Gözlerini aç, çünkü dünya seni bekliyor.
Kahveni al, saçını savur, aynaya bak ve kendine şunu söyle:
“Ben geldim, herkes toparlansın!”
Bugün sokak seninle güzel.
Ayakkabılarını giy, adımların ritim gibi aksın.
Kaldırımlar senin sahnen, yürüdüğün yer çiçek açsın.
Gülüşünü kuşlar taşısın, rüzgar adını fısıldasın.
Sen sokağa indiğinde sadece adım atmıyorsun…
Moral, motivasyon, güzellik – hepsi seninle beraber çıkıyor sokağa.
Hazırsan, gün seni bekliyor.
Sokağa in , göster kendini!
İzahı olmayan şeyin “romantik mizahı “ olur.
Ne yani bir iktidara hırsız derken başka bir hırsız için sokağa mı ineceksiniz ?
O kadar olayı ajite edeceğinize yargılayın suçu olan herkese dokunun deyin sonra hesaplaşın. Sanırım bu rant kavgası , tüm CHP kadrolarına sirayet etmiş olmalı ki halkı sokağa dökmeye çalışıyorlar.
Evet sokağa çıkmak , gösteri yapmak temel bir hak bunu yapın , zaten sizin yalanlarınıza kanacak bir kitle hazırda bekliyor. Ama ben hiç bir hırsızı sahtekarı savunmam . İktidarda buna dahildir.
Daha detaylandıralım mı ?
1. Anayasal Hakkın Temeli:
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 34. maddesine göre:
“Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.”
Yani barışçıl ve silahsız olmak koşuluyla sokakta toplanmak, yürüyüş yapmak veya gösteri düzenlemek anayasal bir haktır.
2. Çağrının Yasal Olması İçin Gerekli Şartlar:
• Barışçıl Olmalı: Şiddet içermeyen, kamu düzenini bozmayan eylemler anayasa tarafından korunur.
• İzin/ Bildirim Gerekebilir: Kanunlara göre bazı yerlerde, özellikle büyük mitinglerde önceden valilik ya da kaymakamlığa bildirim yapılması gerekir.
• Kamu Güvenliğini Tehlikeye Sokmamalı: Eğer çağrı isyan, kalkışma, şiddet gibi unsurlar içeriyorsa bu suç teşkil eder.
3. Siyasi Partiler ve Sokağa Çağrı:
Siyasi partilerin toplumu sokağa davet etmesi, barışçıl protesto, yürüyüş ya da miting çağrısı şeklindeyse ve yukarıdaki kurallara uygunsa bu çağrı yasal kabul edilir.
Ancak:
• Eğer çağrı şiddeti teşvik ediyorsa,
• Devlet kurumlarına karşı açık isyana yöneliyorsa,
• Kamu düzenini açıkça tehdit ediyorsa,
Bu durumda çağrıyı yapan kişi veya kişiler “halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “suç işlemeye alenen teşvik” gibi suçlamalarla karşı karşıya kalabilir.
Özetle diyebilirim ki ;
CHP’nin “sokağa in” çağrısı, içeriği şiddet içermediği ve barışçıl protesto hakkı çerçevesinde olduğu sürece yasal zemine oturur. Ancak çağrının niteliği, nasıl uygulandığı ve kamu düzenine etkisi yasal olup olmadığını belirler. Gördüğümüz kadarıyla bu çağrının hiç bir yasal düzlemi yok. Bu yüzden sokağa sadece hava inmeye çıkmayı yeğliyoruz , CHP çapulculuğu için sokağa çıkmaya HAYIR diyoruz.