Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Özgün Konu Dem`le Ekomedya

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Dem
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Cuma : 12/07/2024

BIST-100 Strateji
Yurtdışı Gözlem: ABD hisse senetleri Nasdaq, kapanışta %1,95 düşüş yaşadı, S&P 500 %0,88 düştü. Asya-Pasifik piyasalarında Nikkei 225 endeksi %2,45 düştü. Fed dün CPI'yi açıkladı ve beklentilerin üzerinde bir geri çekilme yaşandı. Dolar büyük bir düşüş yaşadı ve piyasanın kısa vadeli duyarlılığı etkilendi. Genel olarak ABD ekonomisi zayıf görünüyor ancak faiz indirimi beklentilerinin güçlenmesiyle birlikte, ABD hisse senetlerinin kısa vadeli geri çekilme sonrası yeniden yükselme eğilimi göstereceği tahmin ediliyor
BIST-100 Endeksi, bankacılık sektörü öncülüğünde güç kazanan ve genele yayılan alımlarla günü %2,62 oranında kazançla 11.024 puandan tamamladı. Teknik açıdan, güçlü bir direnç bölgesi olarak izlediğimiz 11.000 üzerinde gerçekleşen kapanışı pozitif yorumlarken, yükselişlerin devamlılığı açısından bu bölge üzerinde tutunmanın korunması önem taşımaktadır. Tarihi zirvenin bulunduğu 11.088 ilk direnç noktası olup, bu seviye üzerinde 11.100 – 11.150 aralığı ile devamında 11.200 seviyesine doğru yükselişler kaydedilebilir. 11.000 üzerinde tutunmanın korunamaması halinde ise 10.900 ve 10.800 ilk güçlü destek noktalarıdır. 10.800 altında düzeltme eğiliminin güç kazandığı ve yeniden 10.700 bölgesine doğru geri çekilmelerin yaşandığı görülebilir. BIST-100 Endeksi’nin güne hafif alıcılı bir açılışla başlamasını bekliyoruz.

Sabah piyasası, ABD hisse senetleri ve Nikkei 225'in düşüşünden etkilenerek yükseklere çıktıktan sonra geri çekildi. Şu anda bu olumsuz etki yavaş yavaş piyasa tarafından sindiriliyor. Öğleden sonra piyasanın kademeli olarak toparlanması bekleniyor. BIST 100 endeksi, 11088 önemli direnç seviyesinde bulunuyor ve bugün piyasanın bu bölgede dalgalanarak güç kazanması bekleniyor. Gelecek hafta piyasanın 11088'i aşarak yeni bir yükseliş trendi oluşturma ihtimali var.
 
08/07/2024 - 12/07/2024 tarihleri Haftallık Piyas Bülteni ve Yatırım Portföyü Belgeye doyalardan ulaşabilirsiniz
 

Ekli dosyalar

  • Haftalık Piyasa Bülteni ve Yatırım Portföyü-1.jpg
    Haftalık Piyasa Bülteni ve Yatırım Portföyü-1.jpg
    262.8 KB · Görüntüleme: 0
  • Haftalık Piyasa Bülteni ve Yatırım Portföyü-2.jpg
    Haftalık Piyasa Bülteni ve Yatırım Portföyü-2.jpg
    274.1 KB · Görüntüleme: 0
  • Haftalık Piyasa Bülteni ve Yatırım Portföyü-3.jpg
    Haftalık Piyasa Bülteni ve Yatırım Portföyü-3.jpg
    45.6 KB · Görüntüleme: 0
Screenshot_20240712-213524.md.jpg

Bunlar benim takip listem.
Bir çoğundan hisse aldım. GD hariç hepsi iyi gidiyor. Reader çok riskli yatırım rakiplerini iyi yaparsanız iyi kazanabilrceğiniz bir hisse , mia daha stabil risk Daha az.
Piyasalar çok olumlu bir seyir izlemiyor. Her nekadar bist 100 bugün yükselişte rekor kırsada orta ölçekli yatırımcıya kazandırmadı. İyi takip doğru alım ve zamanında satım önemli. Sabırlı olmak ve aç gözlü olmamak gerek
 
Haftanın ilk günü, Asya-Pasifik ve Avrupa piyasaları genel olarak bekleneni karşılamadı. Bunun başlıca nedeni ekonomik verilerin beklentilerin altında kalmasıdır.

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi Mayıs ayında piyasaların beklediği gibi düşüş gösterdi; Bu, kısmen kalıcı yüksek borçlanma maliyetlerinin yansıması olan ılımlı bir ekonomik toparlanmanın önünde yeni bir engel oluşturdu.

Avrupa Birliği'nin veri ajansı Eurostat tarafından yapılan açıklamaya göre, euro kullanan 20 ülkedeki sanayi faaliyeti Mayıs ayında %0,6 daraldı. Bu da Nisan ayındaki %0,1 düşüşten sabite revize edilen üretimden daha zayıf bir veriye işaret etti.

Mayıs ayındaki düşüş, ekonomistlerin beklediği %0,9'luk düşüşten biraz daha iyi olsa da, fabrika üretimi yine de Rusya'nın 2022 başlarında Ukrayna'yı işgal etmesinden önce kaydedilen seviyelerin altında kaldı.
 
Bugün Avrupa borsalarına baktığımızda, ekonomik beklentilerin karşılanmaması piyasalar üzerinde büyük bir etki yaratıyor. Bu durum, yarın Türkiye borsasının açılışını da etkileyecek. Ancak bu etkinin sınırlı olacağını tahmin ediyorum; bu hafta Türkiye'nin ekonomik verileri daha önemli
 
Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler

15 Temmuz 2024 Pazartesi Çin; GSYİH (2Ç24), Sanayi Üretimi (Haziran) Almanya; Perakende Satışlar (Mayıs) Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi
(Mayıs) ABD; New York Fed İmalat Endeksi (Temmuz)
16 Temmuz 2024 Salı Türkiye; Tarım ÜFE (Haziran), Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi (Haziran) Almanya; ZEW Ekonomik Güven Endeksi
(Temmuz) Euro Bölgesi; ZEW Ekonomik Güven Endeksi (Temmuz) ABD; Perakende Satışlar (Haziran)
17 Temmuz 2024 Çarşamba Türkiye; Konut Fiyat Endeksi (Mayıs), Konut Satışları (Haziran) İngiltere; TÜFE/ÜFE (Haziran) Euro Bölgesi; TÜFE
(Haziran) ABD; İnşaat İzinleri (Öncü) ve Konut Başlangıçları (Haziran), Sanayi Üretimi (Haziran)
18 Temmuz 2024 Perşembe Türkiye; Kısa Vadeli Dış Borç Stoku (Mayıs) Euro Bölgesi; AMB Faiz Kararı ABD; Philadelphia Fed İmalat Endeksi
(Temmuz)
19 Temmuz 2024 Cuma Türkiye; Tarım GFE (Mayıs), Japonya; TÜFE (Haziran)
 
Bu hafta küresel piyasaları yoğun bir takvim bekliyor. Piyasalar, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz kararına odaklanacak. Ayrıca, Çin, ABD ve Almanya’nın ardından bu hafta İngiltere, Avrupa ve Japonya enflasyon verileri öne çıkıyor. ABD’de bölgesel Fed imalat endeksleri, sanayi üretimi ve perakende satış hacmi verileri ile konut piyasasına ilişkin bir dizi veri izlenebilir.

Geçen hafta genel piyasa dalgalı bir yükseliş eğilimi gösterdi ve bu, öngörümüzle uyumluydu. Cuma günü piyasa 11088 seviyesini kırdı, ancak ne yazık ki kapanışta bir miktar geri çekilerek 11064 puandan kapandı. Bu hafta ekonomik veriler ve para politikası değişikliklerine dikkat edilmesi gerekiyor; piyasanın yeni zirvelerle yükseliş eğilimini sürdürmesi bekleniyor.

Bu haftanın önemli destek seviyesi 11.000, direnç seviyesi 11.150-11.200. Genel olarak tüketim, bankacılık ve ticaret gibi sektörler bu hafta da odak noktası olmaya devam ediyor.
 
Yarın euro kısa bir duraklama ve gerileme yaşarken tahminimce bist + le güne başlayacaktır.
Sene sonuna kadar euronun 45 tahminleri bana çok abartılı geliyor, ama 39 u bulacağına inanıyorum
 
ABD siyasetindeki sürpriz gelişmeler ve Kasım ayında gerçekleşecek olan seçimlere yönelik hızlı değişen beklentiler, para ve sermaye piyasaları üzerindeki etkisini artırıyor. Zaten zayıf seyreden Amerikan doları ve düşük faiz ortamına ek olarak, değişen beklentilerin de gerek fiyatlamaları sertleştirmesi gerekse "rotasyon" temasını öne çıkarması paralelinde risk alma iştahında artış söz konusu. Swap piyasası işlemlerinde Eylül FOMC toplantısına yönelik faiz indirimi beklentilerinin ivme kazanması, rekor yükseklerdeki endekslere eğilimi destekliyor.

Ancak, Cumhuriyetçi Parti adayı Trump’ın yeniden başkan seçilme ihtimali, ABD ve diğer varlıklar arasındaki makasın da açılması riskini doğurabilir. Dün, MSCI dünya endeksi %0.30 yükselirken, ABD hariç sepet %-0.36 ile trade etti ve bu eğilimi ikinci güne de taşımış oldular. Keza gelişmekte olan ülke varlıkları da %-0.26 ile üçüncü işlem gününde de negatif tarafta karşımıza çıktılar. 2 yıllık vadeli tahvilin faizi -4bp ile %4.42’ye, 10 yıllık ise -7bp ile %4.16’ya dek geri çekilmiş durumda. "Small cap" talebi Russell 2000’in Nasdaq endeksini son 4 seansta %12 yenmesine imkan tanırken, bu, 2011’den bu yana görülmemiş bir performansa da işaret etmekte. Bu esnada S&P 500 endeksi de 38. kez rekor kırdı. Russell 2000 endeksi son 5 günde artıda seyrederek 2020’den bu yana en iyi hareketi ortaya koyarken, bilhassa kısa vadeli faizlerdeki düşüşün bu davranışı desteklemektedir.
 
Yurt içi piyasalar haftaya ılımlı bir görünümle başlarken, hisse senetlerinde yukarı yönlü hareket etme eğiliminin ön planda olduğunu gördük. TBMM’ye sunulan vergi paketi günün öne çıkan konu başlığı olurken, düzenlemeye göre yap-işlet-devret modelinin uygulandığı projelerdeki kazançlardan %30 kurumlar vergisi alınacak, Türkiye'de faaliyet gösteren küresel şirketlerden ise %15 vergi alınacak. Ayrıca, en düşük emekli maaşının 10.000 TL'den 12.500 TL'ye yükseltilmesi öngörülüyor. Emekli maaşı düzenlemesinin altı aylık dönemde bütçeye toplam maliyeti 33 milyar TL olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise Haziran ayına ilişkin bütçe sonuçlarını duyurdu. Merkezi Yönetim bütçesi yılın ilk yarısında 747 milyar TL açık verirken, Haziran ayında bütçe açığı 275,3 milyar TL olarak gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan enflasyon verisi sonrasında faiz indirim ihtimalinin artışı, piyasa değerleri hızlı şekilde yükselen yapay zeka yoğunluklu teknoloji şirketlerinden çıkışa neden olmuş, bu para yoğun olarak riskli olarak görülen ve yüksek faizden daha çok etkilenen sektörlere kaymıştı. Benzer durumun dün de devam ettiğini gördük. KOBİ endeksi olarak bilinen Russell 2000 günü 3,5% yükselişle tamamlarken, Nasdaq 0,2% kazanım elde edebildi. ABD endeks vadelilerinde Nasdaq ve S&P500 negatif bölgede seyrediyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,164% ile Mart ayından bu yana görülen en düşük seviyelere yakın. Dolar endeksi ise sınırlı baskı görmüş durumda.

Asya endekslerinde ise karışık bir seyir izleniyor. Trump’a yönelik başarısız suikast girişimi sonrası Çin’de negatif, Japonya’da pozitif seyir görülmüştü. Bugün ise bir miktar dengelenme dikkat çekiyor. Japon Nikkei endeksi 0,1%, Çin anakara endeksi Shanghai 0,3% kadar geri çekilmiş durumda. Hang Seng endeksi ise önceki seansın kapanış seviyelerinin sınırlı şekilde üzerinde seyrediyor.

BIST-100 endeksi, 11.000 puanın üzerine yükselmesinin ardından yukarı yönlü eğilimini dün de sürdürdü. Bu kapsamda, endeksin güne 11.100 puanın üzerinde başladığını ve gün boyu bu seviyenin üzerinde kalarak kapanışı da 11.139 puandan yaptığını gördük. %2,09 değer kazanan bankacılık endeksinin kuvvetli görünümü itici bir güç olarak çalışırken, sınai endeksindeki kazanım %0,6 ile sınırlı kaldı. 11.100’ün üzerinde endeksin yukarı yönlü eğilimini korumasını beklerken, günlük bazda 11.200 civarını ilk direnç olarak takip edecektir.

Kapanışını 11.139 seviyesinden gerçekleştiren endeksin bugüne alımlarla başlamasını bekliyoruz. Endekste yükselişlerde önce 11.300, ardından da 11.600 hedef olarak takip edilmelidir. Gerilemelerde ise 11.000-10.950 bölgesi, destek aralığı olarak izlenmelidir.
 

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri