Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Gündem Kürt sorununun çözüm adresi neresi?

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
15,101
Çözümler
12
Tepkime puanı
40,031
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry

Kürt sorununun çözüm adresi neresi?​

Kürt meselesinin müsebbiplerinden CHP ile kendisini bu sorunun başat muhatabı olarak lanse eden HDP arasında “çözüm adresi” tartışmaları devam ediyor.​


HAKSÖZ HABER

Son günlerde siyaset arenasında Kürt sorununun çözüm adresi tartışmaları yapılıyor. Konuyla ilgili ilk açıklamayı yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çözümün adresi için HDP’yi işaret etmişti.

HDP’li Sezai Temelli ise akabinde yaptığı açıklamada, "Kürt sorununun çözümünün yegâne muhatabı HDP değil ama bu sorunun çözümü adına bugün demokratik siyaseti var eden ve kolaylaştıran başlıca aktör HDP’dir. Ama asla unutulmaması gereken şey demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı’dır." İfadelerini kullanmıştı.

Bu açıklamalardan sonra CHP ve HDP arasında “muhatap kim” tartışması yaşandı. Halk TV’deki bir programda konuşan Kılıçdaroğlu, HDP'li Sezai Temelli'nin, "Demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı'dır" ifadesine ilişkin, “Ben görüşümüzü söyledim. Bizim için bu konuda tek adres var o da Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Parlamento dışında bir adres yoktur. İmralı da Kandil de muhatabımız değildir” yorumunda bulundu.

CHP kurmaylarının da peş peşe yaptıkları açıklamalarda, adresin meclis olduğu, muhatabın da HDP olduğu vurgusu yapıldı.

Temelli’nin açıklamalarından sonra gelen tepkiler üzerine HDP, yeni bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Eş Genel Başkan Mithat Sancar, çözümün meclis olduğunu belirtti ancak, İmralı’nın rolünün olması gerektiğini yineledi.
Selahattin Demirtaş ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, muhatabın HDP olduğu, çözümün ise meclis olduğunu aktardı.

Son olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de olmayan bir sorunun müzakere edilmeyeceğini, Türkiye’de Kürt sorununun olmadığını söyleyerek her zamanki ret ve inkâr söylemini yineledi.

Buradaki tartışmalar bir kez daha Kürt sorununun çözüm adresi tartışmalarını gündeme taşıdı.

CHP, yaklaşan seçimler öncesi belli ki oy hesaplarıyla Kürt sorununa temas ediyor. Kürt sorununun en büyük müsebbiplerinden olan CHP, yaklaşık 100 yüz yıllık süreçte bu konuyla ilgili herhangi bir çaba ortaya koymadı. Aksine, sorunu görmezden geldi, üstünü kapatmaya çalıştı. CHP’nin şimdi ise Kürt sorununu çözme iradesi ortaya koyması pek samimi görünmüyor.
Kendisini Kürt sorunun başat muhatabı olarak lanse eden HDP’nin ise her fırsatta İmralı’ya işaret etmesi krizi daha da tırmandırıyor. Eğer, bu sorunun muhatabı Öcalan ise HDP’nin siyasetteki rolü ne? Rolü devlet ve Öcalan arasında arabuluculuk yapmak mı? gibi sorular akla geliyor.

Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte tezahür eden Kürt sorunu Türkiye’nin en büyük problemlerinden biri olarak devam ediyor. Bu sorun, şimdiye kadar oy hesapları, ideolojik yaklaşımlar ve milliyetçi hamasetle çözülmedi ve çözülmeyecek gibi duruyor.
 

Meva

Haber Editörü
Kendi Dünyasında
Katılım
3 Mar 2021
Mesajlar
7,078
Tepkime puanı
22,420
Puanları
113
Konum
Siirt
Burç
Akrep
Memleket
Siirt
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Eğer ortada kürt sorunu diye birşey varsa çözümü kürt halkındadır muhatap alacakları kesim kürt halkıdır.
 

SiyahSancaktaR

FK Üyesi
Ceddi Osmanlı
Katılım
7 Kas 2020
Mesajlar
10,553
Çözümler
1
Tepkime puanı
13,914
Puanları
113
Yaş
40
Konum
Istanbul
Burç
Yengeç
Cinsiyet
Medeni Hal
JkcUDD
Sorun değil malzeme her dönemde olduğu gibi..
Çözmek kimsenin işine gelmez.
her iki tarafın..
Menfaaate dayalı elde malzeme kalmazsa nasıl sahte dünyalar oluşturacaklar.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar