Şeriatla birlikte yaşamak nedir bilir misin? (1 Görüntüleyen)

Şeriatla birlikte yaşamak nedir bilir misin?

Mesela bir gömlek, pantolon, elbise alacaksın. Önce şeriatın standartlarına uygun olacak, sonra senin zevklerine uygun olacak. Eğer önce zevkim dersen, şeriatı ikinci plana atmış olursun. Mesela dar elbise, gayri meşru işler yapanların elbisesini (şöhret elbisesi), gayri müslimlerin din kıyafetini alamazsın. Hoşuna gitse bile.

Mesela pardesü, manto, eşarp, etek, gömlek mi alacaksın? Önce şeriatın zevki gelmeli, sonra senin zevkin gelmelidir. Dar ama pardesü senin zevkine uygun olabilir ama şeriatın zevkine ve emrine uygun değildir. Vücut hatlarını belli eden ama kapalı elbise de senin zevkine uygun ama şeriatın kurallarına uygun değildir.

Mesela bir ev mi alacaksın? Önce şeriatın alım satım kurallarına uygun olacak. Sonra senin standartlarına uygun olacak. Ama gidip zevkine uygun ama şeriatın alım satım kurallarına uygun olmayan bir ev alırsan, şeriatı ikinci sıraya almış olursun.

Hatta şeriatın standartlarına göre sevebilir ve aşık olabilirsin. Mesela müşrik bir adam ya da kadına aşık olamazsın. Aksi halde günaha girmiş olursun. Şeriat senin aşkına da müdahale eder. Önce şeriatın zevkine uygun olacak, sonra aşık mı olursun evlenir misin sana kalmış!

Giyim, kuşam, yeme, içme, gezi, ticaret, eğitim, sağlık, siyaset ve diğer tüm alanlarda öncelik şeriatın standartlarına uygunluktur. Onun için zevklerini oluşturmadan önce İslam'ı iyi tanı ki, ona göre düşünesin, ona göre giyinesin, ona göre yürüyesin, ona göre sevesin ve ona göre nefret edesin...

Benim buradaki şeriattan kastım, tüm mezheplerin ittifak ettikleri hususlardır. Bunlara riayet eden, dünyasını da ahiretini de kurtarır.

Murat Padak

Bütün mezheplerin ittifak ettiği bir yaşam stili (şeriat) maalesef yok, var demek çok ütopiktir. Mesela bu anlamda ebuzeri nereye koyacaksınız?
Fıkıh kitaplarında geçen cumhurun kararı icma vs kavramlar aynı mezhebin kendi içinde aldıkları ortak kararlardır.
Bu yüzden genel hükümleri özele doğru evirirken şeriat kavramından ziyade islam kültürünü kullanırsak daha sağlıklı kararlar alırız.

Tarihi süreç üzerinde müslümanlar bir islami kültür meydana getirdiler. İşte bu kültürü dinleştirmeden kendi içinde zamanın şartların ve şeriatın temel ilkelerine göre ıslah edersek ozaman daha sağlıklı bir hayat yaşamış oluruz

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema editörü

Ayarlar Renkler

• Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

Alternatif header

Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

Görünüm Modu Seçimi

Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

Izgara Görünümü

Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

Resimli Izgara Modu

Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

Yan Paneli Kapat

Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

Sabit Yan Panel

Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

Box görünüm

Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

Köşe Yuvarlama Kontrolü

Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

• Renginizi seçin

Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri