
Saksı Kebabı Tarifi İçin Malzemeler
4 adet orta boy bostan patlıcanı,
300 gram küçük doğranmış kuşbaşı et,
1 iri boy kuru soğan,
3 diş sarımsak,
3 adet yeşil biber,
3 adet orta boy domates,
Yarım demet maydanoz,
Tuz,
Karabiber,
Kekik,
2-3 yemek kaşığı sıvı yağ.
Patlıcanları kızartmak için;
Zeytinyağı.
Sosu için;
1 yemek kaşığı salça,
2 su bardağı su.
Saksı Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?
Patlıcanların sapları ve uç kısımları kesilir ve alacalı olacak şekilde soyulur.
Ardından patlıcanlar ortadan ikiye ayrılır ve patlıcanların ortası bıçak veya kaşık yardımı ile oyulup çıkartılır (çok fazla oymayın, biraz etli kalsın).
Oyulan patlıcanlar tuzlu su içerisinde 20 dakika kadar dinlendirilir.,
Daha sonra saksı patlıcanlar yıkanıp kurulanır ve kızgın yağ içerisinde çevrilerek eşit şekilde kızartılır.
Kızartılan patlıcanlar borcam veya fırın kabı içerisine dizilir.
Etli harcını hazırlamak için tava boş olarak ocağın üzerine koyulur ve iyice kızdırılır.
Küçük kuşbaşı doğranan etler kızdırılmış tavaya alınır ve suyunu salmasına izin verilmeden rengi dönene kadar karıştırarak pişirilir.
Daha sonra etler suyunu salıp çekince üzerine 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ, yemeklik doğranmış soğan, biberler ve sarımsaklar eklenip karıştırarak sotelenir.
Soğan ile biberler kavrulduktan sonra üzerine kabukları soyulup küp küp doğranan domatesler eklenir ve 15 dakika kadar pişirilir.
Son olarak ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatlar ilave edilip karıştırılarak ocaktan alınır.
Elde edilen harç kızartılan patlıcanların içine doldurulur ve üzerilerine yuvarlak doğranmış domates dilimi yerleştirilir.
1 yemek kaşığı salça ile 2 su bardağı su bir kase içerisinde karıştırılarak eritilir ve patlıcanların arasına dökülür.
Hazırlanan saksı kebabı önceden ısıtılmış 200° fırında pişirilir ve fırından alınıp sıcak olarak servis edilir.
Bu ölçüler ile 8 adet saksı kebabı elde ediliyor