Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Düşüncelerini tartıyor gibi.
Ayrıca içinden çıkamadığı karamasarlıgın baş döndürücü kıskacında, bedenini soyutlamak istiyor gibi.
Oturuş biçimi ve ellerinin bedenindeki simetrisi ,üstesinden gelebilecek hezeyanlarının olduğunu, kendi ruhaniyetinden soyutlayabilecek kadar özgüvenli duruşa sahip.
Uyuyan birinin gördüğü rüyalar olabilir düşüncelerin karman çorman olduğu düşüncelerin içine hapsolmuş sanki düşünceleri devasa bir hortuma dönüşmüş orda ne varsa içine çekmeye çalışıyor ve ordan kaçıp çıkmak isteyen karakterler ama uyuyan kişinin yüz ifadesi tedirgin değil huzurlu bir uykunun arasında bu kadar karmaşık olması ilginç devamını getiremiyorum aklıma ilk gelenler bunlar sanırım resime uyum sağlayıp bende karışık bir yorum yaptım
Belkide sıradan bir gün, sıradan bir çizim için oturulmuş masa başına taki çizim başlayana kadar...
Gördüğüm kadarıyla çizime yukardaki kardaldan başlanmış sonra iki resim birleştirilmiş gibi duruyor...
Figür ve düşünce...
Kişi ve zihin...
İnsan ve evren...
Ben ve hayat...
Yoruma başlamadan önce resimdeki figür gibi oturup kendimi dinledim...
Kendimden yola çıkarak bir fırtına içindeki iki farklı karadelikte yopruldum. Ortaya bu resim gibi bişey çıkmasada aşağı yukarı benzer şeyler ortaya koyduk.
@EfuL!m in dediği gibi oturuş, özgüvenin tavan yaptığı bağdaş oturuşu, yana dayanan el kendini daha derinden his etmek ve sağlam bir duruş sergilemek için dayanak olarak kullanılmış, tıpkı babasını dağ gibi görüp ona yaslanan evlat gibi...
Diğer el ise daha sağlam düşünmek ve kendini his etmek için yanaklara destek olarak kullanmış, tıpkı annenin kız çocuğuna hayat boyu verdiği farklı ve anlamlı bir destek gibi...
Figürün zihin dünyasında 4 şey görüyoruz.
1. Bir fırtına yada galaksideki karmaşa...
2. İki çıkış kapısı yada karadelikte belkide çırpınış...
3. İki farklı renk... Kırmızı / siyah
4. Sarmal akıntılar / belkide herşey silikleşiyor yavaş yavaş...
Düşünceler göz yaşı döker mi demeyin bence döker. Herşeyin karmakarışık olduğu bir görünümü yakalayan ve zihnindeki fırtınalara boğuşan ressamın çizimleri hem farklı bakış pencerelerinde / karadelikler hemde sarmallarda alıntılar göz yaşını temsil eder...
Bir kurtuluş arıyor, ve önünde iki yol var...
Çünkü herşey çok karmaşık..
Zulüm kan, göz yaşı...
Siyahın tonları arttıkça zulüm, kırmızıya dönüştükçe vahşetin olduğu bir evren sanki çizilmiş...
Ve buradan bir kaçış için aranan yol için, başka bir evrene geçiş yada kendini bulma olarak adlandıracağımız bir diriliş için ayağa kalkmak istiyor ressam...
...
Burada kesip daha farklı açılardan bakmak için daha sonra yeniden uğrarım.
Saygılarımla...
Düşünsenize dünya okadar çok kötülükle dolu ki, bu karmaşada çıkış yolu bulmak belki imkansız gibi görünüyor...
Belkide Ressam bu karmaşanın içine ikitane umut çizdi, ve aynanın öteki tarafında huzur ve neşe var. Belkide kaçış yolunu gösteriyor bize...
Ama her halukarda duruşundaki asalet, öz güven ve nekadar güçlü durursa dursun bu karmaşaya karşı koymadığını farkında...
Zihni onu yiyip parçalıyor, binlerce düşünce sorun sıkıntı...
Sanki fırçayı değilde kafasını kafasını duvara vurmuş gibi...
Fırça izlerine tedirginlik ben buradayım diyor, bir yandan özgüven patlaması, bir yandan korku ve endişe...
Gerçeklikle çizim arasında git geller...
Farkettiniz mi çizim kağıtta değil duvarda, Annesi inşallah vurmamıştır bunu
Buda bize özgürlük ve çocuksu ruhu gösteriyor...
Şimdilik benden bukadar
Resim yorumlama konusunda çok iyi değilim. Belki hayatın karmaşık halinden kaçtığım içindir. Resimler genelde hüzünlü ve ruhen zihnen karmaşık zamanlarda ilham geliyor hissi uyandırıyor.
Bu resimde de sanki pek çok sorunla başa çıkmak zorunda olan biri resmedilmiş. Ne yapacağını bilemez, bitkin halde. Üzerindeki siyah kıyafette yaşadığı karanlığın dışa yansıması gibi.
Oturuş şekli bi özgüven ifade etsede yüzündeki ifade tam tersi gibi
Dipsiz bir boslukta düşünceleri kararsizliklari çarpışıyor kendi aralarında bir donenceye girmiş çıkamıyor işin içinden hayaller ve kocaman gerçekler arasında sıkışıp kalmış bir hali var
Allah yardımcısı olsun