Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Gezegenimizin Bir Gizemi: Deprem Işıkları

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,433
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,484
Puanları
113
Gezegenimizin Bir Gizemi: Deprem Işıkları


Ekli dosyayı görüntüle 4156

2017’de 8.1 büyüklüğünde deprem Meksika’yı vurduğunda, gökyüzünde oluşan yeşil ve mavi ışıkların ürkütücü görüntüleri sosyal medyada uzun süre dolaşmıştı. Aslında bu deprem ışıkları, uzmanların kafasını karıştıran doğal fenomenler arasında en korkutucu olanlardandı.



Deprem ışıkları bazen gökkuşağı renklerinde ve gökyüzüne yayılmış olarak, bazen de renkli küreler halinde ya da titreşen ışıklar şeklinde görülebiliyor. Ortaya çıktığı bölgeler de tıpkı renk ve şekilleri gibi değişkenlik gösteriyor. Deprem ışıkları bazen depremin merkez üssünden 400 kilometre uzaklıkta bile belirebiliyor.

Deprem Işıklarının Olası Nedenleri



Deprem ışıkları, uzun bir zaman boyunca yerbilimciler tarafından dikkate alınmamış olsalar bile artık bu konuda yürütülen ciddi bilimsel araştırmalar mevcut.

2003 yılında NASA fizikçisi Dr. Friedemann Freund, konuyu araştırması ile deprem ışıkları hakkında bildiklerimiz biraz daha netlik kazandı. Freund ve arkadaşları, tarihi 1600 yılına kadar ulaşan bu tür ışıkların bildirildiği 65 vakayı incelediler ve bulgularını 2014 yılında yayınladılar,

Çalışmalarının neticesinde, ışıkların bazı kayalardaki elektrik aktivitesinden kaynaklandığını öne sürdüler. Örneğin, Bazalt kayalar ve gabro denilen silikatlı siyah volkanik taşlar kristallerinde havaya elektrik yükleri bırakabilecek küçük kusurlara sahiptir.

Fizikçi, depremlerin ardından oluşan şok dalgalarının, silikon ve oksijen içeren mineraller üzerinde etkili olduğunu, elektriksel özelliklerini değişime uğratarak akımı iletip ışık yayacak duruma getirdiğini söylüyor.

Bazı durumlarda bazalt ve gabrolar, zamanla soğuyan magmalardan oluştukları için yüzeyden yaklaşık 100 kilometre derinliğe dek uzanabiliyor.

Freund, bu nadir rastlanan ışıkların, böyle bir yapıya sahip kayalar nedeniyle, deprem sırasında derinlerde başlayan bir süreçle ortaya çıktığını düşünmekte.


Ekli dosyayı görüntüle 4157


Quebec’teki bu deprem ışıkları Kasım 1988’de kaydedildi.
Deprem ışıklarını incelemedeki komplikasyonlardan biri elbette öngörülemez ve kısa ömürlü olmaları. Bu sorunu çözmek için, bazı bilim insanları fenomeni laboratuvarda yeniden yaratmaya çalıştılar.

ABD’nin New Jersey eyaletindeki Rutgers Üniversitesi fizikçilerinden Troy Shinbrot, üç farklı malzeme kullanarak deprem bölgelerinde oluşan mekanizmanın bir benzerini yarattı.

Plastik bir disk, cam parçacıkları ve una benzeyen organik tozları kullandığı deneyinde, bunun nasıl olduğu anlaşılamamış olsa da dışarıdan fiziksel güç uygulandığında tüm bu malzemelerin elektrik gerilimi ürettiğini gördü.

Bu araştırmanın sonucu, elektriğin hiç ummadığımız malzemelerde bile ortaya çıkabileceğini ve henüz anlayamadığımız şekillerde oluşabileceğini gösterdi. Tıpkı şimşeklerin bulutlardaki elektrik yükünün artışıyla oluşuyor olması gibi, deprem ışıkları da yerdeki elektrik yükünün artmasıyla meydana geliyor olabilir.

Dolayısıyla bu yeni keşif, ışıkların sadece tabakaların ayrıldığı yerlerde oluşuyor olabileceği teorisini de desteklemiş oldu.

Sonuç olarak, deprem ışıklarının kesin oluşum biçimini hala net olarak bilemiyoruz. Genelde sadece birkaç saniye süren bu garip ışıkların anlaşılması, hayvanların depremi önceden sezebiliyor olmalarının ya da bazı insanların depreme saniyeler kala şiddetli baş ağrıları yaşamasının sebebini de açıklayabilir.

Kaynaklar: Earthquake lights, explained

Gezegenimizin Gizemleri, Popular Science, Kasım 2015

Matematiksel
 

ZARiP

FK Meteorolog
Katılım
5 May 2020
Mesajlar
8,401
Çözümler
1
Tepkime puanı
20,319
Puanları
113
Şahsım adına deprem ışıklarına biraz inanıp biraz inanmama durumum var.
Araştırdık aslında biraz ama kesin ve net cevapları kimseden alamamıştık sonrasında herkes gibi bizde peşini bıraktık.
Lakin elektrik dediğimiz olay sadece gökyüzünden alabileceğimiz güç ile teorisini ortaya atan kişilerle her sıkışmanın içinde bir elektrik oluşturma potansiyeli var diyenlerle birleşim kümesi yapması halinde ortaya sakika/saniye ve hatta saniyeler içinde çıplak gözle görebileceğimiz gücü gösteriyor.
Bana kalırsa uzmanlar eskilerin üzerinden yürüyor hep.
Ne bileyim bilim burda sanki yanlış mı yapıyor.
Deprem değişik bir bilim dalı.
Tahmini aslında bir o kadar kolay olmakla beraber aşırı zor bir dal.
Deprem uzmanı olmak isterdim ama yapamazdım galiba sonra başka bir okul okurdum :gls:
Gökyüzünde gördüğümüz her atmosfer olayının bir cevabı var.
Bunu şimdilik bilim ile yarın yukarlara çıkarak diğer günlerde bilimin iyice gelişmesi, uzaya zırt pırt gidip gele gele öğreneceğiz.
 

ZiLaN

FK Üyesi
🌼🌼🌼
Katılım
2 Haz 2020
Mesajlar
2,912
Tepkime puanı
5,311
Puanları
113
Burç
Başak
İsim
Meçhul
Meslek
Serbest
Memleket
siz Mars bilin(.
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Elazığ depremi olduğunda bizim burdaki dağda deprem anında ışık olmuştu baya bi tartışıldı kimse ne olduğunu bilmedi hiç yani sadece muamma
 

Dolunay

FK Sorumlusu
MasterChef
Düşler ülkesinin deli kızı
Katılım
4 May 2020
Mesajlar
8,694
Tepkime puanı
16,218
Puanları
113
Memleket
Dünyada bir yerdeyim
99 depreminde de aynı ışıktan bahsedildi çok ca
 

Charismax

FK Üyesi
Ne demek Hiç mi yok ?
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
6,525
Tepkime puanı
5,652
Puanları
113
Konum
istanbul
Web sitesi
forummeskeni.com
Burç
Balık
Hobim
Rap-Hiphop
İsim
Fatih
Meslek
Özel
Cinsiyet
Medeni Hal
DisPVx
Takım
O8yPI5
odinin oğlu thor yok inanmayın. genelde mevsim değişikliklerine denk geldiği için .. istanbulda olan deprem anında ağrıda hava bozuk olabilir... ama lucky kötü çocuk thor artist
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar