Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Çözüldü Bizi İkna Et ( 6 ) (1 Görüntüleyen)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Placidus

FK Üyesi
Puan 113
Çözümler 0
Katılım
26 Haz 2022
Mesajlar
1,786
Tepkime puanı
6,360
Puan
113
Konum
.
Placidus
" Bir ideolojiyi benimsemek, kişiye bireysel sorumluluk yükleme sebebi olabilir mi? "

Körü körüne bağlanmak mı? Yoksa görüşleri esnek tutup muhafaza ederek savunmak mı?

Kıymetli görüşlerinizi bekliyoruz kolay gelsin arkadaşlar.

✅ 5 oy alan yorum konuyu kapatır.
 
Çözüm
Konu olarak değişkenlik göstersene şiirde de söylediği gibi, önce vatan millet, sonra ana ve yar.
İdeoloji olarak benimsediğim fikirlerle bazen ben de çelişiyorum ve direk gidip o konunun ehli olabildiği kişiyi bulup onla istişare ediyorum.
İkna olmadıysam bir üstüne, bir üstüne derken hani derler ya bin alime sorup ikna olsan da bir kalbine sor diye, aynen öyle oluyorum bazen.
Aklımla dayanışma içerisinde bu işi bitiriyoruz.

Yeni fikirlere her zaman açığım, gelenekçiyimdir yeniliklere açık değilimdir ama fikir olunca söz konusu her zaman dinlerim.
Cevap vermek için değil ama, dinlemek için dinlerim.

Ama şöyle bir de kesit yazayım, insan 20sinden sonra gerçek hayatı görüyor.
Sosyal hayatın dayattığı bazı olayları gözlemlerken daha...
Sorumluluktan kaçmak insanın kendine yapacağı kötülükler arasında. Kendi görüşüne sahip olmayan insan mahkum olan insandır. Öyle ki taasupluk edip (körü körüne benimsenen bilgi) benimsenen görüşler sorumluluk almaktan çok üzerindeki sorumluluğu atmaktan başka bir ley değildir. Özgür iseniz sorumluluk size aittir. İdeolojilerde özgür olun, uygun olanı almalı hakkı talep etmelisiniz.
Bilgi değişir, dönüşür... Şuan "Bizi ikna et" ile yaptığımız da bu; görüşleri okuyoruz, fark ediyoruz, araştırıyoruz... Uygun olanları kesemize koyuyoruz. Kendi bilgimizi sorguluyoruz. Farklı persektiflerle yola devam ediyoruz. Görüşler ve hayat arasında görünmez bir ip vardır. Bu doğrultuda gidilen yolda yeteri kadar esnek olunmaz ise ip kopar.
 
Son düzenleme:
Asıl sorun İdeoloji yada benimsenen fikrin bireyin kendi özentizimisi yoksa çevresindeki bireylerin fikirlerinde etgilenmesi doğrultusunda ,başkasının benimsediği öğreti ile kendisini sekillendirmesi ve buna göre kendine yükümlülük yüklemesi kendi düşünce özgürlüğüne büyük bir darbedir,

Okuma kültürünün git gide düşmesi hazira var olan a tabi olmak ,kendi düşünce ufkuna danışılmadan tabi olunan görüşler sağlam bir temel üzerine inşa edilmemis olacaktır , bu hazır olana tabi olma, karşısına çıkacak, hoşuna giden başka bir akıma yönelmesine müsait konuma gelir.

Kendi öz ufkunda tartismadigi ,Arastirmadigi,başkasının bakış açısı ile tabi olani benimsemek diğer adı ile körü körüne bağlanmak ,kendi sorumlulugundan çok başkasının sorumluluğuna tabi olmak demektir ,buda kendisi kendisi yapmaz başkası yapar.


Ne yazık ki ! Günümüz insanları benimsedikleri Akımları ,fikirleri ,görüşleri zalimce benimsemekte tek doğru tek gerçek kendi fikrini savunacak kadar kabalasmakta ,Başka fikir ve görüşleri sert bir şekilde ret ve inkar etme durumuna gelmektedir ,böyle bir insan yapısı küçük bir rüzgarda benimsediği fikir başta olmak uzere bütün akımları inkâra bile getirebiliyor.

Bundan dolayıdır ki en iyi benimsenecek fikir görüş insanın kendi tartisinda geçenlerdir.
 
Ideolojinin tanımı: Düşünbilimsel, toplumsal ya da siyasal bir öğreti oluşturan, ülkü olarak da benimsenebilen, kişi ve kurumların davranışlarına yön veren düşünceler bütünü.

Benim aklıma ilk gelen bağlı olduğumuz mezhebti. Görüşlerine uymamız beklenir ve sorumluluk yükler :)
 
'Loji' ekinin bulunduğu bütün kavramlar insan eli barındırır. İnsanın bulunduğu yerde hata mutlaka vardır , mutlak hakikat yalnızca islamdır. Zaten din bir yaşam tarzıdır içerisinde ideolojiyi de barındırır. Bu anlamda sorumlulukta yükler elbette. İnsanın amacı yaratıcı tarafından yüklenildiği sorumluluğu yerine getirmektir. Bu sorumluluk bireysel olarak kulluk toplumsal olarak ise islam bütünlüğünün sağlanması noktasında ideolojik savaş vermesidir . =) Taassubiyetin ise her türlüsü batıldır, Allah bir çok yerde 'Akletmez misiniz ?' diye buyurur, sorgulanma ölene kadar devam eder , farklılıkların rahmet barındırması da bu yüzdendir. Mutlak doğrunun kaynakları konusunda son merci insanın aklıdır. Her insan kendi seçiminden mesuldür onun için . Saygılar efenim .
 
Son düzenleme:
Konu olarak değişkenlik göstersene şiirde de söylediği gibi, önce vatan millet, sonra ana ve yar.
İdeoloji olarak benimsediğim fikirlerle bazen ben de çelişiyorum ve direk gidip o konunun ehli olabildiği kişiyi bulup onla istişare ediyorum.
İkna olmadıysam bir üstüne, bir üstüne derken hani derler ya bin alime sorup ikna olsan da bir kalbine sor diye, aynen öyle oluyorum bazen.
Aklımla dayanışma içerisinde bu işi bitiriyoruz.

Yeni fikirlere her zaman açığım, gelenekçiyimdir yeniliklere açık değilimdir ama fikir olunca söz konusu her zaman dinlerim.
Cevap vermek için değil ama, dinlemek için dinlerim.

Ama şöyle bir de kesit yazayım, insan 20sinden sonra gerçek hayatı görüyor.
Sosyal hayatın dayattığı bazı olayları gözlemlerken daha değişik düşünmeye başlıyor.
 
Çözüm
Öncelikle ideolojiyi anlayacağımız dile çevirip, kavramı kullanabileceğimiz şekilde tanımlayalım.

İdeoloji anlaşılabilir anlamıyla bir fikri alarak o fikir üzerinden inancını göstermektir.

Burada iki temel unsur bulunmaktadır.
1. Bir fikri almak
2. Fikir üzerinden inancını göstermek.

Fikri alır onu geliştirmez körü körüne bağlanırsanız fikrin esiri olursunuz. Başkasının fikirleri ile kendi hayatına yön vermek kendisinden bişeyler katmamak, başkasının kendisine biçtiği kıyafeti giymek gibidir. Yani zihnine ve hayatına pranga takmaktır.
Fikirleri esnek tutarak muhafaza edip savunmanın da fikirlere körü körüne bağlanmaktan bazı nüanslar dışında pek bir farkı yoktur.
Ben ikisine de karşıyım.

Peki olması gereken nedir?
Öncelikle ideolojileri analiz edip ilkesel fikirler üzerinden hareket tarzı geliştirmek gerekmektedir. Yani ideolojinin fikrini alarak kendi yaşam biçimini (inancını) o ideoloji bağlamında göstermektir.
Bu hem ideolojileri hemde bireysel ve toplumsal hareket biçimlerini sürekli yeniler, güncel tutar. Bireyi özgür kıldığı gibi toplumunda düşünebilen ve üreten bir konuma oturtur.

Bu yüzden ideolojileri savunmak yerine yada onlara körü körüne bağlanmak yerine onların fikirlerini alarak kendi hareket tarzı üzerinden onu geliştirmeye çalışmak en doğrusu olacaktır.

Yoksa bir tarafta onların kuklası olurken, diğer tarafta yanlış kabul ettiğiniz ideolojik yanlışlarını savunma konumunda kendinizi bulursunuz.

Özgün olmak tamda buradan gelir...
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

  • Geniş / Dar görünüm

    Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Izgara görünümlü forum listesi

    Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Resimli ızgara modu

    Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

    Kenar çubuğunu kapat

    Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

    Sabit kenar çubuğu

    Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

    Köşe kıvrımlarını kapat

    Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

  • Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri