Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Veraset İlamı Nedir?

kemal51

Yeni Üye
Katılım
19 May 2021
Mesajlar
1
Tepkime puanı
2
Puanları
3
Web sitesi
hukuk-ag.com
Cinsiyet
Veraset ilamı 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu “Mirasçılık Belgesi” başlıklı 598. Maddesi “Başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, sulh mahkemesince veya noterlikçe mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verilir.

Mirasçı atamaya veya vasiyete ilişkin ölüme bağlı tasarrufa mirasçılar veya başka vasiyet alacaklıları tarafından kendilerine bildirilmesinden başlayarak bir ay içinde itiraz edilmedikçe, lehine tasarrufta bulunulan kimseye, sulh mahkemesince atanmış mirasçı veya vasiyet alacaklısı olduğunu gösteren bir belge verilir.
Mirasçılık belgesinin geçersizliği her zaman ileri sürülebilir. Ölüme bağlı tasarrufun iptaline ilişkin dava hakkı saklıdır.” Hükmü amirdir.

Anılan hüküm doğrultusunda anlaşılacağı üzere sorumuza; yasal mirasçıları belirlemeye yarayan hukuki yold cevabını vermek doğru olacaktır. Halk dilinde mirasçılık belgesi olarak da adlandırılan ilam, yasal mirasçı olan kişilerden herhangi birisinin ilgili yerlere başvurusu neticesinde verilebilecektir.

Veraset İlamı Nasıl Alınır?​

Veraset ilamı yasal mirasçı olduğunu düşünen kişi veya kişilerin mirasçılık belgesi almak için yasal yollara başvurarak gerekli masrafları yatırması yeterli olacaktır. Diğer hukuki yollardan farklı olarak, herkese ayrı ayrı tebligat yapılmasına gerek olmayan bir yoldur. Yasal mirasçılardan herhangi birisinin, sulh hukuk mahkemesine, HMK hükümlerinde yer alan şartları taşıyan bir dilekçe ile başvuru yapması veya notere başvurması durumunda mirasçılık belgesi verilecektir.

Veraset İlamı Nereden Alınır?​

TMK m. 598’de açıkça düzenlenmiş olduğu üzere mirasçılık belgesi, sulh hukuk mahkemesinden veya noterden alınabilecektir. Yasal mirasçı olduğunu düşünen kişinin mahkemeye dilekçe ile notere ise nüfus cüzdanı ve ölüm belgesi ile başvuru yapması yeterli olacaktır. Bu iki farklı yoldan mahkemeye başvuru, ilgili mahkemenin yoğunluğuna göre 1-4 hafta sürebilecektir. Ancak notere yapılan başvuruda ise anında alınabilecektir. 2021 yılı fiyatlandırmalarına bakıldığında mahkemeden ilamı almak notere oranla 100-120 TL dolaylarında daha ucuz olmaktadır.
 

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,433
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,484
Puanları
113
Babam öldüğünde annemler almışlar. Şimdi tam olarak ne olduğunu öğrendim. Teşekkür ederim @kemal51 :)
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar