Kıskançlık/ Hased (1 Görüntüleyen)

  • Kullanıcı AsyA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • - Yorum & Analiz Serbest Kürsü
KISKANÇLIK/HASED

"Bankada çalışan bir arkadaşım ihtiyaç kredisi başvurularının son on yılda çok hızlı arttığını söylemişti.

Anlattığına göre bir müşterisine sohbet sırasında parayı ne yapacağını sormuş, o da eşinin çok baskı yaptığını, mobilyaları değiştirmek istediğini, sırf artık sussun diye kredi çekmeye karar verdiğini söylemiş. "Çok böyleleri" diyor. Kimi arabasını değiştirmek için, kimi oturduğu semti değiştirmek için, kimi de eşyalar için geliyormuş.

Bana çok enteresan gelmişti.

Hangi güçlü, bastıramadığı bir duygu insanı borç yükü altına sokar ki?

kıskançlık...

O kıskançlık ki, Şeytanı rahmetten kovduracak, Yusuf'u kuyuya attıracak, ülkeleri yıkıp savaşlar başlatacak kadar güçlü bir duygu.

"Benim neyim eksik" ile başlayan bir sürecin kestirilemeyen sonuçları yüzünden yeni ihtiyaçlar (!) bulan insanların, nasıl yaprak gibi savrulup durduğunu görünce hüzünleniyorum tabi .

Filanca tatile gitmiş o zaman biz de gidelim, komşular yazlık almış biz de alalım, kaynımgiller arabayı değiştirmiş biz de değiştirelim, onun çocuğunun ayakkabısı markalı benimki neden giymesin ....vb ile bir kuyuya düşen insanların, nasıl cennetten kovulduklarına, nasıl şeytanlaştıklarına şahit oldukça kahroluyor insan.

Bazen bu kıskançlık, "ben yapamıyorum o da yapmasın" ile kendini gösterirken, bazen "neden o yapıyor ben yapamıyorum" ile gösteriyor. Bazen de "sadece ben yapayım benden başka kimse yapamasın" olarak ortaya çıkıyor.

Sabretmeyen kadın başkasının evliliğini kıskanıyor kıyaslıyor, şükretmeyen adam başkasının malına göz dikiyor.

Ben şu dünyada sabır ve şükür ipine sarılmayan hiç kimsenin mutlu olduğuna şahit olmadım.

En azından ben olmadım...

Hepsini geçtim de cennetten kovulmayı göze almaya değer mi?"

Ezgi AkgülFB_IMG_1732040278933.jpg
 
Sabretmeyen kadın başkasının evliliğini kıskanıyor kıyaslıyor, şükretmeyen adam başkasının malına göz dikiyor.
Metnin özeti benim gözümde bu paragraf.

Şayet bahşedilen rızık ve nimetin mercisi böyle istemiş ben kim oluyorum da serzenişte bulunuyorum diye akletse olay daha asgari çözülecek.

Allahım bizleri hasedden Irak lütfettiğin nimetlere kani gelen kullarından eyle.
 
Kıskançlık nedir bilir misin ?

Kıskançlık temelde insanın sahip olma arzusunu kamçılayan bir duygudur. Bu duygu, bazen olumlu bir motivasyon kaynağı olarak görülse de bazen de olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Bu yüzden sonuçları hesaplamadan bu duygunun esiri olarak karar alınmamalı yoksa yusuf suresi 8-9 ayetlerindeki gibi bir durum ile karşılaşırsınız
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema editörü

Ayarlar Renkler

  • Mobil kullanıcılar bu fonksiyonları kullanamaz.

    Alternatif header

    Farklı bir görünüm için alternatif header yapısını kolayca seçebilirsiniz.

    Görünüm Modu Seçimi

    Tam ekran ve dar ekran modları arasında geçiş yapın.

    Izgara Görünümü

    Izgara modu ile içerikleri kolayca inceleyin ve düzenli bir görünüm elde edin.

    Resimli Izgara Modu

    Arka plan görselleriyle içeriğinizi düzenli ve görsel olarak zengin bir şekilde görüntüleyin.

    Yan Paneli Kapat

    Yan paneli gizleyerek daha geniş bir çalışma alanı oluşturun.

    Sabit Yan Panel

    Yan paneli sabitleyerek sürekli erişim sağlayın ve içeriğinizi kolayca yönetin.

    Box görünüm

    Temanızın yanlarına box tarzı bir çerçeve ekleyebilir veya mevcut çerçeveyi kaldırabilirsiniz. 1300px üstü çözünürler için geçerlidir.

    Köşe Yuvarlama Kontrolü

    Köşe yuvarlama efektini açıp kapatarak görünümü dilediğiniz gibi özelleştirin.

  • Renginizi seçin

    Tarzınızı yansıtan rengi belirleyin ve estetik uyumu sağlayın.

Geri