Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Kadınlar Yaptıklarından Sorumlu mudur? Doç Dr. Ahmet Emin Seyhan (1 Görüntüleyen)

AsyAAsyA is verified member.

Öylesine...
Forum Kalemi
Puan 113
Çözümler 1
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
16,893
Çözümler
1
Tepkime puanı
46,684
Puan
113
AsyAAsyA is verified member.
Kadınlar Yaptıklarından Sorumlu mudur?

Ahmed Bican’ın kadın anlayışı hakkında fikir verecek şu bilgiler, onun yaşadığı dönemde kadınlara bakışın nasıl olduğunu yansıtması açısından önemlidir. Ancak günümüzde de bu zihniyete mensup kişilerin hala olması açısından ilginç ve düşündürücüdür.

Mesela Bican, bazı tefsirlerden alarak aktardığı bir rivâyette, Hz. Âdem’in oğlu Şit’e (a.s.) beş tavsiyesinden bahsederken, birisinin şu olduğunu söylemektedir. “Avrat sözüne inanmayasın. Ben avrat sözüne uydum; bana pişmanlık hasıl oldu.” [ AHMED BÎCAN, s. 47.]

Böyle bir rivâyete dayanılarak, âdeta Hz. Âdem’in hâlâ suçunu kabullenmediği, üstelik bir de Havvâ validemizin üzerine attığı izlenimi uyandırılmaktadır. Bu, hem Hz. Âdem’i, hem de Havvâ vâlidemizi töhmet altında bırakan bir ifâdedir. [ Hayri Kırbaşoğlu, Kur’an’ın hiçbir yerinde Hz. Âdem’i ayartanın Havvâ olduğuna dair en ufak bir işarete rastlamanın mümkün olmadığı kanaatindedir. Bkz. Alternatif Hadis, s. 211]

Oysa yasak ağaçtan şeytana uyup yoldan çıkmaları sonucu, [ Bakara, 2/36.] her ikisi birlikte yemişlerdir. İkisi de hatalıdır. Lâkin ikisi de birlikte tövbe etmişlerdir. [ A’râf, 7/23. ] Hâlâ suçu zorlama yöntemlerle ve Ehl-i kitâb’ın da tesirinde kalarak hz. Havvâ’ya yüklemeye çalışmak doğru değildir.

Bir başka yerde ise, Hz. Âdem’in kendisine öleceği bildirildiğinde Havvâ validemize gelerek: “Ya Havvâ! Ölümü sen miras kodun (koydun) ve beni uçmaktan (cennetten) sen çıkardın.” [ AHMED BÎCAN, s. 48.] dediği haber verilmektedir.

Bu ifâdelerden de anlaşılacağı üzere, Hz. Âdem hakkında ısrarla suçunu kabul etmeyen bir peygamber portresi çizilmektedir. Oysa, Kur’ân-ı Kerim’in bize tanıttığı, hatasını ikrar edip tövbe etmiş ve tövbesi kabul edilmiş [ Bakara, 2/37.] bir peygamber’in eşine karşı bu şekilde suçlayıcı bir üslupla konuşması, peygamberlerin belirtilen vasıflarıyla bağdaşmamaktadır. Dolayısıyla, böyle bir rivâyetin uydurma olduğu her halinden belli olmaktadır.

Envâru’l-Âşikîn’de yer alan, kadının iradesinin ve idaresinin erkeğe ait olduğunu, kadının herhangi bir sorumluluğunun olmadığını ortaya koyan şu anlayış da Kur’ân-ı Kerim’in ilkeleriyle çelişmektedir.

Bir rivâyette, Havvâ validemizin yasak meyveden önce yediğinde ona hiçbir şey olmadığı, sadece âdet görmeye başladığı, çünkü onun tâbi, Hz. Âdem’in metbû olduğu, “tâbi salah da ise metbû da salahdadır. Ve aksi dahi böyledir” kuralı gereği bunun böyle olduğu ifâde edilmektedir.[ AHMED BÎCAN, s. 32-33.]

Sadece imtihân olanın Hz. Âdem olduğu, Havvâ vâlidemizin ona uyduğu, dolayısıyla Havvâ’nın yasak ağaçtan yemesinin normal olup, bunun bir suç olamayacağı, onun tek hatasının Hz. Âdem’i suça teşvik etmesi [ Bu ifâdeler Kitâb-ı Mukaddes’te yer alan, “Âdem’in aldanmadığı, Havvâ’nın aldanıp suça düştüğü” şeklindeki ifâdelerle benzerlik göstermektedir. Bkz. Kitab-ı Mukaddes, Pavlus’un Timoteosa Birinci Mektubu, 2/13-14, s. 218.] olduğu kanaati, kadına olan bakışı yansıtması açısından ciddî şekilde değerlendirilmelidir.

Oysa birey olarak kadının sorumluluğunu, yaptıklarının hesabını Allah’a tek başına vereceğini, kocasının ona bir yere kadar müdâhale etme hakkının olduğunu göz ardı eden böyle bir anlayış doğru değildir
. Zîra ayetlerin de belirttiği üzere kadın da, erkek de imtihân olmaktadır [ Tevbe, 9/71; Nahl, 16/97; İsrâ, 17/13-14; Zümer, 39/41,70; Gâfir, 40/17; Fussilet, 41/46; Şûrâ, 42/20; Necm, 53/39-41; Hadîd, 57/18; Haşr, 59/18; Tahrîm, 66/69; A’la, 87/14-19; Şems, 91/9-10. ] ve kimse kimsenin günahını üstlenmeyecektir. [ En’âm, 6/164; İsrâ, 17/15; Fâtır, 35/18; Zümer, 39/7; Necm, 53/38.]

Sonuç olarak bu tür kitaplarda yer alan yalan yanlış bilgilerin tesirinde kalan bazı kimselerin hala aynı kanaatleri taşıdıkları ve kadınlara bu gözle baktıkları anlaşılmaktadır. Onlar bu görüş ve düşüncelerini yeniden gözden geçirmelidirler. Diğer taraftan, onlara bu tür bilgileri veren kimselerin ise çok ciddi inceleme ve araştırmalardan sonra sağlam dini bilgileri takipçilerine sunmaları uygun olacaktır. Aksi takdirde dinimiz İslam’ın yanlış tanıtılmasına vesile olmak çok büyük vebal olup bu hususta herkesin çok dikkatli olması gerekmektedir. (07.01.2011)

Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.


...
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri