Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Bizi İkna Et ( 27 )

Placidus

FK Üyesi
Katılım
26 Haz 2022
Mesajlar
1,786
Tepkime puanı
6,331
Puanları
113
Konum
.
Cinsiyet
Medeni Hal
JkcUDD
Takım
jXd4NV
İnsanların tasvirde kusura meyilli oldukları aşikârdır. Doğru bilinen yanlış benzetmeleri hep birlikte düzeltmeye ne dersiniz ?

haydi birlikte örneklerle doğru bilinen ama yapılan işin yanlış olduğu gösteren benzetmeleri günışığına çıkartalım.

✅ 12/03/2023 tarihi 23.59'a kadar sürelidir.
 
Çözüm
Bu konuda örnekler çoğaltılabilir aslında. Ama @QasemQasem is verified member. şova dökmüş, yekten aklıma gelenleri sıralamış. Ben burda bir örnek verip çekileyim. Cefa kelimesine gelen iki Farsça ekin kullanımı hakkında. Cefa-keş, keşiden(çekmek) fiili ile birlikte cefa çeken kişi için kullanılırken, cefa-kârda ise kereden(yapmak/etmek) fiiliyle kelime cefa eden kişi anlamına gelir. Cefa-kâr annelerimiz mi cefa-keş annelerimiz mi? :) Son olarak "galatımeşhur lügat-ı fasihten evladır" sözünü hatırladım. Dil ve kültür değişken yapıları gereği avamın kullanımında kendilerine has bir malzeme ortaya koyabilirler. Bazen galat olsa da söz, kendine has bir anlama işret eder ve koca sözlükler bile galata mağlup olurlar. :)
Ben buna Mandela etkiside diyorum zira bana göre doğru bilinen ama yanlış olan iş Mandela etkisidir. Mandelanın 80 lerde hapiste öldüğüne inanılması ama gerçekte 2013 te ölmesi bu tür teoremlere mandele etkisi adı konması sebebiyet vermiştir.

Mesela doğru bilinen "Su küçüğün, söz büyüğün" sözü doğru biline ama temelde yanlış olan bir uygulamadır. Doğrusu ; "sus küçüğün, söz büyüğün olmalıdır."

Yine hayatımızda doğru sanılan ama aslında gerçeklik ve doğrulukla alakası olmayan başka bir eylem de "Su uyur düşman uyumaz." suyun uyuması söz konusu mu? Uyumak canlı yaşamıyla alakalı bir kavram. Olması gereken su değil, "SÜ" dür. Sü asker demektir. Aslı ; "Sü uyur düşman uyumaz"

Yine erkekler olarak berberde kullandığımız "saatler olsun" anlamsız cümle kurgusu boş ve bir anlam ifade etmez, doğru kullanımı "sıhhatler olsun"

Konuya farklı bir paradigma ile yaklaşırsak bilgi epistemolojisi açısından ; büyük İskenderin uzun olduğu sanılır ama gerçekte 1.50-1.55 arası kısa bir boya sahip olması gerçeği önümüzde durur.
Bu konuya örnek Vikinglerin boynuzlu miğfer takmalarınıda verebiliriz. İzlediğimiz tüm dizilerde Vikinglerin boynuzlu miğfer ile temsili yanlıştır. Oysa aslında Vikinglerin böyle bir miğfere sahip olması asla söz konusu olmamış 1876 da bir operada (İsmini hatırlamıyorum googleden bakılabilir) temsili bir kıyafet uydurması ile hayatımıza böyle dpioriğruluğu olmayan ama doğruymuş gibi sunulan bir bilgi durmakta.

Farklı bir paradigmadan daha bakalım.
Mesela kayıp ihbarında bulunacaksınız. Bilinen doğru ; kayıp olan kişinin kaybolması üzerinden 24 saat geçmesi gerekmektedir. Ama gerçek bundan çok farklıdır. 24 saat sonra değil kayıp ihbarı anında işleme konar.

Başka bir açıdan ele alalım ; Mesela İtalya'daki Pisaa kulesinin yamuk tasarladığı ile alakalı çok kirli bilgi dolaşımdadır, ama gerçek çok farklıdır. Doğru tasarlanan kule zeminşn kaygan ve yumuşaklığı yani tarım arazisi olduğu hesaplanmadığı için zaman içinde yanılma yani kısmi çökme yaşamıştır...

Örnekler çoğaltılabilir.
Farklı epistemolojik yada ontolojik analizlerle farklı paradigmalar yakalanabilir.

Saygılarımla
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri