Biliyor musun? Otellerde yangın önlemleri (1 Görüntüleyen)

  • Kullanıcı AsyA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Bunları Biliyor musunuz?
🔥YANGIN ÖNLEMLERİ 🔥

🔥 Odaların girişlerinde "A sınıfı" 60 dk boyunca alev almaz kapılar zorunlu olarak (bazı pahalı otellerde 120 dk) takılır. Bu kapılar aynı zamanda duman da geçirmez özelliktedir. Fitilleri yanmaz veya erimez malzemeden imal edilir. Kasa kapısı gibi ağır olur.

🔥 Odaların içinde hem "alev ve duman" ikaz alarmı, hem de alev söndüren yangın muslukları bulunur. Bu sprinkler sistemlerinin 68 derece sıcaklıkta ucundaki cam patlayarak 12 m² alana su fışkırtır, herhangi bir insan müdahalesi beklemez. Oda büyükse iki tane veya üç tane takılır. Bu su depodan direk gelir, şebeke ile alakası yoktur. Odadan odaya borulardan alev geçmesin diye tesisat için açılan delikler alev almaz kırmızı silikon ile körlenir.

🔥 Elektrik tesisatında halojen free (alev almaz kablo) kullanılır. Hatta kablo kanalları da tutuşmaz ve duman çıkartmaz özelliktedir.

🔥 Tüm koridorlarda tavanlarda çıkış (EXIT) yazıları bulunur. Bunlar elektrikli değil, şarjlıdır. Alev vurup eriyene kadar görevlerini yaparlar. Koridorlarda aynı zamanda zeminde acil durum aydınlatmaları da olur. Yangın anında duman önce tavana yükselir, sonra zemine çöker. Bu yüzden tahliyeler her zaman zeminden sürünerek yapılır. Koridor halıları bile kolay alev almaz özelliktedir. Hatta sigara külü düşünce kül kendi kendine söner.

🔥 Yangın kaçış merdivenlerine "iki adet" 120 dakika boyunca yanmaz kapıdan geçilerek ulaşılır. Bu kapılar da duman geçirmez özelliktedir. Yangın kaçış merdivenlerinin havalandırması özeldir. Çok büyük fanlar ile bu özel bölüme dışarıdan sürekli taze hava basılır. Dumanı ise ayrıca emilip dışarı üflenir. Bu yangın merdivenlerinin duvarları alev almaz "pembe veya bordo" alçıpan ile çift kat yapılır.

🔥 Yangın kaçış merdivenlerinde asla eşya bulundurulmaz. Kapılarda kilit olmaz !

🔥 Mutfaklar köpüklü yangın söndürme tertibatı ile donatılır. Köpük tutuşmuş yağı bile söndürecek kadar boğucu tipte tercih edilir.

🔥 Tüm binalarda yüzlerce yangın tüpü bulundurulur. LPG'li araçlar kapalı otoparklara sokulmaz. Otellerin çevresi de hidrant dediğimiz itfaiyelere su veren yangın muslukları ile donatılır.

🔥 Bu kurallar tüm dünyada yönetmelikler ile uygulanır. Ruhsat almadan önce bu binalar itfaiye ekipleri tarafından denetlenir. En ufak hatada bile binaya açılma izni verilmez. Bunca tedbirin maksadı toplu ölümlere engel olmaktır. 5 yıldızlı otellerde konaklama bedelleri o yüzden yüksektir. Bu para dekorasyona göre belirlenmez.

🔥 Bu yüzden lüx bir otelin 79 kişiye mezar olması akıl alır gibi değil.."

Suat Çelik/İç MimarFB_IMG_1737662772271.webp
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema editörü

Ayarlar Renkler

  • Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

    Alternatif header

    Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

    Görünüm Modu Seçimi

    Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

    Izgara Görünümü

    Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

    Resimli Izgara Modu

    Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

    Yan Paneli Kapat

    Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

    Sabit Yan Panel

    Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

    Box görünüm

    Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

    Köşe Yuvarlama Kontrolü

    Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

  • Renginizi seçin

    Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri