Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Geleceğin Mesleği: Origami Mühendisliği

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,397
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,405
Puanları
113
Geleceğin Mesleği: Origami Mühendisliği



Origami Mühendisliği


Japon sanatı origamiyi hepiniz biliyorsunuzdur. Bu kağıt katlama geleneğinin kökeni 17.yüzyıla dayanıyor. Modern çağda ise origami çok daha farklı bir boyut kazandı. Mühendislik bu sanattan ilham almaya başladı.

Kağıt katlamanın içinde barındırdığı matematik ve fizik, tasarımdaki sınırların aşılmasında ve teknolojinin daha dinamik, esnek ve değişken hale getirilmesinde mühendislere yol gösteriyor.
Origami teknikleri özellikle ulaşım, enerji, konfeksiyon ve sağlık sektörlerinde kullanılıyor. Eğilebilen, katlanabilen, taşınabilen, döndürülebilen, büyültüp küçültülebilen birçok ürün tasarlanıyor.
Yalnız aklınıza şu soru takılıyor olabilir: “Tasarımlarda kullanılacak olan metal ve plastik gibi malzemeler nasıl bir kağıt gibi katlanabilir?
Mühendislerin origamiyi tasarıma entegre etmesinin önündeki en büyük engel de bu. Hem kağıt kadar ince hem de deforme olmayacak malzemelerin kullanılması gerekiyor.
Mühendisler ise baryom ferrit gibi manyetik-aktif elastomerler ile çalışıyorlar. Bu maddelerin özelliği manyetik alan uygulamasıyla eğilebilmeleri ve dönebilmeleri.
Ayrıca yüksek enerji yoğunluklu sentetik polimer bileşikler de akım ile sıkıştırılabilme ve genişletilebilme özellikleri sebebiyle origami temelli tasarımlarda kullanılıyor.
Güneş panelleri origami mühendisliğinin ön plandaki uygulamalarından. Bildiğiniz gibi günümüzde güneş panelleri genellikle düz. Fakat uzmanlara göre bu panelleri katlayarak üç boyutlu hale getirmek üretilen enerji miktarını ciddi oranda artırıyor.
Bu tasarım ile bir panel tarafından yansıtılan enerji karşıdaki panel tarafından emilebiliyor. Bu şekilde enerji kaybı neredeyse ortadan kaldırılmış oluyor. Araştırmalara göre düz bir panel günde 50 kWh enerji üretebilirken origami panelleri 120 kWh enerji üretme potansiyeline sahip.

Origami Mühendisliği

NASA’nın origami temelli uzay aracı tasarımı
NASA da katlanabilir güneş panelleri üzerinde çalışıyor. Hatta uzay araçlarında origamiden esinlenerek tasarlanan katlanabilir ve dönebilir panellerin kullanılması hedefleniyor.



Origami Mühendisliği

Origami desenlerinden esinlenerek tasarlanmış güneş paneli prototipi student.. April 18, 2014 Photography by Mark A. Philbrick Copyright BYU Photo 2014 All Rights Reserved photo@byu.edu (801)422-7322
Origami mühendisliğinin tıp alanındaki uygulamalarına GE Healthcare ve Brigham Young Üniversitesi’nin tasarladığı x-ray cihazı örnek verilebilir. Ameliyathanelerde kullanılan bu x-ray cihazı uzayabilen bir kola sahip ve alet plastik örtüler yardımıyla steril halde saklanıyor.


Tıp alanında origami mühendisliği çalışmaları devam ediyor. Stent ve pens gibi aletlerin tasarımında katlama sanatı kullanılması hedefleniyor. Böylece bu aletler küçük bir yarıktan vücuda girebilecek, işlem esnasında uzatılabilecek ve işlemin ardından kısaltılıp çıkartılabilecek.

Origami Mühendisliği

Miura-ori kağıt katlama tekniği kullanılarak üretilen x-ray cihazı
Origami sanatı daha birçok alanda mühendislere yol gösteriyor. Teleskop, emniyet kemeri, spor gereçleri, kayaklar ve çadırlar origami mühendisliği uygulamalarından bazıları.

Bu ve benzeri ürünler tasarım mühendisliğinde katlanabilir dizaynların çözüm olabileceğinin kanıtı…

Ayşe Berceste Dinçer

Kaynaklar


Live Science-How the Future of Origami Engineering is Unfolding

Live Science-Origami:Mathematics in Creasing

Live Science-Solar Panel Productivity Boosted by Origami

Wired Matematiksel

www.forumkalemi.com
 

Charismax

FK Üyesi
Ne demek Hiç mi yok ?
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
6,525
Tepkime puanı
5,652
Puanları
113
Konum
istanbul
Web sitesi
forummeskeni.com
Burç
Balık
Hobim
Rap-Hiphop
İsim
Fatih
Meslek
Özel
Cinsiyet
Medeni Hal
DisPVx
Takım
O8yPI5
Aklıma direk ikea geldi . japonların pratik tasarımları çok güzel
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar