Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Yemek Sözlük Kişniş (1 Görüntüleyen)

BlissBliss is verified member.

🍀🐞
FK Editör
FK Yarışmacı
Puan 113
Çözümler 0
Katılım
31 Ocak 2021
Mesajlar
3,338
Tepkime puanı
15,400
Puan
113
BlissBliss is verified member.
Screenshot_20211224-211511_Samsung Internet.jpg

Kişniş, kinzi ya da aşotu maydanozgiller familyasından, yaprakları maydanozu andıran bir bitkidir.
Meyvesinden yaprağına her yeri ayrı ayrı değerlendirilebildiği için aslında oldukça bereketli olan bu bitki, mutfaklarımıza en çok baharat haliyle konuk oluyor.

Kişniş sözcüğü Türkçeye Farsça'dan geçmiştir.Anavatanı Akdeniz ülkeleridir. Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika'da yetişir.

Screenshot_20211224-211554_Samsung Internet.jpg

☘Kişniş, güçlü antioksidan özelliği sayesinde gripten kansere kadar uzanan birçok hastalığa karşı vücudu koruyor.

☘İçindeki linoleik asit gibi asitler sayesinde kötü kolesterolle mücadele ederek vücuda destek veriyor.

☘ Bu faydalı asitler kolesterolü dengelerken kan şekerini düzenlemeyi de ihmal etmiyor.

☘Hem antioksidan etkisi hem de içeriğinde bulunan oleik asit gibi asitler sayesinde kalp ve damar sağlığını koruyor, felç ve kalp krizi gibi rahatsızlıkların yaşanma riskini azaltıyor.

☘Kişniş, içinde bulunan cineol adlı madde sayesinde göz ve deri iltihaplanmalarına karşı da adeta doğal bir ilaç gibi etki gösteriyor.

☘ Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlıyor ve hazımsızlık sorununu gideriyor.

☘Sindirim sistemini düzene soktuğu için de iştahsızlık sorunu yaşayanlara çare oluyor, vücutta iştah açıcı etkiler yaratıyor.

☘Yemek sonrası oluşabilen mide krampları, şişkinlik ve ağrı gibi durumların önüne geçiyor.

☘ Kişniş tohumu doğrudan çiğnendiğinde kötü ağız kokusunun kesilmesini sağlıyor.

☘ Besin zehirlenmelerini önlemede etkili olduğu için en çok zehirlenmelere yol açan tavuk yemekleri gibi yemeklerde kullanılması önem taşıyor.

☘Vücudu toksinlerden arındırması ve sindirimi kolaylaştırması nedeniyle diyet yapanlarına da yardımcı oluyor.

☘ Mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi gibi ani gelişen rahatsızlıklarda önleyici etkileri bulunuyor.

☘ Vücudu rahatlattığı gibi sinir stresimi de rahatlattığından stresle baş etmede yardımcı oluyor, uykusuzluk sorununun önüne geçiyor.
 
Mastercheff te çok kullanıyorlar kişnişi. Biz çok baharat kullanmıyoruz:)
 
Turşu da güzel oluyor seviyorum ben
 
Biz daha çok direk yada baharat olarak kullanıyoruz.
Direkt bulantılarda yada antioksidan özelliği için. Karın ağrısı ve kramlardada kullanıyoruz.

Yemeklere özellikle çorbaya mükemmel bir tat katıyor
 
Ben kişnişi tadının nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum :) ama çok faydalıymış bakınayım buralarda varsa alırım tüketmeye çalışırım :)
 
Şu vakite kadar adını sıkça işittim fakat hiç kullanmak nasip olmadı. Aktarımdan temin edeyim şayet unutmaz hatırımda kalırsa.
 
Faydasıni bildiğim icin bir kaç kez sabah kahvaltisinda maydanoz gibi tuketmek icin aldım,kokusundan sebeb tūketemedim.
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri