Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Din hizmetleri karşılığında maaş alınabilir mi? Maaşlı görevlilerin arkasında namaz kılınabilir mi?

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,289
Çözümler
1
Tepkime puanı
37,964
Puanları
113
Din hizmetleri karşılığında maaş alınabilir mi? Maaşlı görevlilerin arkasında namaz kılınabilir mi?

İslam dininde ilke olarak ibadet karşılığında ücret almak caiz değildir. Çünkü ibadetler Allah için yapılır. İslam’ın ilk dönemlerinde durumu uygun olan herkes namaz kıldırabiliyordu. Dolayısıyla namaz kıldırmak için belli kişilerin görevlendirilmesine ihtiyaç duyulmuyordu. İslam toplumunda kültür düzeyinin farklılaşması, farklı işlerle meşguliyetin artması ve zamanla namaz kıldırmaya ehil kimselerin azalması gibi sebeplerle, mescitlerde sürekli bulunacak görevlilere ihtiyaç duyuldu. Dolayısıyla her vakit namaz kıldıracak görevlilerin belirlenmesi cihetine gidildi; namaz kıldırmak üzere görevlendirilen kimselere de geçimlerini sağlamaları için maaş ödenmeye başlandı. Nitekim İslam âlimleri, imamet, müezzinlik, dini öğretme gibi işler karşılığında ücret veya maaş almayı, bu görevlerin sahipsiz kalmaması gerekçesiyle caiz görmüşlerdir (İbn Nüceym, el-Bahr (Ali et-Tûrî’nin Tekmilesi), VIII, 33; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 60, 302).
Günümüzde imam-hatip ve müezzinler, namaz kıldırmalarının karşılığı olarak değil, başka bir işle uğraşmayıp böyle bir görev için mesailerini tahsis etmelerinden (habs-i nefs) dolayı maaş almaktadırlar. Çünkü namaz sadece Allah rızası için kılınır ve kıldırılır. Diğer taraftan, imam-hatip ve müezzin-kayyımların görevleri sadece namaz kıldırmaktan ibaret değildir. Cami görevlileri, vaaz, irşat ve Kur’an öğreticiliği gibi din hizmetlerinin yanında, caminin ibadete açılması, ibadet için hazır tutulması, temizliği, bakımı, korunması gibi pek çok hizmet sunmaktadırlar.
Buna göre, günümüzde din hizmetlerini yerine getiren imam-hatip ve müezzin-kayyımların aldıkları maaş helal olduğu gibi, kıldırdıkları namazlar da geçerlidir.

Din İşleri Yüksek Kurulu Fetva (Diyanet İşleri Başkanlığı)
 
N

No Happy Endings

Diyanet’in ne dediğinin benim için çok bir önemi yok. Dinden para kazanmanın, özellikle de halkın parası söz konusu olunca kesin haram olduğunu biliyorum. Diyanetin bir cenneti, bir cehennemi yok. Zaten bu ülkede diyanet her dönem iktidarların sözcüsü olmuştur. Bugün diyanete sarılanlar dün diyanetin başörtüsünü de reddettiğini unutmasınlar.

Zerre önemsemediğim bir kurum değildir. Hangi iktidar olduğu fark etmeksizin her dönem omurgasız bir kurum olmuştur. Ahirette neyin hak, neyin batıl.. Neyin caiz neyin batıl olduğunu göreceğiz. Aşağıdaki ayet çok açık ve nettir. Uyan uyar, uymayan uymaz biz insanlara karşıyamayız. Ancak hakikatte budur.

En İslami devlet, topraklarında açlıktan insanların ölmediği devlettir. Halktan paraları toplayıp, din adamlarına vermek İslami değildir. Diyanetin kendisi de zaten caiz değildir. Böyle bir kurumun olması çok hatalıdır.

Din açısından İslamı esas alıyorsan durum böyledir. Ancak dünyalık insanları esas alıyorsan, ölçün oysa.. O zaman dizilerdeki oyuncular şu kadar para alıyor, içkiye sigaraya şu kadar para harcanıyor, onlar neden almasın diye batılı savunmaya devam edebilirsiniz. “Bunlarda kafayı diyanetle bozmuşlar diye saldırabilirsiniz. ” Bu da bir bakış açısı.. Ölçüsü dünyalık ve para olan..

Ahirete gidince Allah kazandıklarınızı tamamen ödeyecektir. Ancak o zaman diyanet sizi kurtarmayacaktır. Çünkü yanlışa uyan da, yanlışa öncülük olan kadar suçludur.

Tevbe-34-35
Ey inananlar, din bilginlerinin ve din adamlarının çoğu halkın parasını hakketmeden yerler ve Allah'ın yolundan saptırırlar. Altın ve gümüşü yığıp Allah yolunda harcamayanlara acı bir azap müjdele. O gün (biriktirdikleri altın ve gümüşler) cehennem ateşinde kızdırılacak da onlarla alınları, yan tarafları ve sırtları dağlanacak ve kendilerine: “Bunlar biriktirdiğiniz altın ve gümüşlerdir. Hadi tadın bakalım, biriktirip sakladıklarınızı” (denilecek).
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar