Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Bilim Atölyesi Plastik Oyuncaklarda, Yeni Potansiyel Zararlı Kimyasallar Bulundu (1 Görüntüleyen)

AsyAAsyA is verified member.

Öylesine...
Forum Kalemi
Puan 113
Çözümler 1
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
16,709
Çözümler
1
Tepkime puanı
46,096
Puan
113
AsyAAsyA is verified member.
Plastik Oyuncaklarda, Yeni Potansiyel Zararlı Kimyasallar Bulundu



10784f51c1a2b9266.jpg

Danimarka Teknik Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi’nden bilim insanları, plastik oyuncaklardaki bulunan kimyasalları araştırarak, çocuklarda yarattığı sağlık risklerini ortaya koyan bir araştırma yaptı. Uzun süredir plastik oyuncaklarda kullanılan bazı kimyasalların, insan sağlığına zararı biliniyor. Buna rağmen, ebeveynler açısından çocukların sağlığını tehdit edecek kimyasallar içeren plastik oyuncakları anlamak oldukça zor.

Dünyanın farklı ülkelerinde farklı regülasyonlar ve işaretlemeler olsa da hangi maddelerin oyuncak üretiminde kullanılmasının yasak olduğuna dair, uluslararası bir anlaşma maalesef yok. Ayrıca dünyanın çoğu yerindeki regülasyonlar ve uluslararası kimyasal listeleri zararlı olduğu bilinen bazı madde gruplarına uygulanıyor. Örneğin; ftalatlar için bazı regülasyonlar var ama plastik oyuncaklarda kullanılan envai çeşit kimyasal çoğu zaman es geçiliyor.

“Sert,yumuşak ve köpük çocuk oyuncaklarında bulunan 419 kimyasaldan, 126 maddenin çocuk sağlığına kanserojen ve kanserojen olmayan zararlar içediğini tespit ettik. Bu maddelerin içinde 31 plastikleştirici, 18 yangın önleyici ve 8 koku verici madde de bulunuyor. Çalışmamızda zararlı derken, bu maddelerin tahmini maruziyetinin düzenleyici Referans Dozları(RfD) veya kanser riskleri için düzenleyici risk sınırlarını aştığını ifade ediyoruz. Bu maddeler plastik oyuncaklardan kademeli olarak kaldırılmalı ve yerlerine güvenli ve sürdürülebilir alternatifler konulmalıdır,” diyor Danimarka Teknik Üniversitesi’nden (DTU) araştırmanın başı Peter Fantke.

Araştırmanın ilk yazarı Nicolò Aurisano, üreticilerin genelde oyuncaklardaki kimyasal içeriğe dair hiçbir bilgi sağlamadığını ve bu nedenle içerik verilerinin kayıp olduğunu belirtiyor. Bundan dolayı, araştırmacılar oyuncaklardaki kimyasalları belirlemek için 25 hakemli dergiden geçen araştırmadan yola çıkarak, kimyasal analizler yaptı.

Bununla beraber, Nicolò şunları da ekliyor: “Oyuncak malzemelerdeki kimyasal içeriklerin; çocukların oyuncakla nasıl oynadığına, ağzına sokup sokmadığı gibi verileri inceledik. Ayrıca çocukların evde ne kadar oyuncağı olduğuna da dikkat ettik. Bu bilgileri kullanarak kütle-denge modeli esaslı olarak tahmini maruziyeti kullanarak, çocuklar için kabul edilemez dozlarını kıyasladık.”

Araştırmacılar batı ülkelerinde plastik oyuncak maruziyetinin ortalama 18 kg olduğunu buldu. İşte bu sonuç çocukların günlük ortamda büyük miktarda plastiğe maruz kaldığını gösteriyor.

Ftalatlar Yerine Kullanılan Plastikleştiriciler De Zararlı

Araştırmacılar, çocuk sağlığı açısından ftalatlar ve bromlu yangın geciktiricilerin zararlı olduğunun zaten bilindiğini fakat bütirat TXIB ve sitrat ATBC adlı iki plastikleştiricinin de sağlık riskleri taşıdığını belirtiyor.

“Bu alternatiflere çocuklar maruz kaldığında kanser riski olmayan başka risklere maruz kaldığından, bu katkı maddeleri de ayıplı olarak değerlendirilmelidir. Burada zararlı bir kimyasalı, zararlı benzeriyle değiştirmiş oluyoruz. Kapsamlı olarak bakarsak, yumuşak plastikler en yüksek zararlı kimyasal maruziyetine neden oluyor ve çocuklarda soluma yoluyla maruziyet baskın çıkıyor. Çünkü çocuklar bir odada oynarken, oyuncaklardaki yayılan kimyasalları soluyor ve en azından bir oyuncağa dokunmuş oluyor,” olarak açıklıyor Peter Fantke.

Araştırmacılar oyuncaklarda farklı konsantrasyonlarda aynı kimyasallardan bulunabileceğini fakat maksimum kabul edilebilir kimyasal içerik miktarının belirlenmesi gerektiğini belirtiyor. Araştırmacılar oyuncaklarda kullanılacak kimyasal içeriklerin maruziyet ve riskine yeni bir ölçü getirerek, karşılaştırmalı bir tablo tanımlıyor. Bu tipteki bilgi sayesinde oyuncak üreticileri ne kadar kimyasalın güvenli aralıkta olduğunu bilerek, oyuncakları daha güvenli hale getirebilir.

Araştırmacılar, regülasyonlar gelene kadar şimdilik, hangi plastik oyuncağın zararlı kimyasallar içerip, içermediğini bilmenin oldukça zor olduğunu belirtiyor. Ebeveynler içinse bir tavsiyeleri var; plastik oyuncak alımını azaltmalarını, yumuşak plastik oyuncaklardan kaçınmalarını ve çocuğun odasını her gün havalandırmaları gerektiğini söylüyor.

Yeni yapılan araştırma Environment International dergisinde yayınlandı.

Araştırma Referansı : Nicolò Aurisano, Lei Huang, Llorenç Milà i Canals, Olivier Jolliet, Peter Fantke. Chemicals of concern in plastic toys. Environment International, 2021; 146: 106194 DOI: 10.1016/j.envint.2020.106194

...Copyright (C) Gerçek Bilim kaynağını göstermeden paylaşmak ve yayınlamak yasaktır,
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.
.
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri