NEYDİM, ŞİMDİ NEYİM, GELECEKTE NE OLACAĞIM?
Finlandiya neydi, ne oldu? Beyaz Zambaklar Ülkesinde(Finlandiya). Sıfırdan kurulup zirveye ulaşan ve sonunda meyvesini yiyen ülke ‘Finlandiya’. Çalışmak ve irade Finlandiya’nın yeniden kurulmasının temeliydi. Biz gençlerinde kariyerini kurarken de ihtiyacı olan iki kavramdan başkası olamaz. Bu iki kavramın var olabilmesi için de kitapta da vurguladığı gibi başrolü eğitimdir. Ancak nitelikli eğitim sonucunda değişim söz konusu olabilir. Beyaz Zambaklar Ülkesi kitabında bariz örneğini görüyoruz. İşçisinden, askerine, doktorundan öğretmenine herkesin ilmek ilmek emek ile inşa ettiği bir ülke… Bu düşünceyi bireyselliğe dönüştürdüğümde şununla karşılaşıyorum. Kendimi geliştirirken sadece bilim değil spor, edebiyat, felsefe gibi alanlarında da donanımlı hale gelmeliyim.
Bilgiyi sadece elde etmek değil aynı zamanda onun uygulanabilir olmasının üzerinde durulması da başka bir çıkarımdır. Eğitimin sadece meslek sahibi olmak için değil bundan daha öte olduğunun tekrar hatırlattı.. Sürekli değişen taleplere cevap vermek ardına teknolojiyi kullanabilmek önemli konulardan. Bireysel olarak her bir insanın değişimi bir ülkenin geleceğini inşa eder. Bu değişimin başlangıcı bir insandır. İnsanın değeri ve bir insanın neler başarabileceğine dair bir destek sözlüğü gibi. Bilim teknoloji ve yaşam birbirinden ayrılamaz. Kitapta sıkça vurgulanan tekrar eden konular hayatımda bana birer basamak olarak kalacak. Belki elli sayfa okurken sadece bir toplantıyı okudum ama girdiğim o toplantı sıkılmadığım ilk toplantı oldu.
Yazar kitabın bir bölümünde eski Devlet tiyatrosunun temelden yıkmadan aslına uygun onarımını anlatıyor. Hayatımı planlarken her şeyi sıfırlayarak başlamak değil de mevcut olan durumu en iyi şekilde analiz ederek iyileştirebileceğimin farkına varmamı sağladı. Benliğimi kaybetmeden şekillenmeye devam edeceğim.
Bir ülke doğal faktörler açısından fakir ve gelişmemiş bir ülkeyken ekonomik, siyasi açıdan gelişmiş bir ülkeye dönüşüyor. Buradan çıkardığım en güzel ders doğduğun yeri sen seçemezsin ancak doğduğun yeri sen değiştirebilirsin. Ya da çokça olanağın olabilir, kullanmadığın sürece hiçbir önemi olmayacaktır. Bataklık cennete dönüşebilir.
Bakış açısını değiştirmeye başladığında her şeyin değişebileceğini anladım. Bilmek ve farkına varmak çok farklı iki durummuş. Kitaptaki çoğu şeyi biliyormuşum peki yeterince farkında mıymışım? Hiç sanmıyorum. Tercihlerimizin bizi ne kadar derinden etkilediğini sindirip yoluma devam etme kararı aldım. Yolun sonunda ne olursa olsun, ışığımı kaybetmeyeceğim.
Şuanda bulunduğum yeri, okuduğum okulu ne yapmak istediğimi sorguladım. Bununla kalmadı bana planlar yaptırdı. Hayalleri olan bir insan bu kitabı okuduğunda artık imkansız kelimesini lügatından siler. Bende kitabın son sayfasından itibaren imkansız kelimesini rafa kaldırdım. Yapabileceklerimi sıralattı.
Neydim, şimdi neyim, gelecekte ne olacağım?