Yerli ve millî WhatsApp olarak tanıttıkları “NEXT” adlı yerli uygulama, açılış ekranından da anlaşılacağı üzere, tamamıyla açık kaynaklı Matrix protokolü üzerine inşa edilen Elements uygulamasının birebir kopyasıdır. Elements, kendi istemcilerini AGPL‑3 lisansı altında geliştirirken, ne yazık ki NEXT uygulaması bu lisansa uymamaktadır: Uygulama içinde her yerde Elements adı NEXT ile değiştirilmiştir, orijinal projeye hiçbir atıfta bulunulmamış ve kaynak kodu da paylaşılmamıştır. Bu durum açıkça GPL lisansının ihlali anlamına gelmektedir.
Öte yandan, Matrix protokolü Apache‑2 lisansı altındadır ve bu noktada bir ihlal söz konusu değildir. Ancak ilginç olan şudur: NEXT uygulaması kendi ev sunucularını bile kullanmamaktadır.
Uygulamanın yaptığı bağlantı isteklerini incelediğimizde, yalnızca Matrix’in resmi ana sunucularına ve Elements organizasyonunun vector.im adreslerine bağlantı gönderildiğini görüyoruz. Bu istekler, orijinal Elements uygulamasından yapılanlarla birebir aynıdır.
Yani KVKK gibi gizlilik konularını bir kenara bırakırsak, şu an için mesajlarınız NEXT sunucuları yerine güvenilir ve resmi Matrix ana sunucuları üzerinden iletilmektedir.
Özetle: NEXT’in sağladığı birkaç tema tercihi dışında, Elements’in resmi uygulamasını kullanmamanız için hiçbir neden yoktur.
App Store'da paylaştıkları Sıkça Sorulan Sorular (SSS) bağlantısını biraz kurcalayınca NEXT’in kendi sunucularına (ev sunucularına) ulaştım. Kesin olmamakla birlikte görünüşe göre Elements-HQ tarafından geliştirilen, AGPL lisanslı Synapse sunucu yazılımını kendi geliştirmiş gibi kullanıyorlar.
Giriş yöntemi olarak NextSosyal üzerinde oluşturduğunuz hesapları kullanabilmenizi sağlayan Next SSO sistemini kullanıyorlar.

Yorum anonim olduğu için "telegramda" bir bilişimciden gördüm "üstünde" anonim yazdığı için alıntılayacak isim bulamadım

Sizce nasıl yorumlamak lazım?