Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Sağlık Her gün içtiğimiz siyah çayın vücudumuza etkileri

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,409
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,431
Puanları
113

Her gün içtiğimiz siyah çayın vücudumuza etkileri​


11d0d1cf27e7ee780.md.jpg

Ana vatanı Çin ve Güney Doğu Asya olan çay, ülkemizde Doğu Karadeniz'de bolca yetişiyor. Karadeniz'in nemli ve yüksek rakımlı doğası çay üretimi için oldukça elverişli. Bu sebeple biz Türkler her gün içtiğimiz çaya hem kolay ulaşıyor hem de lezzetli mi lezzetli çaylar içiyoruz. E o halde gelin her gün içtiğimiz çayın bize olan faydalarına göz atalım.​

Ülkemize nispeten geç tarihler olan 1800'lü yıllarda gelen çay, insanlar tarafından büyük bir ilgiyle tüketilmiş. O tarihlerden günümüze kadar Türk sosyal yaşamında büyük önem arz eden çay, Türklerin misafir ağırlarken de olmazsa olmazlarından olmuştur. Türkiye'de günlük yaklaşık 250 milyon bardak çay içiliyor. Bu da demek oluyor ki kişi başına günde 7 bardak çay!
Peki bu kadar çay içmek sağlıklı mı?
Cevap veriyoruz: "Evet!" O halde gelin bu faydaları tek tek inceleyelim.

Uyarıcı etkisi var​

Yapılan bilimsel çalışmalar çay içmenin zihni açtığını, dikkati ve odaklanma süresini artırdığını göstermektedir. Bunun dışında stres ve anksiyeteyi azalttığını böylece mutluluk hormonu olan dopamin ve seratonin seviyelerini yükselttiği de bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.
resized_98df7-39fdf7f9dopaminnedir.jpg

Müthiş bir antioksidandır​

Antioksidanlar hücrelerimizi yaşlanmaya ve DNA hasarına karşı korurlar. Ancak şunu belirtelim ki bu antioksidan özellikler yeşil çayda çok daha fazladır. Günde bir iki bardak siyah çay içiyorsak bir bardak da yeşil çay içmenin hiçbir zararı yok aksine faydası var!
resized_0b331-2623eb8d96477.jpg

Kalbi korur​

Yapılan bilimse araştırmalar günde düzenli olarak içilen 3 bardak çayın kalbi koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir. Bu koruyucu etki %18 civarında saptanmıştır. O halde ne diyoruz: "Günde 3 bardak çay içelim!"
resized_31d6c-83b43f91kalpvedamarcerrahisi53326_b.jpg

Tansiyonu ve kolesterolü düşürür​

Çalışmalar, düzenli tüketilen çayın kötü kolesterol seviyesini %11 civarında düşürdüğünü gösteriyor. Bunun dışında çayın içerisinde bulunan tein ve kafeinin idrar söktürücü özelliği vardır. Bu da vücuttaki fazla kan hacmini azaltır ve tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.

Kan şekeri​

Çayda bulunan EGCG denilen bir antioksidanın insülin dengeleyici etkilerinin olduğu gözlemlenmiştir. Bu madde kandaki insülin düzeyini artırarak hücrelerin şekeri daha efektif kullanmasını sağlamasına yardımcı olmakta.
resized_fb5cc-78694797wtn191015_c4b1llustratc4b1onegcgovertealeafcropped1024x813.webp

Peki yeşil çay ile siyah çayın farkı ne?​

Siyah çay yaprakları bazı işlemlerden geçirilerek fermente edilmektedir. Yeşil çayın kurutulma işlemi ise daha doğal ortamlarda kendiliğinden yapılmaktadır. Bu sebeple yeşil çay, siyah çay için saydığımız bu etkilere 6-7 kat fazla sahiptir. Tadını seviyorsanız günde en azından 1 fincan yeşil çay içmekte fayda var.
resized_12e11-8af15b94f69751556eead319e3292f965aa8f0bf6ffc18ab.jpeg

Günde kaç bardak çay tüketilmeli?​

Aşırı çay tüketiminin demir emiliminde ve uyku kalitesinde bozukluk meydana getirdiği saptanmıştır.
Son olarak hatırlatalım her şeyi ölçülü tüketmekte fayda var. Günde 4-5 bardak çaydan hiçbir zarar gelmez aksine faydası çok ancak bu 10-15 bardağa çıkıyorsa dikkatli olmakta fayda var.
Kaynak: Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar