Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Gündem Corona aşısı Türkiye’de başladı: 9 soruda aşı ile ilgili bilinmeyenler

Vera

Yeni Üye
Katılım
27 Kas 2020
Mesajlar
1,360
Tepkime puanı
2,799
Puanları
113
Burç
Boğa
Meslek
Boş Gezenin Boş Kalfası
Cinsiyet
Medeni Hal
DisPVx
Takım
jXd4NV
Türkiye'de de geçen hafta corona virüsü aşılama süreci başladı. İlk olarak sağlık çalışanlarına yapılan aşı ile ilgili bilinmeyenleri ve "aşıdan sonra alkol tüketilebilir mi", "maske takmaya devam edecek miyiz" gibi soruların yanıtlarını derledik.

Dünya çapında 95 milyondan fazla insana bulaşan corona virüsüne karşı geliştirilen aşılar başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede kullanılmaya başlandı. Türkiye’de geçen hafta corona virüsü aşısı sağlık çalışanlarına yapılmaya başlanırken, İngiliz Daily Telegraph aşı ile ilgili bilinmesi gerekenleri kapsamlı bir şekilde paylaştı.
“Corona virüsü aşısı olduktan sonra alkol tüketilebilir mi”, “ne kadar sürede bağışıklık sağlanıyor” ve “aşı olduktan sonra maske takmak zorunda mıyım” gibi sorulara yanıt veren Daily Telegraph, uzmanların görüşlerini de paylaştı.
1- AŞIDAN SONRA ALKOL TÜKETİLEBİLİR Mİ?
İngiliz Daily Telegraph aşıdan sonra alkol tüketiminin genel olarak bir etki yaratmayacağını söylerken bazı yetkililerin en az 2 hafta boyunca alkol tüketilmemesi uyarısı olduğunu hatırlattı.
Gazeteye konuşan Dr. Fiona Sim, “Aşı olmadan en az iki gün önce alkol tüketimini kesin ve aşı olduktan sonraki 2 haftada da alkol tüketmeyin. Bunun sebebi bağışıklık sisteminin aşıya en iyi şekilde yanıt vermesi ve sizi korumasıdır” dedi. İngiliz hükümetine danışmanlık da yapan Dr. Sim, herkesin aşı olması gerektiğini dile getirdi.
2- NE KADAR SÜREDE BAĞIŞIKLIK KAZANILIR

İngiliz yetkililer aşı olduktan sonraki birkaç haftada bağışıklık kazanıldığını açıklarken bu açıklamayı ABD’nin en önemli kurumlarından Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) de geçmişte yaptı.
Oxford Üniversitesi’nde görevli profesör Trudie Lang, “Üçüncü haftadan sonra net bir fark oluşuyor” ifadesini kullandı.
3- İLK DOZ AŞIDAN NE KADAR SÜRE SORNA BAĞIŞIKLIK KAZANIRIM
Henüz bu konuda net bir açıklama ya da sonuç yok. Profesör Sir Munir Pirmohamed, “İlk dozdan sonra kısmı bir bağışıklık sağlanabilir ve ilk dozdan 12 gün sonra koruma görebiliriz fakat en iyi bağışıklık ikinci dozdan 7 gün sonra oluşur” dedi.
Fakat Dr. Bharat Pankhania, aşı olduktan sonra bile corona virüsüne yakalanma ihtimalinin olduğunu söyleyerek, “Eğer klinik olarak kırılgan kategorisindeyseniz, önlem almaya devam etmek önemli. Bu aşılardan hiçbiri yüzde 100 koruma sağlamaz. Bağışıklık oluşturamama ihtimaliniz de var. Pfizer-BioNTech’in aşısının etkililik oranı yüzde 95 seviyesinde bu da aşı olanların yüzde 5’inin korunmayacağını gösteriyor. Yaşınız ileriyse ve bağışıklık sisteminiz düşükse bu gerçekleşebilir. Diğer gruplardakiler de hastalanabilir fakat aşı olmadan önceki kadar şiddetli geçirmez” dedi.
4- AŞI OLDUKTAN SONRA İŞE GİDEBİLİR YA DA ÇOCUKLARIMA SARILABİLİR MİYİM?
Hayır. Profesör Lang, “Aşıların ciddi hastalıklardan koruduğu kanıtlandı fakat bu aşılar hastalığın yayılmasını engellemiyor. Dolayısıyla aşı olduktan sonra bile sosyal mesafeye dikkat etmeniz gerekiyor” dedi.
Bu kuralların sadece kırılgan ve risk grubundakilerin çoğunun aşılanmasıyla kaldırılacağını ifade etti.
5- COVID-19 GEÇİRSEM BİLE AŞI OLMALI MIYIM?
Evet, corona virüsünü atlatanların tekrar hasta olması nadir görülen bir durum fakat yapılan araştırmalar oluşan bağışıklık sisteminin en az 5 ay sürdüğünü ortaya çıkardı. Dolayısıyla uzmanlar corona virüsünü atlatanların da aşı olmasını tavsiye ediyor.
CDC de, “Covid-19’un tekrar bulaşması olası ve aşı olunmalı” açıklamasını yapmıştı.
6- AŞI, VİRÜSÜN BULAŞMASINI ENGELLER Mİ?
İngiliz Daily Telegraph henüz bunun için yeterli bilgi olmadığını açıklarken, aşıların henüz virüsü toptan yok ettiğine ya da hastalığın bulaşmasını engellediğine dair bir kanıt yok. Dr. Pankhania, kişinin bağışıklık sağlamasına rağmen hastalığı hafif semptomlarla atlatarak hastalığı bulaştırma ihtimali olduğunu söyledi.
Dr. Pankhania, “Klinik testlerde aşının insanın hastalanma riskini azalttığı görülüyor fakat şu an aşının hastalığın bulaşmasını engellediğine dair yüzde yüz emin değiliz” diyor.
7- AŞI OLDUKTAN SONRA CORONA TESTİ OLMAM GEREKİYOR MU?
Evet, eğer aşı olduktan sonra semptom gösteriyorsanız test olmanız gerekiyor. Bağışıklığınız olsa bile halen virüsü bulaştırma ihtimaliniz mevcut.
8- YAN ETKİSİ VAR MI?
İngiliz Sağlık Bakanlığı, aşının yan etkilerinin hafif olduğunu ve kısa sürede geçtiğini duyurdu. Bu yan etkiler arasında yorgunluk, baş ağrısı, aşının vurulduğu kolda ağrı, hasta hissetme bulunuyor.
9- AŞI OLDUKTAN SONRA MASKE TAKMAK ZORUNDA MIYIM?
İngiliz Daily Telegraph, 2021 boyunca maske takılmay devam edileceğini yazarken, maske takma oranının yüksek olduğu ülkelerde bulaşma riskinin daha düşük olduğunu açıkladı.
Gazeteye konuşan Dr. Pankhania, “Aşının önceliği risk grubundakilerin ölmesini engellemek ve hastalığın bulaştığı insan sayısını azaltmak. Virüsü yok etmek ise ilk iki hedef tamamlandığında oluşacak. Virüsün hiçbir zaman gitmeme ihtimali de var ve henüz o noktaya varmamıza yıllar var” ifadesini kullandı.
Avrupa bunu tartışıyor: Her mutasyonda yeni corona virüsü aşısı mı olacağız
 

Dolunay

FK Sorumlusu
MasterChef
Düşler ülkesinin deli kızı
Katılım
4 May 2020
Mesajlar
8,664
Tepkime puanı
16,109
Puanları
113
Memleket
Dünyada bir yerdeyim
Dün oldum bakalım hadi hayırlısı
 

Qasem

FK Üye
🌿🌼
Katılım
3 May 2020
Mesajlar
14,963
Çözümler
12
Tepkime puanı
39,686
Puanları
113
Konum
Avrupa
Web sitesi
forumkalemi.com
Burç
Akrep
İsim
Murat
Cinsiyet
Takım
lIr3ry
Halkın yıllardır bildiği grip aşısı ile kıyaslayabilirsiniz.
Hastalığı engellediği ile ilgili klinik veri yok. Daha hafif atlatmanızı sağlar. Bulaşıcılığı var. Tıpkı gripte olduğu gibi.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar