@Murat, Usta biraz kavramları açarak Vahyin ne olduğuna değinebilir misin?
Toplumumuz kavramları papağan gibi ezberlemiş ama mahiyetinde habersiz gibi.
Teslimiyet nedir?
Vahy nasıl hidayet kaynağı olur?
İnanan bir toplumdan kastı tam olarak nedir? Bedeviler örneği önümüzde duruyor.
Vahy rahmettir diyoruz, bu rahmet nasıl tecelli ediyor, vahyin rahmet olması nasıl bir anlam içeriyor?
Hocam istişare Bizlerin belki en büyük eksikliği ,bir fikir dayatması başını almış gidiyor ,Sen ne anlarsın mantığı Araştırmamiza ,sorgulamamiza en büyük darbedir, Diye düşünüyorum.
Konumuza gelince , Vahyin ne olduğuna değinebilir misin?
Kuranın ne olduğunu, niçin indirildiğini ve hangi vasıfları taşıdığını yine Kuran’ın kendisinden öğrenmek en sağlıklı yöntemdir. Allah Teâlâ indirdiği vahiyle kendini insanlara tanıttığı gibi Kuran’ı da tanıtmaktadır. Öncelikli olarak Vahiy Kur’an Peygamberin ve ona iman edenlerin sıkıntı çekmeleri için değil, ona inanlara şifa, rahmet ve hidayet kaynağı olsun diye indirilmiştir.
Kitabı inanan bir toplum için bir yol gösterici ve rahmet olarak getirdik Ayeti celilesi
İnanan toplum için ancak Allah ve Resulü yol göstericidir. Mü’minlerin, başkalarının yol göstermesine ihtiyacı yoktur.
Kur’an, ayetleri üzerinde düşünülüp, öğüt alınması,
insanların uyarılması,
insanların hidayeti elde edebilmeleri için gerekli şeylerin açıklanması/doğru yolun gösterilmesi
problemlerin çözülmesi/kendisiyle hükmedilmesi,
insanları karanlıklardan aydınlıklara çıkarması
inananların azim ve kararlılığının güçlendirmesi,
Mü’minlerin müjdelenmesi,
haşyet sahibi olan kişilere öğüt olması
ve anlaşılıp kavranması
için indirilmiştir.
Rabbimiz kitabın gönderiliş sebebini bize Rahmet, topluma doğru yolu gösterici ve ayrılığa düştükleri şeyleri haber verici olarak beyan buyurmuştur.
Bir toplum Kuran’la hayat bulmuyorsa, bir topluma Allah’ın yardımı gelmiyorsa, Kuran o topluma rahmet olmamıştır. Bir toplumun istikametini, yolunu Kuran belirlemiyorsa o toplum için Kuran rahmet olmamıştır. Bir toplumda birlik ve beraberlik yoksa, âlimleri bile bir ve beraber olamıyorsa o toplum için Kuran rahmet olmamıştır.
Fakat ayetler ve uyarılar ,inanmayan bir topluma hiçbir fayda sağlamaz Ayeti celilesi
İlahi ve nebevi hükümler ve uyarılar bir topluma fayda vermiyorsa artık o toplum inkâra doğru savruluyor demektir. Müslümanım diyor, namaz kılmıyor. Müslümanım diyor, Ramazan orucunu tutmuyor. Müslümanım diyor, zekâtını vermiyor. Müslümanım diyor, haramlardan sakınmıyor. İçki içiyor, kumar oynuyor, zina yapıyor, hırsızlık yapıyor. Faizle iştigal ediyor. Müslümanım diyor, ahlaksız bir hayat yaşıyor. İlahi uyarılara kulak vermemek inkârcı toplumların özelliğidir.
Diğer Ayeti celilede Allah c.c Bir toplum kendilerinden bulani degistirmedikce Allah onalara verdiği nimeti değiştirmez.
Rabbimiz kullarına sayısız maddi ve manevi nimetler bahşetmiştir. Manevi nimetlerin en büyüğü imandır. Maddi nimetlerin en büyüğü de sağlık, sıhhattir. İmana mugayir işler yapmadığımız sürece imanımızdan, sağlığa mugayir işler yapmadığımızda da sağlığımızdan olmayız. Ancak, maddi nimetler imtihan vesilesi olabilir. Rabbimiz dilediğine dilediği kadar verir.
Vahy rahmettir diyoruz, bu rahmet nasıl tecelli ediyor, vahyin rahmet olması nasıl bir anlam içeriyor?
Bu soruya Rabbimiz buyuruyor ,
İşte düşünen bir Toplum için Ayetleri böyle ayrı ayrı açıklıyoruz , Ayeti celilede
Kim samimiyetle Allah’ın istediği bir mü’min olmak ister. Kimler de örnek bir toplum oluşturmaya gayret ederse Allah’ın yardımı onlara en kısa zamanda ulaşır.
Bilen bir toplum için ayetleri ayrı ayrı acikladik
Müslüman toplum bilgi toplumudur. Cahillik Müslümanlıkla asla bağdaşmaz. Müslüman dinini de dünyasını da en iyi bilen insandır.
Devam edecek.