Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Biliyor musun? Sosyal medyayı kullanırken ruh sağlığınızı nasıl korursunuz?

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,496
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,703
Puanları
113

Sosyal medyayı kullanırken ruh sağlığınızı nasıl korursunuz?​


1c9fe28f1496c7834.jpg

Sosyal medya bir süredir eleştirilerin hedefi oldu. Sosyal medyanın ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkisi hakkında yüzlerce makale yazıldı. Ancak etkisine ilişkin araştırmaların çoğu pratik çözümler önermemektedir. Sosyal medyanın neden zararlı olabileceğini anlamak bizim için önemli olsa da gerçek şu ki sosyal medya kalıcı. Bu nedenle, olumsuz özelliklerine odaklanmak yerine onu sağlıklı şekillerde kullanmayı öğrenmek daha mantıklıdır. Sosyal medyayı kullanmayı seçen herkes için güvenli ve sağlıklı bir yer haline getirmek için hepimizin yapabileceği şeyler var.


Sosyal medyayı neden kullandığınızı düşünün.

İnsanlar birçok nedenden dolayı sosyal medyayı tercih ediyor. Bazı insanlar tatillerin, aile ve arkadaşlarla geçirilen zamanların ve diğer özel etkinliklerin fotoğraflarını yayınlamayı sever. Bazı insanlar sosyal medyayı siyasi ve sosyal konuları tartışmak için bir platform olarak kullanıyor. Birçok kişi, başka türlü bağlantı kurma fırsatı bulamayacakları kişilerle iletişimde kalmak için sosyal medyayı kullanır. Tüm bu nedenler olumludur ve hepsi sosyal medyada kalmak için motivasyon olabilir. Ancak sosyal medya gönderilerinde gezinirken kendi varsayımlarımızı, beklentilerimizi ve yargılarımızı yönetmeliyiz. Örneğin, insanların sosyal medyada sunma biçimleri, göründüğü gibi almamız gereken bir görüntüdür. İnsanların tatil fotoğraflarına bakmak bizi kıskandırıyor ya da üzüyorsa sorun onları paylaşan insanlar değil. İçimizdeki bir şeyin bu yanıtı yarattığını kabul etmek önemlidir. Ardından, sosyal medyada bulunma nedenlerimizin, kendimizi veya yaşamımızı kötü hissettiren şeylerden daha değerli olup olmadığına karar vermek bize kalıyor.

Sosyal medyayı incelerken duygularınızı gözlemleyin

Kaydırırken duygularınızı (sizi kıskandıran veya üzen fotoğraflar, arkadaşlarınızın sizi kızdıran makaleleri veya yorumları) ve bu özelliği kullanarak birkaç saat geçirdikten sonra ruh sağlığınız üzerindeki etkilerini incelemeniz önemlidir. Sosyal medyaya tepki olarak duygularınızın çoğunun olumsuz olduğunu fark ederseniz, ne yapmanız gerektiğini düşünün. Belki diğerlerinden daha tetikleyici olan bazı uygulamalar vardır, bu da en azından bunlara ara vermeniz gerektiğini gösterebilir. Kendi fotoğraflarınızı veya yorumlarınızı yayınlamak sizi iyi hissettirmiyorsa, neden sosyal medya sitelerinde kaldığınızı düşünün. Bunları cihazlarınızdan geçici olarak bile kaldırmak, sosyal medya katılımınız hakkında daha iyi hissedebilmeniz için nelerin değişmesi gerektiğini düşünmeniz için size gerekli alanı sağlayabilir. Ancak, bir duygu karışımına sahip olduğunuzu fark ederseniz, sahip olduğunuz olumlu deneyimleri ve bunları nasıl önceliklendirebileceğinizi düşünün.

Daha az görmek istediğiniz içeriği belirleyin

Hepimizin tolere edebileceğimiz sınırlarımız var. Takibi bırakmanız gereken arkadaşlarınız varsa, sorun değil. Size sürekli olarak değiştirmek istediğiniz şeyleri hatırlatan popüler dergiler veya reklamlar varsa bunları engelleyebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızı yönetmek için zaman harcamak çok özgür hissettirebilir ve ne tükettiğinizin kontrolünü size geri verebilir. Bu, kaçındığınız veya gerçek dünyadan uzaklaşmaya çalıştığınız anlamına gelmez. Bunun yerine, olumlu duygular hissetmenizi ve hoşunuza giden insanlarla bağlantı kurmanızı sağlayan bir sosyal medya ortamı yarattığınız anlamına gelir. Bunu bir tür kişisel bakım olarak düşünün. Arkadaş veya romantik partner olarak kimi hayatımızda tutmak istediğimize biz karar veririz. Aynı şeyi, sürekli olarak olumsuz tepkileri tetikleyen belirli sosyal medya biçimleri veya belirli içerikler için de yapabiliriz.
Sosyal medya ile etkileşimde bulunmak karışık bir deneyim olacak. Kusurlarımıza dikkat çekebilir ve kendimizi kötü hissetmemize neden olabilir. Başkalarının sahip olduklarını istememize neden olabilir ve yalnızlık duygumuzu artırabilir. Ama aynı zamanda onu kullanmak bize neşe getirebilir, bizi güldürebilir ve geçmişteki arkadaşlarımızla iletişim halinde olmamızı sağlayabilir. Bu yüzden tamamen bağlantımızı kesmek zorunda değiliz. Tıpkı geleneksel ilişkilerde sınırlar koyabileceğimiz gibi, sosyal medya kullanımımızı dikkatli bir şekilde uyarlayabiliriz. Sosyal medyanın olumlu etkilerini geliştirmeye çalışmak, onu hayatımızın bir parçası tutmanın ve ruh sağlığımızı korumanın anahtarıdır.

Kaynak: Psychology Today
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
15,124
Çözümler
12
Tepkime puanı
40,089
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Bir sürü salağa tahammül etmek zorunda kalıyoruz, haliyle ruh sağlığını korumak biraz zor, o yüzden tüm hesaplarımı askıya almayı düşünüyorum..
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar