Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Yemek Sözlük Mahlep

EfuL!m

FK Admine
𝓗𝓾̈𝔃𝓾̈𝓷 𝓟𝓻𝓮𝓷𝓼𝓮𝓼𝓲™️
Katılım
2 May 2020
Mesajlar
10,170
Çözümler
5
Tepkime puanı
28,788
Puanları
113
Konum
⊰❂ 𝑰𝒔𝒕𝒂𝒏𝒃𝒖𝒍 ❂⊱
Cinsiyet
9CFA6F7F-0E84-4D59-90CB-14AB0B22A0F5.jpegMahlep nedir?

Mahlep; gülgiller familyasına ait, boyu 6 ile 10 metre arasında değişen, anavatanı İran olan bir ağacın ismidir.
Mahlep ağacının nohut büyüklüğündeki meyveleri, ağaçla aynı ismi taşır ve bu meyvelerin çekirdekleri bizim mutfaklarda baharat olarak kullandığımız mahleptir.
Siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı tür mahlep bulunur.
En çok kullanılan tür ise beyaz mahlep ağacının meyveleridir.
Dünyada en çok Güney Avrupa ile Batı ve Kuzey Asya’da yetiştirilen bu ağaç ülkemizde Tokat, Amasya, Çorum, Mardin, Van, Ordu ve Erzurum civarlarında yaygındır. Siyah mahlep ağacı ise Sudan’da tıbbi ve aromatik bir bitki olarak yetiştirilir.

Mahlebin Faydaları Nelerdir?

  • İdrar söktürücüdür.
  • Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır.
  • Prostat büyümesini engellemeye yardımcıdır.
  • Midede hazımsızlık ve gaz problemlerinde etkilidir.
  • Nefes darlığı ve astım solunum sorunlarına dayalı rahatsızlıklara çözüm oluyor.
  • Karın ağrılarına iyi geliyor.
  • Güçlü bir antioksidan etkisi olduğundan vücudu serbest radikallerden koruyor, bu sayede kalp ve damar hastalıklarından da koruyor.
  • İçeriğinde bulunan kalsiyum sayesinde kemik gelişimine ve sağlığına da katkı da bulunuyor.
  • Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek olarak sindirimi hızlandırıyor.
  • Potasyum bakımından zengin olan mahlep bağışıklık sistemindeki zararlı serbest radikalleri temizleyerek güçlenmesini destekler ve hastalıklara karşı direncini artırır. Toz haline getirilen mahlep süt ile karıştırılarak tüketilebilir. Özellikle mevsim geçişlerinde gelişim çağındaki çocukların tüketmesi gerekir.
  • Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde üst solunum yollarından dolayı boğazda biriken mikropları öksürük ile söker balgam şeklinde atılmasına yardımcı olur. Bu faydası sayesinde boğazdaki tümörlü hücreleri atarak kanserin oluşmasını önler.
  • Kandaki şeker oranını düzenleyen etkili besinlerden biri olan mahlep, şeker hastaları için oldukça idealdir. Aynı zamanda mahlep vücudun günlük ihtiyacı olan enerjiyi de sağlar. Bu sayede gün içerisinde iş yoğunluğunun neden olduğu stresi azaltır. Kişinin beyin ve sinir sağlığını da korur.
  • Vücuttaki toksinleri biriktiren karaciğeri de temizlemede etkili olan mahlep, idrar yolu ile tüm toksinleri atar.
  • Karaciğerin yağlardan hasar almasını önleyerek kendini yenilemesine destek olur.
  • Böbrekler içinde aynı görevi yapan mahlep, enfeksiyon nedeniyle yaşanan ağrıların oranını azaltır. Aynı zamanda böbreklerde biriken toksinleri de atmada etkilidir.
  • Kalsiyum ve potasyum vücut gelişiminde etkili olan minerallerdir. Bu mineraller gün içerisinde vücuda alınması gerekir. İki mineral bakımından en zengin süttür. Ancak mahlep ile süt karıştırılarak tüketildiğinde vücudun alması gereken karşılanır. Uzmanlar çocuk, ergen ve hamilelerin bu karışımı sıklıkla tüketmesini tavsiye eder.
 

Dil-figar

FK Editör
FK Yarışmacı
🍀🐞
Katılım
31 Ocak 2021
Mesajlar
3,147
Tepkime puanı
14,454
Puanları
113
Burç
Aslan
Memleket
Trabzon
Cinsiyet
Medeni Hal
AodL3W
Takım
CNBHo3
Ne çok faydası varmış,sade kurabiyede kullanmak mahlebe haksızlıkmış.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar