Ateist ve Desitlerin çokça sorduğu sorular serisinde yapacağım yorumlar benim zihin dünyamdır.
Ben islam alimi değilim. Sadece bir düşünürüm. Söylediklerim benim zihinsel dünyam, vahyden anladıkları, araştırmalarım ve beni bağlayan şeyler. Lütfen kimse sağa sola çekmesin..
Her mesajda yazmayacağım bunu.
Bu mesajı burada bırakarak Cevaplamalara geçiyorum.
Not : Bu bölüme tek tek yada topluca aklınıza takılan her soruyu yazabilirsiniz, zaman buldukça cevaplayacağım.
Allah hangimizin cennetlik hangimizin cehennemlik olduğunu bildiği düşüncesinin temeli vahye dayanmaz.
Allah ayeti kerimede buyuruyor ki :
Hanginizin daha güzel, daha değerli, devamlı bilinçli ameller işleyeceğini, işini daha güzel yapacağını denemek (Görmek, imtihan etmek) için dünyada ölümü, dünyada ve âhirette hayatı yaratanAllah'tır.O kudretlidir, hükümrandır, salih amel işleyenleri koruma kalkanına alır, çok bağışlayıcıdır. (Mülk Suresi 2)
Dolayısı ile bu ayet bana Allahın geleceği görmek, geleceği bilmek, ve kimlerin cennetlik yada cehennemlik olduğunu bilmesi konusunu biraz havada bırakıyor.
Bu Allahın mükemmel ve kusursuz yaratıcı olduğu anlamına gelmez. Zira dünya hayatı diğer söylemde bir tiyatro sahnesi Tanrı da onu izleyen bir izleyici konumuna düşüyor.
Oysa Allah mükemmel bir tasarımcı olarak hayatı ve ölümü yaratı. Onu yaşayan bizlerde yaptığımız eylemlerin sorumlusu olarak hesap vereceğiz.
Müslümanlar yazıcı melekler olduğuna inanır. Peki Allah herşeyi önceden biliyor ise bu inanç şekli havada kalmaz mı?
Yoksa biz evreni ve canlı yaşamını insan ve dünyadan ibaret mi sayıyoruz?
Allah hangimizin bu yaşamda neler yapacağını görmek için hayat ve ölümü, bize yol taşları, işaretler, güzergahları göstermek ve nasıl yaşanacağını öğretmek içinde Peygamberler yani uyarıcılar görevlendirdi...
Eğer sonuç ortada olsaydı, sonucu belli olsaydı böyle bir mücadelenin yaşanması anlam kazanmazdı...
Oysa vahy bile değişen ve gelişen hayata göre, yeni durumlar karşısında söylemi değiştirir.
Örneğin içki nin aşama aşama yasaklanması, oysa diğer elçiler döneminde yasak değildi. Ama müslümanların bir savaş (uhud) kaybetmesine neden oldu... Ve bu son hamle hayatın tamamında yasaklanmasına sebep oldu...
Sevgi ve saygılarımla...