Sebzeler ve bilinmeyenleri. (1 Görüntüleyen)

  • Kullanıcı AsyA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Helal Gıda Platformu
“Bismillâhirrahmânirrrahîm.”

Rabbimizin (Celle Celâlühü) verdiği nimetlerin faydalarını ve bazı durumlarda zararlarını bilmek birçok rahatsızlıktan korunmamızı sağlar. Bu durum şükür vesilesidir ve bildiklerimiz bilmediklerimizin çok az bir kısmıdır.

1. Kereviz.

vegetables-699998_640-1-42725444.jpg


İçeriği en zengin sebzelerdendir. Bitkisel protein yönünden zengin olduğu için besleyicilik oranı oldukça yüksektir. Böbrek dostu bir besindir, böbrekten taş ve kum atımına yardımcıdır. Kükürtlü sebzeler grubundan olduğu için işlendikten sonra fazla bekletilmeden tüketilmelidir. İçeriği ile sinirlilik ve asabiyet durumunda yatıştırıcı özellik gösterir. Flovonoidlerden oldukça zengindir, antioksidan ve sakinleştirici özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasında olumlu etkileri vardır, kanı istenmeyen molekülleri azaltarak temizler. Bağırsaklarda ve midede gaz şikayeti olanlar bol limon ile tüketirlerse, rahatsızlık vermeyecektir.

2. Bal Kabağı.

Genelde kışın tatlı olarak tüketilir. Fakat yemek olarak da tüketilerek beslenmenizde yerini arttırmalısınız. Beta-karoten olarak bilinen içeriği ile göz ve beyin sağlığı üzerinde oldukça olumlu etkileri vardır. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum içerdiği önemli minerallerden bazılarıdır. Bol lif içeriği ile konstipasyon (kabızlık) durumuna kısa sürede iyi gelir.

pumpkin-3713158_640-2616249194.jpg


3. Brokoli.

Antikanserojenik (kansere karşı koruyucu) etkisi kanıtlanmıştır. Folik asit yönünden oldukça zengindir. Vitamin ve mineral kaybını önlemek için pişirme aşamasında suyu muhafaza edilmeli, dökülmemelidir. Özellikle gebelik düşünen veya gebeliğinin ilk aylarında olan kadınların beslenmesinde bulunması gerekmektedir.

broccoli-1974764_640-2564728458.jpg


4. Havuç.

A vitaminin öncüsü olan beta-karotenden zengindir.Yüksek miktarda su içerir. Mide ve bağırsak hazmını rahatlatır. İçerdiği karotenoidler kalp hastalıkları riskini azaltır ve koruyucu etki gösterir. Sebzeler içerisinde kalorisi bir miktar daha fazla olduğu için kışın doğru şekilde enerji sağlar.

vegetables-1067269_640-2527755424.jpg


5. Yeşil Kabak.

Kabak, yüksek lif oranı ile sindirimi rahatlatır. Düzenli tüketilmesi kabızlığı önler. Diğer birçok sebzede olduğu gibi yüksek lif oranı kan şekerinizi düzenleyerek aniden gelen açlık hissini oluşmadan önler. Metabolizmayı uyarması sonucunda yüksek kolesterole iyi gelmektedir.

zucchini-2516276_640-3644329414.jpg


6. Maydanoz.

Taze tüketilmesi, pişmiş haline göre daha besleyicidir. Kalsiyum yönünden en zengin sebzedir. İdrar söktürücü özelliği vardır, böbrek rahatsızlığı olanlar dikkatli tüketmelidir. Maydanozu kaynamış suda demleterek içmek ödem atmayı sağlar.

parsley-2754321_640-3842964861.jpg


7. Marul.

A, B, C, D, E vitaminleri ve kalsiyum yönünden zengindir. K vitamini ve klorofil besin öğeleriyle vücuttan toksin atımında oldukça etkilidir. Su içeriğinin %95 civarındadır, hazımsızlığa iyi gelir. Kışın daha fazla tüketilen yağ ve yağlı besinlerin vücutta hızlı metabolize olmasına yardımcıdır.

salad-3519389_640-3334750487.jpg


8. Karnabahar.

İçeriğinde C, B1, B2 ve A vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini baskın olarak barındırır. Ayrıca bakır, demir, manganez ve çinko kaynağıdır. Karnabahar, yoğun C vitamini ve manganez içeriğiyle güçlü bir antioksidandır. Antikanserojenik besin grubundandır. Kanserojen maddelerini devre dışı bırakmada ve ortadan kaldırmada etkili olan enzimleri aktivite etmektedir. Sinir sistemine iyi gelir ve sinirleri kuvvetlendirir. Enfeksiyonlara karşı etkin ve antibakteriyel özellikteki bu besin idrar yolu enfeksiyonlarında etkilidir. Kış aylarında hastalıklara yakalanmadan, önlenmesi fayda sağlar.

cauliflower-318152_640-3722713171.jpg


9. Sarımsak.

En öncül kanser savaşçısı yiyeceklerdendir. Kükürt ve sülfür yönünden zengindir, bu yüzden daha iyi bir etki için bütün halde değil keserek/ezerek ya da pişirerek tüketilmelidir. Bu işlemlerle etken madde açığa çıkar ve aktifleşir.
En doğrusunu Yüce Allah (Celle Celâlühü) Bilir.

garlic-84691_640-423991151.jpg


Kaynaklar
Helal Yaşam Rehberi (Gimdes)- (Kasım-Aralık 2017, Yıl:11, Sayı:57) Dergisinden alıntı ve derlemedir. (Bkz. Syf. 40, 41)

Suffagah.com
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema editörü

Ayarlar Renkler

  • Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

    Alternatif header

    Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

    Görünüm Modu Seçimi

    Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

    Izgara Görünümü

    Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

    Resimli Izgara Modu

    Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

    Yan Paneli Kapat

    Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

    Sabit Yan Panel

    Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

    Box görünüm

    Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

    Köşe Yuvarlama Kontrolü

    Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

  • Renginizi seçin

    Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri