- Katılım
- 1 May 2020
- Mesajlar
- 16,006
- Çözümler
- 1
- Tepkime puanı
- 43,631
- Puanları
- 113
Osmanlı elçileri Avrupa ve Osmanlı'daki yemek kültürünü anılarında şöyle naklediyor: "Avrupa'da yemek, kadınların katıldığı ve müziğin de yer aldığı bir sosyal faaliyete dönüşmüştü. Osmanlı'da ise yemek, özel alan olan evde, hane halkı ile ve yakın arkadaş ve dostların katılımlarıyla yenilirdi. Osmanlılar yemeği çok kısa sürede ve merasime dayandırmadan yerken, Avrupalılar yemeği uzun süren, sohbetin olduğu bir merasim gibi görüyorlardı. Osmanlıların yemek odaları yoktu ve insanlar nerede ise orada yemek ikram edilirdi. Buralar ise genelde yaşamlarını sürdürdükleri yerlerdi. Yemekler tepsi içinde alçak sofralara konur ve sofrada sadece kaşık bulunurdu. Özellikle konu mekanlarında yemekler gruplar halinde yenir ve yemekten önce ve sonra eller mutlaka yıkanırdı. Osmanlı yemek tarzında mahremiyet ve sessizlik hakimken, Avrupa yemek tarzında ise eğlence, canlılık ve şenlik göze çarpan unsurlardı. Avrupa'da yemek merasimleri için hazırlanmış özel salonlar, büük kandillerle aydınlatılırdı ve taplolarla dekore edilmekteydi. Salonlara sadece yemek için masalar yerleştirildi. Büyük ve sabit masalar aynı zamanda eğlencelere uygun tarzda yapılırdı. Yemek için harcanan süre de çok uzundu.
Müslüman'ın Diyeti Sayfa 20
Müslüman'ın Diyeti Sayfa 20