Foruma hoşgeldin 👋, Ziyaretçi

Forum içeriğine ve tüm hizmetlerimize erişim sağlamak için foruma kayıt olmalı ya da giriş yapmalısınız. Foruma üye olmak tamamen ücretsizdir.

Abdest aldıktan sonra kolumun birini yıkayıp-yıkamadığımdan şüphe ettim. Abdestimi yeniden almam gerekir mi? (1 Görüntüleyen)

AsyAAsyA is verified member.

Öylesine...
Forum Kalemi
Soru:Abdest aldıktan sonra kolumun birini yıkayıp-yıkamadığımdan şüphe ettim. Abdestimi yeniden almam gerekir mi?

Cevap:Hayır, gerekmez. Bir kimse abdest aldıktan sonra abdest organlarından birini yıkamadığından şüphe ederse; eğer bu şüphe zaman zaman oluyorsa ve vesveseye dönüşmüşse o organı yıkamayı terk eder. Hiç şüphesi olmasın, abdesti tamamdır. Vesvese şeytandandır. Tekrar tekrar yıkamamalıdır. Hem de su israfına girer ki israf haramdır. Vesvese insanı haram işlemeye doğru götürüyorsa ( ki zamanla götürür ) hemen vesveseyi terk etmesi gerektiğini kendine telkin etmelidir.
Eğer bu şüphede vesvese yoksa sadece şüphelendiği organı yıkar. Yeni baştan abdest alması gerekmez. Çünkü böyle bir kimsede vesvese yoktur. O anda oluşan bir şüphedir.
Selam ve Hürmetlerimle
Dr. Hasan ÇINAR
Adana İl Müftüsü

Bende unutulan bölgenin yıkanması gerektiğini duymuştum ama sadece kol ise kolunu baştan almamak gerektiğini biliyorum

Yıkaması gerekir kardeş.. o gerekmez dediği şey.. abdest alması bitip işinin bittiğini düşündükten sonra gerekmez.. hoca vaaz fetva ehliyetim yok.. ama biz abdest alırken bir uzvu unutursak diğer uzuvlara geçip sonradan yıkamadığımız yer veya yıkamadığımızı sandığımız yere geri döneriz abdest alma devam ederken bu.... ha abdesti aldın kalktın sonradan dedinki la mesh yapmadım v.s ona vesvese dalgınlık yorgunluk diyip hafif kusur yani aslen zaruri.sayarlar.. bişey olmaz derler.. ama mümkünse tazelemk daha güzel tabi.. allaha ciddiyetini samimiyetini gösterirsin sevab olur yani.

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Tema özelleştirme sistemi

Bu menüden forum temasının bazı alanlarını kendinize özel olarak düzenleye bilirsiniz

• Geniş / Dar görünüm

Temanızı geniş yada dar olarak kullanmak için kullanabileceğiniz bir yapıyı kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Izgara görünümlü forum listesi

Forum listesindeki düzeni ızgara yada sıradan listeleme tarzındaki yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Resimli ızgara modu

Izgara forum listesinde resimleri açıp/kapatabileceğiniz yapının kontrolünü sağlayabilirsiniz.

Kenar çubuğunu kapat

Kenar çubuğunu kapatarak forumdaki kalabalık görünümde kurtulabilirsiniz.

Sabit kenar çubuğu

Kenar çubuğunu sabitleyerek daha kullanışlı ve erişiminizi kolaylaştırabilirsiniz.

Köşe kıvrımlarını kapat

Blokların köşelerinde bulunan kıvrımları kapatıp/açarak zevkinize göre kullanabilirsiniz.

• Zevkini yansıtan renk kombinasyonunu seç
    Arkaplan resimleri
    Renk geçişli arkaplanlar
Geri