Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Sağlık Plastik Yiyerek Hayatta Kalabilen Solucan Keşfedildi:Geri Dönüşüme Katkı Sağlayabilir

Kadir53

Aktif Üye
FK Üyesi
Osmanlı Torunu
Katılım
15 May 2022
Mesajlar
598
Tepkime puanı
612
Puanları
93
Yaş
39
Konum
Kocaeli
Burç
Koç
Memleket
Rize / Çayeli
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Bilim insanları, 'süper solucan' ismi verilen bir türün plastik yiyerek hayatta kalabildiğini keşfetti. Açıklamalara göre bulgular, geri dönüşüm konusunda işe yarayabilir.

İklim değişiklikleri ve insan faaliyetleri gibi sebepler, gezegenimizin geleceğini ciddi bir şekilde tehdit etmeye devam ediyor. Bu nedenle de daha sürdürülebilir bir gelecek için adımlar atmanın gerekliliği bilim insanları tarafından vurgulanıyor. Örneğin geçtiğimiz haftalarda laboratuvar ortamında ahşap üretmenin mümkün olabileceğinin açıklandığını sizlerle paylaşmıştık.

Tabii ki gezegenimizi korkunç bir geleceğe sürükleyen şeylerden birinin plastik olduğunu da belirtmeden geçmemek gerek. Bu tarz atıklar, canlıların yok olmasına neden oluyor ve uzun vadede çevreye zarar veriyor. Şimdi ise gelen haberler, bir canlının plastik sorununa karşı kullanılabileceğini ortaya koydu.

Süper solucanların plastik yiyerek hayatta kalabildiği keşfedildi

562a50e586651692ce77546799ed9f33b7a9625b.jpeg


Avrustralya’da bulunan Queensland Üniversitesi’ndeki bilim insanları, ‘süper solucan’ olarak da bilinen ‘Zophoas morio’ isimli bir canlının plastik tüketerek hayatta kalabildiğini keşfetti. Yapılan açıklamalarda bu canlının bir bağırsak enzimi aracılığıyla plastiği sindirebildiğinin düşünüldüğü aktarıldı.

Morio kurdu olarak da bilinen canlı üzerinde çalışmalarını yürüten bilim insanları, üç hafta boyunca solucanları farklı besinlerle besledi. Sonuçlarda oldukça yaygın kullanılan polistiren tüketen bir canlının bile kilo aldığı gözlemlendi. Araştırmanın yazarlarından Dr. Chris Rinkle da açıklamalarında bu gelişmenin geri dönüşüm için önem arz edebileceğini ifade etti: “Süper solucanlar, mini bir geri dönüşüm tesisi görevi görebiliyor”

Açıklamalara göre uzmanlar, hangi enzimin plastik konusunda en etkili olduğunu belirlemeyi umuyor. Böylece geri dönüşüm için uygun ölçekte yeniden üretilebileceği ve gezegenimize büyük zarar veren plastiklere karşı kullanılabileceği belirtiliyor. Ayrıca araştırmanın süper solucanların bağırsak bakterilerinin bunu nasıl yaptığını moleküler düzeyde anlamak için oldukça önemli olduğu ve biyoplastik üretiminde kullanılabileceği vurgulanıyor.

Bahsi geçen araştırma Microbial Genomics’te yayımlandı.

Webtekno
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
14,963
Çözümler
12
Tepkime puanı
39,686
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Mükemmel bir araştırma olur. Sonuç elde edilirse biyoplastik dünyanın kaderini kısmi olarak değiştirebilir.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar