Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Sebzeler ve bilinmeyenleri. (1 Görüntüleyen)

AsyAAsyA is verified member.

Öylesine...
Forum Kalemi
Puan 113
Çözümler 1
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
16,676
Çözümler
1
Tepkime puanı
45,983
Puan
113
AsyAAsyA is verified member.
“Bismillâhirrahmânirrrahîm.”

Rabbimizin (Celle Celâlühü) verdiği nimetlerin faydalarını ve bazı durumlarda zararlarını bilmek birçok rahatsızlıktan korunmamızı sağlar. Bu durum şükür vesilesidir ve bildiklerimiz bilmediklerimizin çok az bir kısmıdır.

1. Kereviz.

vegetables-699998_640-1-42725444.jpg


İçeriği en zengin sebzelerdendir. Bitkisel protein yönünden zengin olduğu için besleyicilik oranı oldukça yüksektir. Böbrek dostu bir besindir, böbrekten taş ve kum atımına yardımcıdır. Kükürtlü sebzeler grubundan olduğu için işlendikten sonra fazla bekletilmeden tüketilmelidir. İçeriği ile sinirlilik ve asabiyet durumunda yatıştırıcı özellik gösterir. Flovonoidlerden oldukça zengindir, antioksidan ve sakinleştirici özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasında olumlu etkileri vardır, kanı istenmeyen molekülleri azaltarak temizler. Bağırsaklarda ve midede gaz şikayeti olanlar bol limon ile tüketirlerse, rahatsızlık vermeyecektir.

2. Bal Kabağı.

Genelde kışın tatlı olarak tüketilir. Fakat yemek olarak da tüketilerek beslenmenizde yerini arttırmalısınız. Beta-karoten olarak bilinen içeriği ile göz ve beyin sağlığı üzerinde oldukça olumlu etkileri vardır. Potasyum, magnezyum ve kalsiyum içerdiği önemli minerallerden bazılarıdır. Bol lif içeriği ile konstipasyon (kabızlık) durumuna kısa sürede iyi gelir.

pumpkin-3713158_640-2616249194.jpg


3. Brokoli.

Antikanserojenik (kansere karşı koruyucu) etkisi kanıtlanmıştır. Folik asit yönünden oldukça zengindir. Vitamin ve mineral kaybını önlemek için pişirme aşamasında suyu muhafaza edilmeli, dökülmemelidir. Özellikle gebelik düşünen veya gebeliğinin ilk aylarında olan kadınların beslenmesinde bulunması gerekmektedir.

broccoli-1974764_640-2564728458.jpg


4. Havuç.

A vitaminin öncüsü olan beta-karotenden zengindir.Yüksek miktarda su içerir. Mide ve bağırsak hazmını rahatlatır. İçerdiği karotenoidler kalp hastalıkları riskini azaltır ve koruyucu etki gösterir. Sebzeler içerisinde kalorisi bir miktar daha fazla olduğu için kışın doğru şekilde enerji sağlar.

vegetables-1067269_640-2527755424.jpg


5. Yeşil Kabak.

Kabak, yüksek lif oranı ile sindirimi rahatlatır. Düzenli tüketilmesi kabızlığı önler. Diğer birçok sebzede olduğu gibi yüksek lif oranı kan şekerinizi düzenleyerek aniden gelen açlık hissini oluşmadan önler. Metabolizmayı uyarması sonucunda yüksek kolesterole iyi gelmektedir.

zucchini-2516276_640-3644329414.jpg


6. Maydanoz.

Taze tüketilmesi, pişmiş haline göre daha besleyicidir. Kalsiyum yönünden en zengin sebzedir. İdrar söktürücü özelliği vardır, böbrek rahatsızlığı olanlar dikkatli tüketmelidir. Maydanozu kaynamış suda demleterek içmek ödem atmayı sağlar.

parsley-2754321_640-3842964861.jpg


7. Marul.

A, B, C, D, E vitaminleri ve kalsiyum yönünden zengindir. K vitamini ve klorofil besin öğeleriyle vücuttan toksin atımında oldukça etkilidir. Su içeriğinin %95 civarındadır, hazımsızlığa iyi gelir. Kışın daha fazla tüketilen yağ ve yağlı besinlerin vücutta hızlı metabolize olmasına yardımcıdır.

salad-3519389_640-3334750487.jpg


8. Karnabahar.

İçeriğinde C, B1, B2 ve A vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, fosfat ve demir minerallerini baskın olarak barındırır. Ayrıca bakır, demir, manganez ve çinko kaynağıdır. Karnabahar, yoğun C vitamini ve manganez içeriğiyle güçlü bir antioksidandır. Antikanserojenik besin grubundandır. Kanserojen maddelerini devre dışı bırakmada ve ortadan kaldırmada etkili olan enzimleri aktivite etmektedir. Sinir sistemine iyi gelir ve sinirleri kuvvetlendirir. Enfeksiyonlara karşı etkin ve antibakteriyel özellikteki bu besin idrar yolu enfeksiyonlarında etkilidir. Kış aylarında hastalıklara yakalanmadan, önlenmesi fayda sağlar.

cauliflower-318152_640-3722713171.jpg


9. Sarımsak.

En öncül kanser savaşçısı yiyeceklerdendir. Kükürt ve sülfür yönünden zengindir, bu yüzden daha iyi bir etki için bütün halde değil keserek/ezerek ya da pişirerek tüketilmelidir. Bu işlemlerle etken madde açığa çıkar ve aktifleşir.
En doğrusunu Yüce Allah (Celle Celâlühü) Bilir.

garlic-84691_640-423991151.jpg


Kaynaklar
Helal Yaşam Rehberi (Gimdes)- (Kasım-Aralık 2017, Yıl:11, Sayı:57) Dergisinden alıntı ve derlemedir. (Bkz. Syf. 40, 41)

Suffagah.com
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri