Foruma hoş geldin, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Düşünce Platformumuza Hoşgeldiniz!

Düşünce Platformumuz bilgi ve düşüncenin en özgür adresidir!
Güne, gündeme ve yarınlara dair söyleyeceğim var diyenlerin, günlük koşuşturmaca içerisinde zihin jimnastiği yapmak isteyenlerin özgürlük meşalesi ~ FORUM KALEMİ ~

Bilim İnsanlarından Yaşamınızı Değiştirebilecek Kitap Tavsiyeleri

AsyA

Forum Kalemi
Öylesine...
Katılım
1 May 2020
Mesajlar
14,486
Çözümler
1
Tepkime puanı
38,647
Puanları
113
Bilim İnsanlarından Yaşamınızı Değiştirebilecek Kitap Tavsiyeleri

Ekli dosyayı görüntüle 4693


Bilim dünyasının önde gelen isimlerinin kendi yaşamlarında fark yaratan kitaplar nelerdir dersiniz?

Michio Kaku – Teorik Fizikçi
Dünyaca ünlü teorik fizikçi Michio Kaku her fırsatta bilimkurgunun önemini vurgulayıp, geleceği değiştirebilecek fikirler yaratmamıza olanak tanıyan bu aracı bugüne dek nasıl etkili bir şekilde kullandığımıza dair örnekler veriyor.


Kaku, hayata bakışını değiştiren kitaplar arasında, büyük usta Isaac Asimov ’un, yerleşilmiş on milyonlarca gezegeni kapsayan muazzam Galaktik İmparatorluk’un yıkılmasıyla çöken karanlık çağlara karşı bir avuç bilim insanının mücadelesini anlattığı başyapıtı Vakıf Dizisi’nin başta geldiğini söylüyor.

“Küçük bir çocukken zihnimi açan bu seri, gelecekte şekillenecek olan kariyerime de yön verdi” diyor Kaku; “Okurken şu soruyu sordum: Bugün imkânsız olarak nitelendirdiğimiz hangi teknolojiler gelecek bin yılda hayata geçirebilecek hale gelebilir? Bilim insanları yıldız gemileri,görünmezlik, zaman makinesi gibi teknolojilerin imkânsız olduğunu dile getirirken aslında bugünün teknolojik yeterliliğindeki imkânlardan bahsediyor.


Asimov okuduğunuzda kendinizi farklı sorular sorarken buluyorsunuz: Bu teknolojilerin ortaya çıkmasına engel olabilecek bir fizik yasası var mı?” Yaklaşık 30 yıl boyunca bir üçleme olarak kalan Vakıf, Asimov’un seriye daha sonra eklediği kitaplarla genişledi, Robot Serisi ile birleşti ve 12 kitaplık olağanüstü bir diziye dönüştü.

Serinin aşağıdaki sırayla okunması önerilir:

• Sonsuzluğun Sonu (The End of Eternity)
• Vakıf (Foundation)
• Vakıf ve İmparatorluk (Foundation and Empire)
• İkinci Vakıf (Second Foundation)
• Vakıf ’ın Sınırı (Foundation’s Edge)
• Robot Serisi – 4 kitap
• Vakıf Kurulurken (Prelude to Foundation)
• Vakıf İleri (Forward to Foundation)
• Vakıf ve Dünya (Foundation and Earth)

Sean Carroll – Teorik Fizikçi, Gökbilimci
Fizikçi Sean Carroll , 10 yaşındayken hayatta ne yapmak istediğini keşfetmiş
olmasını büyük bir şans olarak nitelendiriyor, gelecekte bir fizikçi ve gökbilimci olmayı seçmesinde etkili olan bir kitaptan bahsediyor: 1-2-3 Sonsuz: Bilimin Gerçekleri ve Çözümlenmesi.



Kitap_20180703152207_342_9.jpg


George Gamow un 1947 ’de yazdığı bu bilim klasiği, Büyük Patlama kuramı
ve moleküler biyolojinin geliştirilmesine de olanak sağlayan, okuyucusunu temel bilimler alanında kapsamlı bir gezintiye çıkaran ilk kitaplardan biriydi.

Matematikten biyolojiye, fizikten kozmolojiye kadar oldukça geniş bir alana uzanıp, ele aldığı her konuyu esprili bir dille anlatan kitap; sayıların şaşırtıcı özellikleri, mikro ve makro evren ya da uzay-zaman gibi herkesin ilgisini çeken bilimsel konulara değiniyor.

Her yaş ve eğitim seviyesinden insanın rahatlıkla anlayabileceği bir dille yazılmış olan kitap Sean Carroll’ın hayatını değiştirdi, size de ilham verebilir.

Marcus Du Sautoy – Matematikçi
Matematiğin tarihi ve öyküsünü konu alan çeşitli belgesellere de imza atmış dünyaca ünlü İngiliz matematik profesörü Marcus du Sautoy, 20. yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olan G. H. Hardy’nin Bir Matematikçinin Savunması adlı kitabını ilk olarak öneriyor.

bir matematikçinin savunması


“Bu kitabı 13-14 yaşlarımda okudum ve sayesinde matematiğin ne kadar eğlenceli olabileceğini gördüm” diyor; “Öncesinde onun sıkıcı bir bilim dalı olduğunu düşünürdüm ve hiç mi hiç ilgimi çekmezdi.”



Kitabında matematiği; müzik, şiir ve resimle mukayese ederek anlatan Hardy, onun işlemler ve formüllerden ibaret bir sistem olmakla kalmayıp, doğanın kalıp ve düzenlerini tanımlamanın tek yolu olduğunu anlatıyor.

Neil Degrasse Tyson – Astrofizikçi
Neil deGrasse Tyson’ın listesinde Evrenin bilinebilir özelliklerinin keşfi için:
Isaac Newton’dan “The System of the World” (Dünyanın Sistemi); Dünya’daki tüm diğer yaşam türleriyle akraba olduğumuzu görmek için: Charles Darwin’den “Türlerin Kökeni” (On The Origins of Species) bulunuyor.

newton-kita.jpg


Ayrıca mantıksal düşünce gücünün özgür bir dünyaya gereken başlıca kaynaklardan biri olduğunu anlamak için devrimci düşünürlerinden Thomas Paine’in “Akıl Çağı” (The Age of Reason); Kapitalizmin bir açgözlülük ekonomisi olduğunu anlamak için: Adam Smith’in ünlü kitabı “Milletlerin Zenginliği” (The Wealth of Nations) ve Tyson son olarak da Sun Tzu’nun 2000 yıl önce yazılan, dünyanın en etkili ve saygın strateji kitabı olarak görülen “Savaş Sanatı”nı (The Art of War) öneriyor.

art-of-war.jpg


Lawrence Krauss – Teorik fizikçi
Joseph Heller’ın ünlü romanı “Madde 22” (Catch 22), yayınlandığı günden bu yana en sıra dışı kitaplar listesinde, kara mizahın doruk noktası olarak yer almaya devam ediyor.

madde-22.jpg



“Bu kitabı gençliğimin ilk yıllarında okudum ve bana sözcüklerin gücünü keşfetme yolunda ilham verdi” diyor Krauss; “Birbiriyle tamamen çelişen fikir ve olayları bir araya getiriş şekli, benim de ilerleyen yıllarda yazılı ya da sözlü olarak ele aldığım her konuda etkili oldu.”

Krauss’un yazdığı kitaplara baktığımızda bu etkiyi açıkça görmek mümkün. Uzay Yolu dizisinden ileri seviye fiziğe ya da bilim felsefesine kadar hemen her konuyu benzer şekilde harmanlayarak sunan fizikçi, “Madde 22” sayesinde keyfe göre belirlenmiş kuralları da sağlıklı bir şekilde sorgulama becerisi edindiğini söylüyor.

***

İyi bir kitap hayatımızı gerçekten değiştirebilme gücüne sahiptir. Kitap dolu günler geçirmeniz dileğimizle…
 

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın yada üye olun!

Forumdan daha fazla yararlanmak için giriş yapın veya kayıt olun!

Kayıt ol

Forumda bir hesap oluşturmak tamamen ücretsizdir.

Şimdi kayıt ol
Giriş yap

Eğer bir hesabınız var ise lütfen giriş yapın

Giriş yap

Tema düzenleyici

Tema özelletirmeleri

Grafik arka planlar

Granit arka planlar