İktibas Mustafa Kemal hangi tarihte Çanakkale kahramanı oldu? (1 Görüntüleyen)

Mustafa Kemal hangi tarihte Çanakkale kahramanı oldu?​

Mustafa Kemal’in efsanevi rolünü vurgulamayan basın açıklaması, makale hatta hutbe ve vaaz dahi makbul sayılmıyor. Bu nasıl bir dogmatizmdir, bu ne türlü bir otoriter ve totaliter ideolojidir böyle!​

Screenshot_2023-03-19-20-18-59-609-edit_com.mi.globalbrowser.md.jpg
Kenan Alpay / HAKSÖZ HABER

Mustafa Kemal’in Çanakkale’deki kahramanlığı mevzusu ancak 1926’dan sonra tarih kitaplarına girer. Zaten Mustafa Kemal’in tarih sahnesine çıkışı 19 Mayıs 1919’a rastlar. Kaldı ki 1923-24’ten itibaren yazılan ders kitapları Milli Mücadele’yi tarihe eklerken şöyle söyler: “Mustafa Kemal ve arkadaşları Samsun’a çıktılar.” Görüldüğü gibi çoğul ifade kullanılır ancak Nutuk’ta bu konu “1335 senesi Mayıs’ının 19. günü Samsun’a çıktım” şeklinde tekil bir ifadeye dönüşür.

İzmir Suikasti planı davası bahanesiyle İstiklal Mahkemeleri marifetiyle Milli Mücadele’nin askeri ve siyasi liderleri tümden tasfiye edildikten sonra Mustafa Kemal hem Çanakkale kahramanı hem de Tek Adam/Ulu Önder olur.

Aynı yıl yani 1926’da bu Tek Adam/Ulu Önder oluşun en önemli siyasal sembollerinden biri olarak Sarayburnu’na devasa bir Heykeli dikilir.

sarayburnu-ataturk-heykeli.jpg


Resmi İdeoloji ve Resmî Tarih bütün kazanım ve kahramanlıkları Mustafa Kemal merkezli olarak inşa etmiş ve eğitim öğretimin temel kanunu haline getirmiştir.

Üzerinden bir asır geçmiş olmasına rağmen 18 Mart’ta Çanakkale Savaşı’nın neden çıktığı da kimler tarafından komuta edildiği de dürüstçe anlatılmıyor hala.

cnk.jpg


İlk evvela Çanakkale söylendiği üzere kara değil deniz savaşıydı. Conk Bayırı ve Anafartalar’da çok ciddi bir mücadele verdiği doğru olsa da Mustafa Kemal’in savaşın kaderini etkileyebilecek bir rütbesi, gücü ve sahası yoktur.
Mustafa Kemal’i eşsiz bir lider, yenilmez bir kahraman, ulus yaratan efsanevi önder gibi vasıflarıyla inşa etmek üzere tarih, Nutuk esas alınarak adeta dogmatik bir metne dönüştürüldü.

Bu yanlış ve yanıltıcı ezberler üzerine sürdürülen resmî törenler ve beyanlarla Türkiye toplumu ve siyasetini maalesef esaret altında tutmaktadır. Savaşın en önemli liderleri ve olayları hafızalardan, tarihten resmen silinmiştir. İsmet İnönü ve Fevzi Çakmak dışında Kazım Karabekir, Rauf Orbay, Rafet Bele gibi bütün lider kadro tarih kitapları ve anlatılarından silinip atılmıştır.

Tek Adam ve Tek Parti rejiminin kurucu metinlerinden biri de Çanakkale Savaşı’na dair ideolojik seferberlik ve teamüllerdir.

Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, siyasi partilerin lider ve sözcüleri Mustafa Kemal’e şükranlarını arz etmeden, Ulu Önder’in şahsı manevisi önünde saygıyla eğilmeden cümle kuramamaktalar hala.

0c4ca85f-e421-4ab7-b207-00a0956aeaf1.jpg


Mustafa Kemal’in efsanevi rolünü vurgulamayan basın açıklaması, makale hatta hutbe ve vaaz dahi makbul sayılmıyor. Bu nasıl bir dogmatizmdir, bu ne türlü bir otoriter ve totaliter ideolojidir böyle. Tıpkı korkunç bir deli gömleği gibi tam bir asırdır devlet imkanlarıyla üzerimize giydirmişler ve çıkarmaya teşebbüs edeni derhal ezmeye yelteniyorlar.

91e33f27-0737-41eb-aff5-88510b04387a.jpg


Çanakkale Savaşı’nın Muzaffer Komutanları’nı resmeden bir tablo

Mustafa Kemal, unutulmasın ki

Komutanları’nı resmeden bir tablo

Mustafa Kemal, unutulmasın ki Çanakkale Savaşı'nda Yarbay rütbesiyle 19. Tümen komutanıydı. Yarbay Mustafa Kemal'in komutanının komutanının da komutanı olan asker Harbiye Nazırı ve Başkomutan Vekili Enver Paşa'dır.

Çanakkale’de Zafer kazanılınca Enver Paşa muzaffer komutan ilan edildi.

Sonrasında Enver Paşa I. Dünya Savaşı’ndaki ağır mağlubiyetle birlikte tarihten silindi ve onun yerine Çanakkale Savaşı’nın muzaffer tek komutanı olarak Mustafa Kemal yazıldı


Kaynak:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için Giriş yap veya üye ol.
 
Tarihe doğru yerden bakmaz doğru okumazssanız size her önünüze geleni kahraman diye yuttururlar. Aynı tarih yazıcılığı şimdilerde mısır ve suriyede var.
Halklarını katledip diktatörlük kuranlar tarih kitaplarında nasıl muzaffer olduklarını düşmanı nasıl silip süpürdüklerini vatanı nasıl koruduklarını mısır Suriye ve ırakta tarih kitaplarına nakış nakış işliyorlar ama gerçek çok farklı.
Bunun böyle olmadığını söyleyenlere ne mi oluyor, tabiki idam ve infaz...
Tarih her daim tekarrür eder. Yaşadığınız dönemde olan olaylara bakmanız yeterli
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema editörü

Ayarlar Renkler

  • Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

    Alternatif header

    Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

    Görünüm Modu Seçimi

    Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

    Izgara Görünümü

    Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

    Resimli Izgara Modu

    Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

    Yan Paneli Kapat

    Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

    Sabit Yan Panel

    Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

    Box görünüm

    Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

    Köşe Yuvarlama Kontrolü

    Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

  • Renginizi seçin

    Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri