Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Güncel Kış kapıda, peki kış alışverişi yaptınız mı?

Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
lIr3ry
Arkadaşlar bu konu başlığı altında kışı hem daha hazırlıklı ve tasarruflu atlatmak için neler yaptığımızı sizlerle paylaşacak hemde sizlerin bölgelerimizde neler yaptığını okuyarak önümüzü görmeyi sağlayacaz.

Örnek olması açısından bir iki tane ben söyleyeyim.
Mesela kış için biz hiç kg ile patates soğan almayız.
Kasım ayında 10 çuval patates 5 çuval soğan alırız. Bodrum katta her dairenin kendi özel odası var. Orada tutarız vehem dah uygun gelir hem daha bereketli olur. Hemde kışın donmuş pahalı patates almayız.

Daha çok şey paylaşacam :)
Sözü. Size bırakarak yeniden konuya geleceğim..

@EfuL!mEfuL!m is verified member., burada kış Kasım 1 de başlar.
Patates bizde çok tüketilir. Sadece yemeğini yapmıyoruz ki, neredeyse haftada 5 kg sadece ateşe atıp pişirip tuzla yiyoruz. ?

İnşallah kış hazırlıklarımı paylaşacağım

Bizde kış hazırlıkları mayıs ayında koyun yoğurdu pazara geldiğinde, tarhana yapmayla başlar. Bu günlerde de kışlık patates soğanımızı alırız. Bizim derin dondurucumuz yok. Annem sevmiyor donmuş malzeme. Biz kışlığımızı hep kuruturuz, salçamızı yaparız.
Bizim büyüklerimiz yaparken hep "Allah ağız tadıyla yemeyi nasip eylesin." diye dua ederler. Bu duanın güzelliği yaşanmışlıklardan sonra anlaşılıyor. Artık bende her kış hazırlığı yapana aynı duayı yapıyorum.
Allah ağız tadıyla yemeyi nasip eylesin ehli forum :)

@NoktA, Tarhana yapmayı öğrenmem lazım. Ben yapmayı bilmiyorum. Ayfer hanımda bilmiyor. Burada yapan da yok. Haliyle öğrenmek ve yapmak lazım.

Arkadaşlar ben bizim kış hazırlıklarımı dan bahsedeyim.

Biz turşumuzu yaparız. (yaptık)
Salamura (yaptık)
Biber ve domates sosu (yaptık)
Zeytin (Yaptık)
Zeytin yağı (yaptırdık)
Biber salçası (yaptırdık)
Patates, soğan (Kasım başında alacağız)
2 kasa elma 1 kasa armut (aldık)
Kuru sebze (kuruttuk)
Hoşaflık kuru meyve (kuruttuk - aldık)
Bakliyat (duruma göre alınacak) biz 5 er kilo alırız büyük paketlerde
1 torba un alınacak / unu asla torba ile almayız.
Biz şampuan, el sabunu deterjanıda tek tek almayız genelde 6 aylık alırız.
Mesela fırından kolay kolay ekmek alma alışkanlığım yok ya sac yada tandır ekmeği yaparız aylık olarak.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar :)
Üzerine detaylıca konuşabileceğimizi bir konu bence

Kis hazirliklarinin bir kısmini findiga gitmeden yapariz veya siparis veririz.
-Tarhana yaptik
-salca domates,biber yaptik
-konserve( sos)yaptık
-salamura yaptık
-Patates memleketten geldi.
-sogan kilo isi :gulucuk:
-Tursu fasulye memleketten,digerlerini de annem yapmis.
yukarda yaptık diye yazdigima bakmayin,
sadece sosu ben yaptim :D digerleri annecigim ellerinden, yemede ortagım gelirken araba dolu geliyor :D
şimdilik bu kadar.

Bizim kesim de yani Karadenizlilerin mutlak kışlığı Tabiki “fasulye turşusu”o olmadan kış hazırlığı mümkün değildir aylar öncesinden hangi ay kurulacak belirlenir.
Kışlıklarımız bizim aile de imece usulü yapılır. Her gün bir hanenin,domates sosu,kahvaltılık sosu,patlıcan ve kapya biber közlemesi yapılır.
Bunun için toptan alınan sebze ucuza gelir ve kışın büyük bölümünü bu alınan erzakla rahatça geçirir.
Ayrıca en zevklisi kuzineler yanar,iş sona erince üzerinde kaynayan su ile hemen çay demlenir ve bir kişiyi yemek hazırlama için önceden görevlendirdiğimiz için sofralar hazırdır topluca iş bitirmemin hazzı muhabbetle yapılır ve ertesi günün muhasebesi yapılır.

@EfuL!mEfuL!m is verified member., biz kışın neredeyse hiç markete uğramayız. Yani hemen hemen herşeyimizi şimdiden yapıyoruz.
Hatta çerezimizi bile şimdiden alıyoruz.
Fındık fıstık ceviz pestil çekirdek vs vs tabi bal, pekmez...
Burada kışlar uzun ve çetin geçer

@QasemQasem is verified member., toptan almayı bende severim hatta temizlik maddelerinin tümünü 2 aylık alırım fakat bu tür kuruyemiş sebze gibi toplu alımları saklayamıyorum kilerim de sıcak diyemi acaba.
Sizin oralar belirttiğin gibi Çetin kış geçiyor birde depoda saklıyorsunuz orasıda bildiğin doğal buzluktur dşnm

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri