Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Chia tohumu nedir? Faydaları nelerdir?

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,486
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,648
Puanları
113
Chia tohumu nedir? Faydaları nelerdir?



1.md.jpg


Chia tohumu, son zamanlarda söz konusu sağlıklı beslenme olduğunda sürekli olarak karşımıza çıkan hatta belki çoktan beslenme stilimize eklediğimiz besinlerden biri. Peki kahvaltılarımıza, tatlılarımıza, yemeklerimize dahil olmuş bu lezzet popüler kültürün bir balonu mu? Yoksa oldukça faydalı bir besin mi? Bu sorunun cevabını tüm gerekçeleriyle birlikte bu yazımızda derledik.
İÇİNDEKİLER
  1. Chia tohumunun faydaları
Her ne kadar bizim mutfak kültürümüze son yıllarda girmiş olsa da chia tohumunun tarihi epey eskilere dayanıyor. Azteklerin vazgeçilmezi olan chia bitkisinin tüketilebilen tek kısmı tohumları. Aslında bir çöl bitkisi olan Salvia Hispanica, global olarak genel adı olan ‘chia’ ile ünlenmiştir.
Günümüzde Orta ve Güney Amerika'da ciddi bir ticari hacmi olduğundan en sık yetiştirilen bitkiler arasındadır. Chia tohumları; Meksika, Paraguay, Arjantin, Guatemala gibi ülkelerde gıda endüstrisinde de sıklıkla kullanılır. Amerika kıtasında; gıda endüstrisinde ve ihracatında kendine bu denli geniş bir yer tutmuş chia tohumunu yakından tanıma vakti.

Chia tohumunun faydaları

resized_cd0a1-e947ca5fchiaseedsarerichinnutrientsandfiber.webp

• Maya uygarlığında ‘güç’ anlamına gelen chia savaşçılara ve koşuculara sıklıkla yedirilir. Chia tohumlarının vücuda verdiği enerji sayesinde uzun mesafeler rahatlıkla koşulur, savaşçılar gücünün son damlasına kadar savaşırlardı. Kısacası demek istediğimiz şu ki ‘chia tohumu’ vücudumuz için başlı başına bir enerji kaynağı.
• Bilinen en güçlü omega-3 kaynağı somondan bile daha fazla omega-3 içeren chia tohumu, beyin ve kalp sağlığımız için beslenme rutinimize mutlak suretle eklememiz tavsiye edilen gıdalardan.
• Tansiyon hastaları içinde mucizevi etkileri olan chia tohumu, kan basıncını düzenleyerek tansiyonu dengede tutmak konusunda en doğal yardımcılarımızdan biri.
• İçerdiği yüksek lif oranı sayesinde diyet listelerinin olmazsa olmazı olarak hayatımıza giren chia tohumu sindirim sistemimizin sağlığı için de mutfaklarımızda kesinlikle bulunması gereken besinlerden.
• Düzenli tüketildiği takdirde günlük kalsiyum ihtiyacımızın büyük bir bölümünü kendi başına karşılayabilen chia tohumu zaman içerisinde güçlü dişler ve güçlü kemikler dendiğinde süt ve süt ürünlerinden önce akıllara gelecek.
• Chia tohumu içerisindeki triptofan adlı aminoasit sayesinde tokluk hissi uykuyu düzenler ve psikolojik olarak da daha iyi hissetmemizi sağlar.
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar