırız.

Tarihi süreç üzerinde müslümanlar bir islami kültür meydana getirdiler. İşte bu kültürü dinleştirmeden kendi içinde zamanın şartların ve şeriatın temel ilkelerine göre ıslah edersek ozaman daha sağlıklı bir hayat yaşamış oluruz
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar