Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Tarihin İlk Müslüman Türk Devleti: Karahanlılar

Charismax

FK Üyesi
Ne demek Hiç mi yok ?
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
6,525
Tepkime puanı
5,652
Puanları
113
Konum
istanbul
Web sitesi
forummeskeni.com
Burç
Balık
Hobim
Rap-Hiphop
İsim
Fatih
Meslek
Özel
Cinsiyet
Medeni Hal
DisPVx
Takım
O8yPI5
Tarihin İlk Müslüman Türk Devleti: Karahanlılar
Karahanlılar Devleti, 9.yy'dan 13.yy'a kadar Doğu Türkistan toprakları üzerinde hüküm sürmüş bir Türk devletidir. İslamiyeti kabul ederek ilk Müslüman Türk Devleti olmuşlar, ve bu dönem içerisinde Türk kültürü ve medeniyetini yayma ve geliştirme vazifesini üstlenmişlerdir.

Tarihin İlk Müslüman Türk Devleti: Karahanlılar


Karahanlı Türkçe'sini devletin resmi dili olarak kullanan Karahanlılar, 10-12. yy Doğu Türklüğü üzerinde müşterek bir yazı dili kullanılmasını sağlamış, bilim, müzik, sanat, edebiyat gibi dallarda Türk dünyasının en parlak dönemlerinden birisini yaşatmıştır. Batıya doğru süren göçler ile birlikte kültür ve medeniyet Anadolu sahasına yayılırken Orta Asya Türkleri açısından da mevcut kültür ve medeniyetin artmasında olumlu yansımalar net bir biçimde görülüyordu. Şehirlerde sanat ve edebiyat ise hızla yayılıyordu.

Tarihin İlk Müslüman Türk Devleti: Karahanlılar

Registan Medresesi (Semerkant)
Karahanlıların İslamiyeti kabulü sonrasında ister istemez, kendi milli kültürleri ile İslam kültürü yoğrulmuş ve uzun bir zaman dünyanın önemli bir bölümüne hakim olacak Türk-İslam kültür ve medeniyetinin de temellerini atmışlardır. Karahanlı Devleti çağında en yüksek kültür ve medeniyet çağına ulaşılmıştır. Türk Dünyası adına birçok bilim adamı ve sanatkar yetişmiştir. Bu insanlar sadece Türklük adına değil, başta Doğu dünyası olmak üzere insanlığın gelişimi açısında da önemli katkılar sağlamışlardır.

Karahanlı devlet adamları, şairlere ve yazarlara değer veriyor ve onları ödüllendiriyordu. Bu konuda en iyi örnek ise Kaşgarlı Mahmut'un Divanü Lugati't-Türk eserini Abbasi Halifesi Muktedî-Biemrillah’ın oğlu Ebü’l-Kasım Abdullah’a sunmasıdır. Kaşgarlı Mahmud’un bu eseri incelendiğinde, Türk kültür ve medeniyetinin birçok malzemesi ile karşılaşılacaktır.

Tarihin İlk Müslüman Türk Devleti: Karahanlılar

Kaşgarlı Mahmut-Divanü Lugati't-Türk
Karahanlılar döneminde Kaşgar, Balasagun, Semerkant başta olmak üzere bütün Maveraünnehir yüksek ilim ve kültür merkezi olmuştur. Ülkede medrese, cami ve kervanlar açılmaya başlanmıştır. Bu dönemde İslam altın çağını yaşamıştır. Asya’da Biruni, İbn'i Sina, Farabi gibi onlarca bilim adamı yetişmiştir. Önemli eserler kaleme alınmıştır. Bu eserler hem Türk-İslam medreselerinde, hem de Avrupa Üniversitelerinde okutulmuştur.

Karahanlı Devleti 10-12. yy Türk toplumu içerisinde en gelişmiş, en medeni toplumlardan biri olmuştur. Karahanlı Türkçesi, Müslüman Karahanlı Devleti’nin resmi dili olmuştur.Kur’an-ı Kerim ilk defa Karahanlı coğrafyasında bu dil ile Türkçeye çevrilmiştir.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar