Çığırtma Azerbaycan'da üzerine yumurta kırılan yemeklerin genel adı. Ancak ülkemizde yöresel farklılık gösteriyor. Bergama yöresine ait bu lezzeti mutlaka deneyin!
Çığırtma Tarifi İçin Malzemeler
5 tane patlıcan
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 tane kuru soğan
2 tane sivri biber
1 avuç maydanoz
2-3 tane domates
3 diş sarımsak
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Çığırtma Tarifi Nasıl Yapılır?
5 tane patlıcanı alacalı şekilde soyuyoruz ve tuzlu suda bekletiyoruz.
Bir cam fırın kabının dibine 1 yemek kaşığı sıvı yağ döküyoruz. Suda beklettiğimiz patlıcanları yıkayıp sıkıyoruz ve parmak şeklinde fırın kabına doğruyoruz. Üzerine 2 tane kuru soğanı piyazlık doğruyoruz. 2 tane sivri biberi iri şekilde doğruyoruz. 1 avuç maydanozu ince şekilde kıyıyoruz. 2 tane (büyükse) 3 tane (küçükse) domatesin kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. 3 diş sarımsak doğruyoruz. Yarım tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber serperek üzerinden 2 yemek kaşığı sıvı yağ gezdiriyoruz. Patlıcanların yanlarından üzerine çıkmayacak kadar su koyuyoruz. 190 derecelik fırında 30 dakika pişiriyoruz.
* İsterseniz patlıcanları fırında kızartabilirsiniz. Soğanı ve yeşil biber ve domatesi sıvı yağ ile tavada kavurup üzerine maydanozu da ilave ederek biraz çevirdikten sonra tuz ve karabiber ilave ederek ocaktan alabilirsiniz. Fırın kabına önce patlıcanları koyarak üzerine kavurduğumuz harcı koyarak patlıcanların yanlarından üzerine çıkmayacak kadar su ekleyip de 190 derecelik fırında 30 dakika pişirebilirsiniz. Bize sorarsınız çiğ şekilde değil kavrulmuş şekilde yapılması daha lezzetli oluyor. Ancak bu yemeğin orijinal tarifi çiğden yapılmasıdır