- İstatistikte sabit

Size harika bir dizi ile geldim demek çok isterdim. Ama hayır izleyince kalbinizde tuhaf bir huzursuzluk hissettirecek mini bir dizi ile geldim.
Dizimiz 4 bölümlük, vaktinizi almayacak fakat düşünce etkisi 4 bölümden daha uzun sürecek. Eğer anne baba iseniz, ya da eğitimciseniz ya da toplum gençlerini dert eden biri iseniz mutlaka izleyip tekrar tekrar düşünmeniz gereken bir konu. 4 bölümde olaya çok farklı açılardan bakmanızı sağlayacak her bölümde suçlu ve adalet kavramınızı değiştirmek zorunda kalacağınız ama sonunda "ee burada suçlu kim şimdi?" dedirtecek bir dizi.
Baştan söyleyeyim; konu basit, sıkıcı ve sıradan. Hatta sonu askıda bile kalmış. Tabi ki çocuklar ve gelecekleri konusunda telaşınız, derdiniz yoksa. Konu sıradan yani ekran, internet, çocuk, ergen ve ebeveynler..
Tek bir film konusu olsada dört bölüm ile dört ayrı konuya ayrılmış. İlk bölüm olayı bütün olarak yorumsuz aktarılıyor. İkinci bölümde olayı yaşayan gençler ve ergenlerin ortamı ele alınıyor. Üçüncü bölümde ergenin iç dünyası psikolog eşliğinde incelenirken, dördüncü bölümde ebeveynlerin durumu mercek altına alınıyor. Bu bölümleri ben çok faydalı buldum. Ve kim bunu akıl etti ise kesinlikle benden tam puan aldı. Suçu ortaya alıp etrafında dönmektense suçun altındaki sebeplere odaklanması ve gördüklerinizi yorum katmadan seyirciye aktarması "dur bir saniye bu biz ya da bizim toplum ve ergenleri" derken ürperiyorsunuz.
Yıllardır ailelerin içinde oldum. Kimine göre "iyi" kimine göre "saygılı " kimine göre "ahlâklı" kimine göre "başarılı" çocuğun kaynağı çoğu aileye göre "iyi bir aile olmak"tan geçtiğini savunurken, kimi aileler "iyi öğretmen ve eğitimle" olduğunu savundu. Düşünsenize aile, çocukların hayatında yüzde otuzluk kısmına etki ederken diğer kalan yüzdelik nerde diye sormazlar mi insana?
Artık öyle bir noktadayız ki ne aile, ne okul, ne konu komşu çocuğu eğitebilir durumda. Ben eskiden büyüklerden şunu duyardım. Anne babanın yetişemediği yerde konu komşu olaya el atar. Çocuğu toplumca egitirdik. Şimdi aileler parça parça, toplum kabuğunda, eğitim fare deliğinde peki çocuklar?

1. Bölüm
Düşünsenize sabah erken saatlerinde daha yatağınızdan yeni çıkıyorsunuz ve evinizi polisler basıyor. Aile bireylerinin hepsini yere yatırıp polis şüpheli olan 14 yaşındaki sizi göz altına alıyor ve bu sırada siz altınıza kaçırıyorsunuz. Yani polis görünce altına kaçıran bir çocuk ne yapmış olabilir ki? Polis merkezinde sağlık kontrolünden geçerken kan alınma aşamasında babasının elinden korkarak tutan bir çocuk nasıl katil olabilir ki? Bölüm boyunca bir yanlışlık olmalı diyerek bakıp duruyorsunuz.

2. Bölüm
Artık gençlerin ne halde olduğunu net şekilde gösteren bölüm. Zorbalıktan başka dil bilmeyen, saygının eziklik olduğu bir alanda iyi aile çocuğu olmak sizce ne kadar etkili? Ya zorba olmak zorundasınız ya da zorbaya uğrayan taraf. Başka seçenek kimin elinde? Aileler sınır, kişisel alan diye çocuk/ergen dünyasında neler olduğuna yabancı kaldığını dedektifin tepkileri çok net şekilde göstermiş. Eskiden çocuğun dilinden anlamak ya da çocuğu anlamak yeterli gelirken artık komple çocuğun çevresinin de dilini bilmek ve anlamakta zorunlu hale geldiğini sert bir şekilde size aktardığı bir bölüm. Ergenlerin dünyasında bizim sınırımız nereye kadar olmalıydı? Saygı ve otoriteyi hangi ara birbirine karıştırdık mesela? Alan vermek ile başı boş bırakmaların anlamlarını biliyor muyuz? Bu bölümü izledikten sonra acaba kendini sözde pedagog ilan edenlerin söyledikleri safsataları aileleri parçalamak için özellikle yaptıklarını düşünmeye başladım. Çünkü her aile kendi içinde farklı. Dinamikleri, yaşam kültürleri, değerleri farklı iken ortak şekilde çocuğa şu şekilde davranın şeklindeki tek tip cümlelerini alıp bı yerlerine sokmalarına söyleyebilir misiniz?

3. Bölüm
Hani hep popüler olmaktan bahsediyor ya ergenler mesela şunu şöyle değiştirsek; beni gör anne, senin gözünde güzel olduğumun, yakışıklı olduğumun farkına var ve bana hissettir. Diğerleride güzel evet, diğerleride yakışıklı evet ama senin gözündeki değerim ve beğenini bana sun. Beni fark et baba güçlerimin, yeteneklerimin, diğerlerinden ve senden farklı farklı özelliklerimin olduğunu gör. Ve bana bunu hissettir. Benden utanmayın, benden çekinmeyin, benimle gurur duyun, beni olduğum gibi kabul edin. Beni kendi arzu ettiğiniz ve hayal ettiğiniz gibi değil. Aynı zamanda güçsüzlüğümü bilin ve hissettirin. Ama sen güçsüzsün diyerek değil güçsüzlüğünü birlikte güçlendirebiliriz olarak.
Evet üçüncü bölümde çocuk; psikoloğa duygu iniş ve çıkışlarını gösterirken hissettiklerim tam olarak bunlardı. Kimse popüler olmak istemiyor aslında. Sadece görülmek ve varlığının kabul edilmesini istiyor.

4. Bölüm
Ve bana göre 3. Bölümden sonra en vurucu bölüm anne ve babanın suçlarını, eksik ve yetersiz noktaları sorgulayıp kabullenişi. Çok şey içeriyordu konuşmaları. Tek tek incelenmesi ve hayatımıza eklememiz gereken notlar. Ve sonunda ne olursa olsun "bizim çocuğumuz" demeleri ve bunu yine diğer çocuktan gelmesi bence son noktaydı.
Geçmişteki ebeveynlik kurallarına şimdinin düzeni ile format atıp karma bir model oluşturmak bana göre etkili yöntem gibi geliyor. Çünkü çocuklar ne sıkıştırılmak istiyor ne başı boş bırakılmak. Bunun orta yolu geçmiş ile şimdiyi iyi karmanlayıp yeni bir sistem çıkarmak. Çocuğa hem alan bırakıp (güncel yazılım) hemde sınırları ve kuralları (geçmiş yazılım) iyi belirlemek..
Forumda annelik kimliğini tek bildiğim @EfuL!m bu mini dizi hakkında senin anne ve bir ebeveyn olarak düşüncelerini çok merak ediyorum
İzleyip bize yorum yapma şansın var mi? Diğer arkadaşlardan anne ya da baba kimliği olanlarda bize eşlik ederse sevinirim. Ve eğitimci kimliğiyle @Hatra ve @AsyA eğitim camiasında fazlaca çalkalandı dizi güzel düşüncelerini bizimle paylaşmak ister misiniz? Ve ateş gibi kanı deli hatun @Zoe bekliyorum senide
Gece 12de bir baba gibi yorum yasağı koyan @Olmayabilir tabiki de sensiz olmaz. Bir kaç yerde güzel yorumlarına denk geldiğim @Frezya bize katılmak ister misin?
Güzel emanetleri olan @Meva ve derin yorumları olan @sükutu-ezber hadi sizde dahil olun bize
@Qasem sana laf yok dünyayı kucakladığın için resmi olarak bu etkinlik içindesin
@Bliss yandan yandan naif halinde sende eşlik eder misin bize?
@aguman bey sorumlulukları yok kafam rahat kafası ile müsait olunca izleyip bize de dizi hakkında özgür ve rahat düşüncelerinizi söyler misiniz?Oh bittiii benden bu kadar ..