Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Erdoğan’ın vereceği müjde doğalgaz ise Türkiye büyük bir yükten kurtulacak demektir (1 Görüntüleyen)

EfuL!mEfuL!m is verified member.

𝓗𝓾̈𝔃𝓾̈𝓷 𝓟𝓻𝓮𝓷𝓼𝓮𝓼𝓲™️
FK Admine
Puan 113
Çözümler 5
Katılım
2 May 2020
Mesajlar
11,560
Çözümler
5
Tepkime puanı
33,841
Puan
113
Konum
⊰❂ 𝑰𝒔𝒕𝒂𝒏𝒃𝒖𝒍 ❂⊱
EfuL!mEfuL!m is verified member.
Erdoğan’ın vereceği müjde doğalgaz ise Türkiye büyük bir yükten kurtulacak demektir

Dış açığın önemli kalemlerinden biri olan doğalgaz ve petrol türevlerinin arama ve sondajlama çalışmalarını arttıran Türkiye’nin bu alanda ulaşacağı muhtemel rezervler, ülkenin elini bu konuda hayli rahatlatması bekleniyor.

Ekli dosyayı görüntüle 5036
Erdoğan’ın vereceği müjde doğalgaz ise Türkiye büyük bir yükten kurtulacak demektir

Türkiye, doğalgaz ithalatına yılda 12-13 milyar dolar ödüyor. Yıllık 45-50 milyar metreküp arasındaki tüketimin tamamına yakınını dışarıdan alan Türkiye’nin bu alandaki açığı, enerji ihtiyacına bağlı olarak giderek artıyor. Geçen yıl 50 milyar metreküp doğalgaz ithal eden Türkiye, bunun 44,9 milyar metreküpünü iç piyasada tüketti, geri kalanını ise ihraç etti. İç tüketimin 14,5 milyarı konuta, 12,4 milyarı sanayiye, 11,2 milyarı elektrik üretimine, 6,8 milyarı ise diğer alanlara gitti.

Petrol ve doğal gaz ithalatçısı konumundaki Türkiye, bu alandaki açığını kapatmak için yürüttüğü çalışmaların sonucuna ulaşmak üzere. Dış açığın önemli kalemlerinden biri olan doğalgaz ve petrol türevlerinin arama ve sondajlama çalışmalarını arttıran Türkiye’nin bu alanda ulaşacağı muhtemel rezervler, ülkenin elini bu konuda hayli rahatlatması bekleniyor.

YILLARIN ÇALIŞMASI SONUÇ VERİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün açıklaması beklenen önemli müjde; Türkiye’nin Karadeniz ve Akdeniz’deki sismik ve sondaj çalışmaları sonucunda ulaştığı doğalgaz veya petrol rezervleri olduğu konuşuluyor. Fatih Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’de yürüttüğü sondaj çalışmalarının yapıldığı Tuna1 sahasında doğalgaz rezervi tespiti üzerinde yoğunlaşan müjde tahminlerinin doğru çıkması halinde, Türkiye; ihtiyaç duyduğu çevreci bir enerji kaynağına sahip ülkeler arasına girmiş olacak.

BÜYÜK BİR EKSİKLİK

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)’nın Ocak 2020 raporuna göre; Türkiye, doğal gaz ithalatına yılda 12-13 milyar dolar ödüyor. Yıllık 45-50 milyar metreküp arasındaki tüketimin tamamına yakınının dışarıdan alan Türkiye’nin bu alandaki açığı, yıldan yıla artan enerji ihtiyacına bağlı olarak artıyor. Türkiye, ithal ettiği doğal gazın 44,9 milyar metreküpünü iç piyasada tüketti, geri kalanını ise ihraç etti.

ÜÇTE BİRİ EVLERDE TÜKETİLİYOR

Türkiye’nin doğalgaz tüketimi 2018’de 49,3 milyar metreküp olurken, 2019’da 44,9 milyar metreküpe düşerek yüzde 9 azalmış oldu. Bu yıl ise 46 milyar metreküpe yükselmesi bekleniyor. Geçen yıl iç piyasada kullanılan doğal gazın 14,5 milyar metreküpü konutlarda tüketilirken, sanayide 12,4 milyar metreküp, elektrik santrallerinde 11,2 milyar metreküp, hizmet ve diğer enerji sektöründe ise 6,8 milyar metreküp doğal gaz kullanıldı.

81 İLİN TAMAMINDA VAR

Son yıllarda yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar sayesinde Türkiye’nin 81 il ve 550 yerleşim yerine doğal gaz arzı sağlandı. Doğal gaz abone sayısı 16 milyon 484 bin 478’i bulurken, doğal gazı aktif kullananların sayısı 52,2 milyona ulaştı. Geçen yıl konutlardaki doğal gaz tüketimi yüzde 15 artarken, sanayideki artış yüzde 3 oldu. Elektrik santrallerinin doğalgaz kullanımı ise geçen yıl yüzde 38 azaldı.

HEM BORU HATLARI HEM LNG TANKERİYLE İTHALAT YAPTIK

Değişik pazarlardan doğal gaz alan Türkiye, bu ithalatı hem boru hatları hem de LNG tankerleriyle yapıyor. Türkiye’nin geçen yıl ithal ettiği doğal gazın yüzde 83,7’sini BOTAŞ, geri kalanını ise özel sektör şirketleri yurt dışından aldı. Doğal gaz alımı yaptığımız ülkelerin başında yüzde 36,9 ile Rusya geliyor. Rusya’yı yüzde 15,7 ile Azerbaycan, yüzde 13,5 ile Cezayir, yüzde 11,7 ile İran, yüzde 7 ile Nijerya, yüzde 5,8 ile Katar, yüzde 3,2 ile ABD ve yüzde 3,1 ile Trinidad Tobago takip ediyor.

7 İLDE DOĞAL GAZ BULUNDU

Türkiye’de şu ana kadar yurt içinde kara bölgelerinde yürütülen çalışmalar sonucunda Adıyaman, Çanakkale, Düzce, Edirne, İstanbul, Kırklareli ve Tekirdağ’da irili ufaklı doğalgaz rezervlerine ulaştı. Ancak bu 7 ilde üretilen piyasaya sürülen doğalgaz miktarının toplamı geçen yıl 37,8 milyon metreküp oldu. Bu miktar Türkiye’nin yıllık doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 0,63’üne denk geliyor. Geri kalan yüzde 99,37’lik pay ise ithal ediliyor.


Kaynak: Yeni Şafak
 
Umarım doğalgazdır.
 
HEM BORU HATLARI HEM LNG TANKERİYLE İTHALAT YAPTIK
Boru denilince korkuyorum abi .. hattı bize döşer bunlar .. devletime güvenirimde hükümet bir iyi bir kötü bilemiyorum :D
 
Boru denilince korkuyorum abi .. hattı bize döşer bunlar .. devletime güvenirimde hükümet bir iyi bir kötü bilemiyorum :D
Güzel hayaller kuralım kötüyü çagirmayalım ablasi ALLAHımın izni dahilinde dize geliyor tüm yaşananlar hakkımızda hayırlııs ne ise o olsun inşaALLAH müsterih olasın :sr
 
Şükürden başka silahımız yok şuan abla . hayırlısı diyelim ozaman
 
İnsallah doğrudur, başka bir ülkeye satılmadan tüm hakları ülkemizde kalır diye ummak istiyorum.
 
İnsallah doğrudur, başka bir ülkeye satılmadan tüm hakları ülkemizde kalır diye ummak istiyorum.
Umduğunun aynısını bende umuyorum @Brida zira doğruluğu üzerinde iddia ettiğimiz durum hasıl olursa bunu ihracata dönüştürüp vatandaşın hali hazırda olan mevcut mağduriyetinin devam edebilecek düşüncesi beynimi yoruyor .
Bekleyip göreceğiz ..
 
Vergilerde de indirim yapılsa tadından yenmez.
 
Şuan dinliyorum canlı evet doğal gaz .. en son biz duyduk dünya öğrendikten sonra. Bu nasıl iş söylemiycekmiydi seçimemi saklıycaktı ne
 
İnsallah doğrudur, başka bir ülkeye satılmadan tüm hakları ülkemizde kalır diye ummak istiyorum.
6309 sayılı maden kanununa göre petrol, bor, asfaltit, toryum gibi madenlerin işletilmesi ve buna dair tüm tasarruflar devlete aitti. Bu tür stratejik özelliği bulunan madenler özel işletmelere verilmiyor ve devlet eliyle yapılıyordu. Arama faaliyetleri de MTA isimli kamu kurumu vasıtasıyla yapılıyordu. Ancak mevcut hükümet 2013 yılında çıkardığı bir kanun değişikliği ile bunu rafa kaldırdı ve özel şirketleri de buna dahil etti. Bununla ilgili kanun değişikliği için
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.


“Müjde” için konuşmak çok erken. Ancak yine de olası durumlara dair bir değerlendirme yapmak herkesçe mümkün. Muhtemelen Türk Ticaret Kanununa göre kurulmuş yabancı menşeli uluslararası şirketler başvuruda bulunur ve “bir şekilde” işletmesini devralır. Oysa bizler için önemli olan bu madenlerden 83 milyonun nasıl nasiplendiği olmalı. Ancak son 20 yıllık siyasi karneye baktığımızda çok parlak bir tablo göremiyorum. Hepsi bir yana, doğalgaz söylemlerinin halkın önüne atılan bir yem olduğunu da eklemem gerekiyor. Bugün bulunsa dahi işletmeye geçmesi yılları ve milyarlarca dolar masrafı alacağını bilmek gerekiyor.
 
Ö
Vergilerde de indirim yapılsa tadından yenmez.

Ötv yi kaldırsın yeter. :)

@Brida bu ülkede her hükümet herşeyi yüzüne gözüne bulaştırdı. Bunlarda bugüne kadar yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Umarım bu sefer farklı olur.
Buna inanmak istiyorum.
Nolur aksi bişey demeyin :)
 
Son sondajı beklediğini açıkladı ve mevzu bahis olan dış medyanın iddia ettiği kadar değil 320 Milyar küp doğalgaz ve bu şimdilik ..
Allahım izniyle gelecek nesiller refah içerisinde oLacaktır ..
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri