- Burç
- Yengeç
Lütfen, bu kullanıcıyla bir anlaşma yapmak istiyorsanız, engellendiğini unutmayın.
Molla Hüsrev, 1467de yakalandığı veba hastalığından kurtarması için Mevlasına şöyle bir dilekte bulundu:Şanı yüce olan Allah, eğer beni ilim, maarif ve idrak sahasında yol almaya gücüm yetecek şekilde bu afetten kurtarırsa, ihsan edilmiş olan ömrümün kalan kısmını, gönlümdeki şu hizmete harcayacağım. Fıkıh hakkında sağlam, zayıf rivayetlerden salim, Arapça ilminde mahir, nazmı beğenilen ve akli olup mânâ ve hulasası temiz bir eser ortaya koymaya çalışacağım.Hastalıktan Allahın lütfuyle bir şekilde kurtulunca da şöyle dedi:Yüce Allah hastalığımı gidererek bana ihsanda bulununca, şefkat ve merhamet hazinelerinden selamet elbisesini giydirince karar verdiğim işe hemen başladım! Büyük fıkıh âlimi bu eseri tamamlayınca ona Durerul Hukkâm fi Guraril Ahkâm ismini verdi. İslâm Hukuku sahasında Dürer adıyla bilinen bu kıymetli eser, Osmanlı medreselerinde şerhleriyle birlikte uzun yıllar ders kitabı olarak okutuldu. ***Asıl adı Mehmed bin Feramuz olan Molla Hüsrev, Yozgat civarındaki Yerköye bağlı Kargın köyü Türkmenlerindendir. Doğum tarihi belli değildir. Devrinin çok kıymetli hocalarının yanında yetişti. İlk görevini Edirnedeki Şah Melik Medresesinde yaptı. 1444te Edirne kadısı, daha sonra Rumeli kazaskeri oldu. Bu dönemde Osmanlı ordusunun bütün şeri işleri Molla Hüsrev tarafından hükme bağlandı. İstanbulun ilk başkadısı Hızır Beyin vefatı üzerine hem bu göreve, hem de Ayasofya Medresesi müderrisliğine getirildi.1463de Sultana küserek Bursaya yerleşen Hüsrev, burada kendi adıyla anılan medresesini ( Hüsrev Medresesi) yaptırdı. Bu medrese Zeynilerdeydi, 1915den sonra yıkılıp ortadan kalmıştır. Padişah 1469da kendisini şeyhülislam tayin ederek İstanbula davet etti ve hocasının gönlünü aldı.Molla, 1480 yılı Şaban ayının Cuma günü İstanbulda vefat etti. Namazı Fâtih Camiinde kılınıp cenazesi vasiyeti üzerine Bursaya götürülerek medresesinin yakınına defnedildi. Molla Hüsrevin, İstanbul Şehzadebaşı semtinde kendi namına yaptırdığı bir camii vardır.